„Съкровищата на баба": Общностно събитие по повод коледните празници за децата и младежите от Центровете за настаняване от семеен тип

На 15 декември 2017 г. от 10.00 часа в Клуба на пенсионера в гр. Провадия ще се състои общностно събитие „Съкровищата на Баба". Събитието се организира по повод на предстоящите коледни и новогодишни празници. Идеята е децата и младежите от ЦНСТ Провадия да гостуват в местния пенсионерски клуб, където ще се организира творческо ателие „Съкровищата на баба“, по време на което децата ще могат да се докоснат до мъдростта и традициите на града, в който живеят, чрез разказания опит и пресъздадените традиции и обичаи от членовете на клуба. Съвместно ще бъдат изработени материали, които ще оставят спомен за срещата, както на децата, така и на възрастните хора от клуба. В него ще вземат участие 8 деца и младежи от Центъра за настаняване от семеен тип в Провадия, както и възрастни хора от гр. Провадия, посещаващи клуба. На събитието ще бъдат поканени и техните внуци. И децата, и възрастните ще подготвят песни и стихотворения, които да представят на събитието.

В седмиците преди събитието ще бъдат организирани и посещения на членовете на клуба в Центровете за настаняване от семеен тип. Там, съвместно с децата и младежите, ще бъдат изработени символните предмети и материалите, свързани с коледните празници. По време на тези срещи възрастните хора ще пресъздават празничните традиции. Нещо повече - всички заедно ще сготвят баница с късмети, децата и младежите ще се научат как се прави и ще разберат символиката ѝ. 

Публикувано от:

Лумос