Български   3639 NGOs




NGO Profile

Marine Club - Friends of the Sea

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Interest clubs
Environment
Other
 
Mission
Организация с идеална цел на доброволци и специалисти обединени за популяризиране и развитие на добрите морски традиции, като възпитават младите хора в дух на отговорност и ангажираност към проблемите на околната среда и устойчивото развитие.
 
Organization Targets
• Екологично възпитание и образование на младите хора

• Придобиване на трайни морски знания, умения и сръчности от младежите

• Разработване и реализиране на обществено полезни проекти

• Обучения, консултации и експертни услуги в сферата на морското дело

Last Project

Year:
"Различно лято"
 
Description:
Проектът „Различно лято” на МК ”Приятели на морето” – Варна е от вида Национална младежка инициатива. Основната му цел е да предостави нестандартна възможност на група млади хора, включително и такива в неравностойно положение, от северното българско черноморско крайбрежие за здравословен начин на живот и осмисляне на свободното време. Дейностите по проекта ще бъдат реализирани в рамките на 5 месеца, основно в гр. Варна и Каварна. Те ще бъдат подготвени и осъществени от 10 младежи, 6 от които в неравностойно положение/без родители, с един родител и такива от ромски произход/. Извън етапите на планиране, оценка и разпространение на резултатите в рамките на проекта ще бъдат реализирани три модула: „Морски спортове”- гмуркане и подводен спорт; „Морето не е за една ваканция”-опазване морската флора и фауна и чистотата на морето и крайбрежието; „Учене чрез дейност”- придобиване на умения и компетентности в сферата на морските професии. Основните методи залегнали в реализирането на дейностите са практически занятия, образователни игри,тренинги и др. Предвидените резултати от проекта са в посока:
- изграждане на убеден екип от млади хора за популяризиране на интересни възможности за свободното време и здравословен начин на живот, като алтернатива на негативните явления.
- реален, равен достъп на младежи в неравностойно положение до нестандартни, труднодостъпни занимания.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
20 000 - 100 000

History

На 26 декември 1996 г. съдебното решение излезе и Морски клуб “Приятели на морето”- Варна стана факт.

За годините на своето съществуване Морски клуб “Приятели на морето”- Варна осъществи самостоятелно 18 проекта с външно финансиране и 6 в партньорство с други организации. Основно проектите бяха с насоченост социална дейност, екология, алтернативни форми на туризъм.

В социалната сфера Клубът стана популярен в североизточна България и на национално ниво с провежданата 8 поредни години /от 2000 до 2008 г./ “Лятна морска академия”. Обучението по две морски специалности “Водолаз” и “Водач на плавателен съд до 20 БТ”на приблизително 250 младежи в неравностойно социално положение им предостави възможност за професионална реализация и интеграция. Голяма част от младите хора бяха от Дома за отглеждане и възпитаване на деца лишени от родителски грижи “Княгиня Надежда”- Варна. От 2000 г. до края на 2005 г. Клубът участва в програма на организацията Каунтърпарт интернешънъл - България за създаване на Социални предприятия в България. Основаното социално предприятие към Морски клуб “Приятели на морето” получи името “Заедно на борда” и има за цел да акумулира средства чрез платено обучение по морски специалности. Политиката на социалното предприятие предвижда 30% от тези средства да се отделят за обучение на младежи в неравностойно социално положение. През 2006 г. Ръководния екип на Каунтърпарт интернешънъл – САЩ ни връчи награда /Трето място – 1500 лв./ за развитие на социалното предприятие.

В сферата на екологията проектите на Клуба бяха и са насочени преди всичко към популяризиране и опазване природата по черноморското крайбрежие и в частност морската флора и фауна. Проектите като “Общи усилия за естетизацията на долината между гр.Каварна и курортната част на брега”, "Лаврак"/Описание и оценка на състоянието на крайбрежните морски екосистеми в акваториите с.Тюленово – н.Калиакра и р.Ропотамо – Маслен нос и набелязване приоритетни мерки за опазване на биоразнообразието/, съвместно с клуб “Реликт” и “Спасители на плажа”, допринесоха за популяризиране работата на клуба особено по Северното черноморско крайбрежие.

Морски клуб “Приятели на морето” работи особено активно за развитието на алтернативните форми на туризъм. Чрез непосредствената работа на водолазните инструктори и чрез реализирането на редица проекти с такава насоченост, подводният туризъм във всичките му разновидности /еко-туризъм, спускане до археологически находки, спускане до потънали кораби/, стана част от дейността на Клуба. Най-значимите проекти в тази област реализирани до този момент са “Нови източници на средства за местното население, чрез извършване на специфични услуги”1998, “Мобилизиране на ресурси за устойчиво развитие на алтернативен туризъм в Северния черноморски регион”2002 и „Акватур” – популяризиране на възможностите за развитие на подводния туризъм по Северното българско черноморско крайбрежие 2005 г.

От 1997 г. ежегодно през пролетната ученическа ваканция Клубът организираше Детско морско училище. Така бяха привлечени нови съмишленици от най-младото поколение. Членовете на Клуба станаха 42 на брой. В годините, някои се оттегляха, други се присъединяваха към нас, но като цяло ядрото и броят им оставаха почти непроменени.

Извън проектите ежегодно провеждаме курсове за водолазна подготовка, първоначално по българската система, а по-късно и по системата на КМАС. Обучаваме средно по 20 младежи на година.

Цялостната дейност на Морския клуб би била немислима без осъщественото партньорство с други организации. До 2005 г. основен партньор при подготовката и провеждането на курсовете по морски специалности бе “Воинтех” ЕООД – клон Варна. През 2000 г. Илиян Илиев в качеството си на председател на Обществения център по околна среда и устойчиво развитие направи предложение на Клуба и на фондация “Мейдей”, председателствана първоначално от Дойчин Кършовски, а по-късно от Галина Петрова, за обединяване на усилията при реализиране на проекти, търсене на спонсори, споделяне на офис разходите и т.н. Така вече девет години трите организации съжителстват съвместно, което облекчи значително ежемесечните задължителни разходи, и стана основа за осъществяване на съвместни проекти. Първоначално на базата на лични контакти се оформи и партньорството с Археологическия музей – Каварна. В продължение на десет години под ръководството на неговия директор Асен Салкин, членове на Клуба и екип от музея провеждахме подводни археологически проучвания. Това се оказа една от най-интересната част от дейността ни. Десетки антични съдове извадени от водолазите на Клуба намериха своето място в музейната експозиция “Добруджа и морето”. За съжаление липсата на професионално отношение към археологията като цяло от страна на новия директор, назначен през 2006 г. сложи край на това изключително ползотворно партньорство. Морски клуб “Приятели на морето” стана колективен член на Черноморската мрежа на НПО, на Българската асоциация по подводна дейност и на Българската асоциация на социалните предприятия. За съжаление към настоящия момент това членство не ни е донесло реални ползи в никакъв аспект. Единствено членството ни в Туристическо дружество “Родни балкани” се основава на взаимен интерес и носи белезите на реалното партньорство. Клубът влага средства и за осъществяване на рекламна дейност в медиите и специализираните туристически издания. В пет поредни години 2004 – 2009 в началото на месец юни Клубът участва със свой щанд на „Национално младежко изложение – Варна”, организирано от Дирекция “Младежки дейности и спорт” – Община Варна и Тур – ескпо Варна – панаир на туризма и свободното време. Разнообразната дейност на Клуба се осъществи с финансовата подкрепа на “Новиб” – Холандия, Клуб”Отворено общество” – Варна, Фондация “Реформа в местното самоуправление” – София, Европейската комисия, Обединените холандски фондации за Централна и Източна Европа, Фондация “Реформа в гражданското общество” – София, Фондация „ЕкоОбщност”- София, Община Варна и много други частни спонсори.

Главната цел на Клуба е да се постигне устойчивост в развитието му чрез предлагане на собствени услуги, свързани с морето и независимост по отношение на външното финансиране. Въпреки трудностите, които членовете на Морски клуб “Приятели на морето” срещат в работата си, те остават верни на любовта, която преди десет години ги събра и се опитват адекватно да реагират на предизвикателствата на новото време.