Български   3637 NGOs




NGO Profile

community center Umenie-2003

community center Umenie-2003

Community Center
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Arts and culture
Youth issues, policies and research
Promotion of philanthropy/volunteerism
 
Mission
Читалището работи за и с младите хора в сферата на елиминиране на насилието, дискриминацията и езика на омразата чрез безплатни интерактивни занимания и обучения. Нашата мисия е укрепване на гражданското общество и обществено признание на доброволчеството чрез развитие и утвърждаване на услуги за местната общност, различни от услугите, които предоставят държавните и общинските културни институти и училища. Предоставяме безплатни менторски услуги за маргинализирани общности, организираме обучения, застъпничества и кампании за равнопоставеност и информираност на всички хора.
 
Organization Targets
1. Развитие и обогатяване на културния живот, социалната и образователната дейност в Община Ямбол, региона и страната;

2. Запазване на обичаите и традициите на българския народ;

3. Разширяване на знанията на гражданите и приобщаването им към ценностите и постиженията на науката, изкуството и културата;

4. Възпитаване и утвърждаване на националното самосъзнание;

5. Осигуряване на достъп до информация;

6. Насърчаване и усъвършенстване на творческите възможности и талант.

7. Повишаването на квалификацията и информираността на всички звена от обществено - политическия, социално - икономическия и културния живот;

8. Предоставяне условия за обучение и развитие на възможно най-широк кръг потребители, включително групи и отделни граждани в неравностойно положение, от различни етноси и религия, хора с увреждания, социално слаби, безработни, зависими, младежи и деца.

9. Подпомагане реалното въвличане на децата и младите хора в обществените процеси чрез развитие на техния личностен, творчески и граждански потенциал.

10. Стимулиране активния живот и участието на хора от третата възраст в обществените процеси като работи заедно с и за тях.

11. Съдействие за създаване на благоприятна среда за обмен на знания и опит между поколенията.

12. Стимулиране и установяване доброволчеството като ценност и като форма за идентифициране, огласяване и посрещане на различните нужди на обществото. Привличане и мотивиране гражданите за полагане на доброволен труд.

13. Подпомагане развитието на гражданската, екологичната и политическата култура и за повишаването на информираността на гражданите за съдържанието и механизмите за техните права и свободи;

14. Активно участие в развитието на местни структури за борба с безработицата и социалното неравенство.

15. Предоставяне условия за обучение, развитие и интеграция на хората с увреждания, на тяхната, трудова и социална адаптация, придобиване на умения за самостоятелен живот, рехабилитация, арт-терапия, запознаване с културното наследство в страната, посещения на културни мероприятия, организирането на мероприятия с публична изява, като фестивали, концерти, спектакли, пленери, художествени изложби и други такива.

16. Създаване и поддържане на електронни информационни мрежи и условия за публичен достъп до глобалното общество и информационните технологии и работата за преодоляване на информационното неравенство, чрез интернет комуникации, уеб библиотеки и придобиване на умения за работа с компютри и програмни продукти; събиране, разпространяване и популяризиране на знания за родния край и за достижения на ямболски творци.

Last Project

Year:
Училище "Равноправие"
 
Description:
Проектът бе насочен към преодоляване на стереотипите, основани на пола сред ученици от ромски произход в рисковата възраст 12-14 г., както и овластяване на майки, станали жертва на домашно насилие. Проведени бяха 12 интерактивни занимания с ученици от ОУ „Йордан Йовков“ и ОУ „Д-р Петър Берон“ в Ямбол и ОУ „Паисий Хилендарски“ – с. Роза, община Тунджа; 2 информационни кампании срещу домашното насилие и за човешките права, отразени в 6 медии; създадени бяха блог и Facebook-страница по проекта; обявени и популяризирани чрез обяви в училища бяха 3 конкурса, получени 10 рисунки на ученици от ОУ „Йордан Йовков“ и ОУ „Д-р Петър Берон“ и 6 есета на ученици от същите две училища и от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – с. Роза, община Тунджа; проведени 2 Празника на занаятите и Форум-театър „Слънцето в мен и теб“; Издаден и разпространен сред участници в заниманията в 3-те училища Лексикон „Равноправие“ в тираж 90 бройки. Общо преките бенефициенти по проекта бяха 125, от които 81 момичета и жени. Общата стойност на проекта беше 3026,68 лв., като финансирането от страна на Български фонд за жените беше в размер на 3000 лв. Период на изпълнение 1 август 2017 – 15 март 2018 г.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
20 000 - 100 000

History

„Свиващо се пространство за гражданския сектор“ през 2018 г. благодарение на подкрепата на Civitates – инициатива за филантропия, демокрация и солидарност в Европа. НЧ "Умение-2003" е партньор на Български фонд за жените и още 10 организации: Клуб на жените „Родопчанка“ (Смолян), Институт за изследвания на мира (Пловдив), фондация „Джендър алтернативи“ (Пловдив), Младежка ЛГБТ организация „Действие“ (София), СНЦ „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“ (Карлово), сдружение „Екомисия 21“ (Ловеч), асоциация „Голям брат, голяма сестра“ (Пловдив), фондация „БлуЛинк“ (София), „Клуб Зет“ и фондация „Медийна демокрация“ (София). Този проект роди националната кампания #НовитеБудител(к)и: Предай нататък, която се осъществи в 7 града в страната между 31 октомври и 2 ноември. Целта й бе да популяризира човешките права и демократичните ценности, да информира обществеността за активната работа на неправителствените организации за постигане на положителни промени в различни обществени сфери и да алармира за свиващото се пространство и новите предизвикателства пред гражданския сектор.

#OFFhaters&safeIdentity („Изключи хейтърите и запази самоличността си“) през периода 02.04.2018 – 28.05.2018 г. с финансовата подкрепа на Български фонд за жените.

Училище "Равноправие" през периода 1.08.2017-15.03.2018 г. Проектът е изпълнен с финансовата подкрепа на Български фонд за жените.

"Ковачница за младежка активност" през периода 01.12.2016-28.02.2017. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национална програма за младежта (2016-2020), Министерство на младежта и спорта

"Здраве от извора", реализиран през периода 11.12.2015-16.07.2016 г., със съдействието на фондация "ЕкоОбщност" и финансовата подкрепа на фондация "Чарлз Стюарт Мот"

"ДЪГА за нашите деца", реализиран през периода 03.08.2015-03.08.2017 г., благодарение на фондация „Работилница за граждански инициативи”, по програма „Дъга” 2015-2017, с финансовата подкрепа на фондация „Велукс”

"Благотворна готварница", реализиран през 2015 г. с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта по Националната програма за младежта

"Доброволческа работилница за идеи и изкуство" - 1 и 2 фаза, реализиран през 2012-2015 г. с финансовата подкрепа на НЦЕМПИ по Националната програма за младежта

"Потребителски онлайн-център Умение", реализиран през 2011 г. с финансовата подкрепа на фондация "Работилница за граждански инициативи"