Български   3627 NGOs




NGO Profile

Federation of Social NGOs in Bulgaria

Federation of Social NGOs in Bulgaria

Association
The organization has updated its information in the database during the past year.
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Legislation, advocacy, public policies
Education
Social
 
Mission
Мисия и визия

Работи активно за социалната промяна в България.

Представлява, подкрепя и вдъхновява своите членове в работата им с най-нуждаещите се хора.

Споделя ноу-хау и опит на своите чуждестранни партньори.

Изповядва ценностите на европейската християнска традиция.
 
Organization Targets
Стратегическите цели на ФССБ са:



Утвърждаване на дуалното обучение в социалните професии в България

Внедряване на работещи модели за подкрепа в социалната сфера

Насърчаване развитието на социалните иновации и предприемачество

Институционално укрепване и устойчивост на сдружението и неговите членове

Last Project

Year:
“Развитие на лаборатории за подкрепа на иновациите и предприемачеството в сферата на домашната грижа в Дунавския регион” (D-Care Labs)
 
Description:
Проектът “Развитие на лаборатории за подкрепа на иновациите и предприемачеството в сферата на домашната грижа в Дунавския регион” (D-Care Labs) адресира нарастващите нужди на потребителите на домашни грижи, които към настоящия момент не са посрещнати в задоволителна степен от действащите доставчици на социални услуги. Търсенето и изискванията към качеството на услугите домашна грижа са огромни, а нуждите – много и разнообразни. Идентифицирани са три основни направления в домашната грижа, които се нуждаят от нови, съобразени с конкретните нужди на потребителите, подходи и решения – базисните грижи, осигуряването на безопасност и социалното включване. Във всички страни от Дунавския регион, но в различна степен и със съответните национални специфики, се налага повишаване качеството на домашната грижа по отношение на:
• медицинското лечение/долечение и рехабилитация в домашна среда
• подкрепата за дейностите от ежедневния живот (ДЕЖ) в това число хигиена на тялото и дома, хранене, обща асистенция;
• обезопасяване и адаптиране на дома спрямо индивидуалните потребности;
• информацията достигаща до потребителите, най вече свързана с превенция, употреба на медикаменти и ползване на оборудване и нови технологии;
• услугите, насочени към социално включване и овластяване на потребителите.

ЦЕЛИ
Нашият проект има за цел да допринесе за преодоляването на тези предизвикателства, като създаде във всяка страна-партньор специална структура, която да работи за насърчаването и подкрепата на иновациите, т.нар. Лаборатория за социални иновации в домашната грижа. Всяка лаборатория ще даде възможност на местните доставчици на социални услуги, на големи и малки бизнес-организации (старт-ъпи, предприемачи), на учени и научни колективи, на НПО, на неформални групи и младежки екипи и на отделни креативни и социално-ангажирани граждани, да проектират и внедряват в практиката иновативни продукти и услуги за домашна грижа, които ще повишат качеството на живот на възрастните хора, хората с увреждания и децата със специални нужди в Дунавския регион. Процесът на разработване на новите решения е процес на непрекъснато взаимодействие с потребителите и сътрудничество между партньорите.
Основната цел на проекта D-Care Labs е да насърчи и засили внедряването на иновативни услуги в сферата на домашната грижа. Стратегията на проекта се основава на анализ на нуждите на потребителите във всяка от страните (включително нуждите, породени от Ковид-19), както и на проучване на потенциала за развитие на иновации в отделните държави. В рамките на проекта ще бъдат идентифицирани взаимодопълващи се ресурси на разположение на страните от Дунавския регион.

ОЧАКВАНИ РЕЗУЛТАТИ
Основен резултат на проекта е създаването на “Транснационална лаборатория на лабораториите” (Lab of the Labs), която ще предложи рамка за създаването на регионалните лаборатории (Regional Labs) в 9-те държави-партньори по проекта. Транснационалната лаборатория ще изпълнява ролята на “инкубатор” на регионалните лаборатории, но в същото време ще създаде международна общност за обмен на практики, допринасящ за засилване процесите на взаимно учене, транснационално сътрудничество и съвместно разработване на решения. Проектът залага на изграждането на обща екосистема за социални инвестиции, което би осигурило структури за финансова и предприемаческа подкрепа на лабораториите. Структурите, създаващи условия за иновации ще бъдат тествани и усъвършенствани на местно и транснационално ниво по време на пилотните дейности на 9-те регионални лаборатории.
Осъществяването на проекта и работата на регионалните лабораториите D-Care Labs цели и подпомагането на институциите и заинтересованите страни на местно и транснационално ниво чрез създаването на стратегическа рамка за засилването на институционалния им капацитет с оценка на въздействието на приложените мерки за разгръщане на потенциала за инновации.

МЕТОДОЛОГИЯ
Проектът прилага методология, която улеснява проектирането и реализирането на иновации в услугите в общността домашна грижа. Пример за това са регионалните лаборатории, при които имаме подход “отдолу-нагоре”, интегриращ отделните елементи и ориентиран от нуждата към решението. Конкретните методи, върху които се стъпва са: Дизайн-мислене, Лийн старт-ъп, Бизнес модел канава и методът AGILE.
Успоредно с това се използват методи за насърчаване на транснационалното сътрудничество и съвместното създаване на услуги и продукти (Транснационалната лаборатория). Проектът използва различни инструменти за включване на участници от различни политически нива, с цел тяхното активно участие и въвличане в проблематиката. Това в дългосрочен план ще допринесе за промяната на политиките в областите на социалните иновации и домашните грижи в страните от Дунавския регион.

ФИНАНСИРАНЕ
Проектът D-Care Labs е съфинансиран от фондовете на Европейския съюз (ERDF, IPA, ENI).

Financial Info

Annual turnover for the last year :
20 000 - 100 000

History

„Трансфер на утвърдена практика – дуално обучение за социални професии от федерална провинция Баден-Вюртемберг“ 2017-2019 г., ОП "РЧР"



Основна цел на проекта е подобряването на транснационалното сътрудничество между България и Германия (провинция Баден-Вюртемберг) в областта на социалните услуги, чрез трансфер на социални иновации и добри практики.



Проектът е насочен към:

1) Лица, заети в специализираните институции, и работещи в социални услуги в общността, които се грижат за хора с увреждания, хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, деца, вкл. с увреждания, деца и възрастни в риск.

2) Хора с увреждания, хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, деца, вкл. с увреждания, деца и възрастни в риск.



Основни дейности:

1. Адаптиране и валидиране на социални иновации от Германия като база за иновативни модели, практики, услуги, продукти и пилотно прилагане на разработени иновативни подходи и модели.

2. Повишаване на капацитета на партньорите и заинтересовани страни по отношение разработването, прилагането, мониторинга и оценката на добри практики и иновативни подходи.

3. Дейности за оценка на постигнатите резултати от гледна точка на приложимостта на неговите иновативни елементи.

4. Дейности за разпространение на постигнатите резултати (положителни и/или негативни).



Проектът създава предпоставки за устойчиво и дългосрочно прилагане на системата за дуално обучение по професиите „Сътрудник социални дейности“ и „Социален асистент“. В рамките на проекта се предвижда 5 преподаватели по тези професии преминават обучение в Германия за запознаване с метода на дуалното обучение. По време на проекта в България са пилотно обучени общо 30 лица в двете професии.

Разработените учебни материали ще бъдат предложени като постоянни курсове в центъра за професионално обучение към ФССБ ЦПО "Св. Методий Славянобългарски".