Български   3627 NGOs




NGO Profile

NGO FAGDO

NGO FAGDO

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Legislation, advocacy, public policies
International and European issues, policies and research
Development of local communities
 
Mission
Мисията на СНЦ"ФАГДО" е активизиране на гражданското общество и участието му в утвърждаване на демократичните ценности. Да подпомага всички участници в процеса на управление и граждани и институции. Да информира гражданите за правата и задълженията им при участие в публични обсъждания и формиране на местни и национални политики.
 
Organization Targets
1. Развитието и утвърждаването на гражданското общество, гражданското участие и доброто управление;

2. Подпомага и обучава граждани, граждански организации при упражняването на правото им на информация.

3. Подпомагане на гражданите в достъпа им до информация и защита на гражданските права, чрез правно съдействие при подаване на жалби и сигнали или искане за достъп до информация.

4. Насърчаване отчетността и прозрачността в обществения сектор чрез осигуряване на достъп до публична информация и наблюдение върху работата на институциите. Прилагане на принципите на добро управление в публичния сектор.

5. Укрепване на демокрацията и съдействие за прилагане на принципите на добро управление.

6. Насърчаване на прозрачни регламенти в институциите. Повишаване чувствителността на държавните институции по проблемите на гражданите и по въпросите, свързани с правата им. Иницииране на диалог с институциите на местно и национално ниво по повод съблюдаване правата на гражданите.

7. Увеличаване на капацитета на граждани и неправителствени организации да участват ефективно в процеса на вземане на решения, регионално и местно управление, основано на 12-те принципа на добро управление.

Last Project

Year:
Проект "Местни финанси в Област Пловдив 2019-2023"
 
Description:
Жителите на общините в Област Пловдив вече могат да намерят достъпна информация за бюджетите на населените места, в които живеят. Проектът „Местни финанси в Област Пловдив 2019-2023“ е разработен от СНЦ „Форум активни граждани и демократично общество“ и съдържа информация от 2019г. до 2023г. - настоящият мандат на местните органи.
Периодът позволява да се направи цялостно проследяване и анализ на един управленски мандат за 18те общини в Област Пловдив. Публикуваните доклади и анализи обясняват конкретното финансово състояние на общините, което е в основата на регионалното развитие. Екипът наблюдава няколко индикатора за всяка година, за да направи следните анализи: Колко инвестиции прави общината на година и сума на човек от населението; Колко средства отпуска Държавата за съответната община; Каква е задлъжнялостта на общината и колко Общински дълг се пада на жител; Колко харчи общината за заплати и осигуровки на персонала; Ще се изготвя ежегоден доклад с обобщени данни за всички 18 общини, в които живеят над 750 000 жители.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
до 5 000

History

В момента СНЦ ФАГДО участва в международен проект „Укрепване на гражданското участие във вземането на решения на общинско и секторно ниво в Европа“, подкрепен по програма „Европа за гражданите“, подпрограма „Демократично ангажиране и гражданско участие“ и действия 2.2: „Мрежа от градове“. В проекта участват партньори от Словакия, Испания, Португалия, България, Хърватия, Полша и Италия. Предстой създаването на документален филм „Гласът на гражданите“, който разглежда участието на граждани в обществените обсъждания организирани от общините в Област Пловдив.