Български   3638 NGOs




NGO Profile

Union of European Green Energy Solutions

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Branch organizations
Legislation, advocacy, public policies
Economic development
 
Mission
Преосмисляне на подхода на България към малките ВЕИ и защита устойчивостта на тези проекти. Европейското законодателство определя ВЕИ до 500 kW.p. като малки инсталации (по дефиницията, формулирана в Европейския Регламент 651/ 2014 и § 17 от преамбюла на Директивата 2018/2001/ЕС), за които общото законодателство не би могло да бъде приложено без допълнителните разпоредби от европейските директиви, за да се гарантира тяхната жизнеспособност и устойчивост.
 
Organization Targets
Незабавно транспониране на Директива 2018/2001

от 11.12.2018 г. на Европейския парламент и Европейския съвет, чрез изготвяне на нов Закон за енергия от възобновяеми източници със следните задължителни акценти:



Въвеждане на уведомителен режим

към Електроразпределителните дружества за изграждане на инсталация от ВЕИ за собствено производство. Да се улесни тежкия за сега административния процес и да се съкратят сроковете по изграждане на инсталации от ВЕИ за собствено производство и малки инсталации до 30 кW.p;



Основния дял от ВЕИ за България

да бъде реализиран от малки инсталации за собствени нужди, продаващи излишъкът от произведената ел. енергия на преференциална цена;



Насърчаване от държавата, чрез редица финансови и данъчни облекчения

инвестициите и производството от ВЕИ за собствени нужди и малки инсталации;



Законодателни промени за изплащане на зелените сертификати

на производителите от ВЕИ , реализиращи електроенергията си на цени на свободен пазар (без договори за разлика) и производство за собствени нужди;



Гарантирана устойчивост на всеки реализиран ВЕИ проект

от страна на Държавата;



Отмяна на всички ретроактивни промени в законодателството,

водещи до икономическа нежизнеспособност на компаниите собственици на ВЕИ инсталации;



Незабавно транспониране на Глава "Стабилност на финансовото подпомагане" от Директива 2018/2001/ЕО

- Съображение 29 и член 6, касаещо съществуващи проекти. Въвеждане на забрана да се променят "схеми за подпомагане" като преференциални цени със задна дата. Към момента България не изпълнява задълженията си по директивата във връзка с въведения §18 от ЗИД на ЗЕ от 24.07.2015г.., и е в нарушение и по отношение на жизнеспособността на засегнатите производители, произхождащи от същия.



Незабавно изпълнение на мерките, заложени в Държавна помощ 44840 (2016/NN)

описани съгласно Нотификация Брюксел, 04.080.2016 C(2016) 5205 final. Имплементиране в частта за подпомагане на производството на енергия от възобновяеми източници в България, по членове чл. 77 и 78 от Нотификацията за ВЕИ до, 500 кW.p. инсталирана мощност. Тези мерки са нотифицирани, но имплементацията им е забавена, въпреки заложените цели на България.



Незабавно въвеждане на мерките за помощ на малки ВЕИ от Регламент (ЕС) № 651/2014

на Комисията от 17 юни 2014г. В член 43 от регламента е записано, че държавите членки имат право да освободят ВЕИ производители до 500kw с изключение на производителите от вятърна енергия от задължения като такса достъп, балансиране и плащания по фонд СЕС като оперативна помощ. Нещо повече, съгласно 43(1) от същия регламент такава помощ е съвместима с член 107 и 108 ДФЕС, тоест не се налага нова нотификация до ЕК.