Български   3637 NGOs




NGO Profile

Media Literacy Coalition

Media Literacy Coalition

Association
The organization has updated its information in the database during the past year.
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Legislation, advocacy, public policies
Youth issues, policies and research
Education
 
Mission
Коалицията работи за цялостно интегриране на медийната грамотност в образователния процес и повишаване на медийната грамотност в обществото.



Целта е развитието на критичното мислене и творческите заложби, на първо място, на децата и младежите в дигитално-медийния свят, но и на всички останали възрастови групи в България.
 
Organization Targets
- Развиване на дигитално-медийна грамотност от началото до края на образователния процес.

- Изграждане на партньорства и сътрудничество с всички организации и институции, които имат отношение към образованието и медийната грамотност в България (министерства, неправителствени организации, медии и др.).

- Популяризиране на значението на дигитално-медийната грамотност сред различни целеви групи (родители, учители, медии и по-широката общественост).

Last Project

Year:
“Интегрален подход за развитие на медийната грамотност на учениците”, изпълнен от Коалицията за медийна грамотност с финансовата подкрепа на Фонд Активни Граждани [www.activecitizensfund.bg].
 
Description:
Проектът стартира през септември 2021 г. и включва национално пилотно тестване на учениците, осъществено през януари 2021 г., разработването на методика за развиване на дигитално-медийната грамотност на учениците в 10 клас през всички образователни предмети и подготовката на 200 учители от цялата страна.

В дългосрочен план проектът ще допринесе за цялостната промяна в начина на преподаване и ще повиши уменията на младите хора, необходими за критично, уверено, автономно, отговорно и активно взаимодействие с информация, медийно съдържание и комуникация онлайн.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
до 5 000

History

Коалицията е регистрирана като сдружение с нестопанска цел в обществена полза, чиято основна цел е да допринася за развитието на медийната грамотност на българските граждани от всички възрасти и всички социални групи. За постигането ѝ осъществяваме интензивна проектна дейност, за която получаваме информационна подкрепа и/или финансова помощ от над десет български и международни организации и институции, и популяризираме усилията както на Коалицията като цяло, така и на нейните членове, партньори и на всяка друга организация, която работи за развиване на ключовите компетентности на XXI век. Продукт на проектите ни са методики за преподаване на дигитално-медийна грамотност; обучителни програми и ресурси, осведомителни кампании, чрез които разясняваме и популяризираме значението на медийната грамотност. В допълнение, изпълняваме застъпническа, организационна и координационна дейност по привличане, информиране, ангажиране и подпомагане на всички заинтересовани страни – институции, организации и граждани, работещи в областта на медийната грамотност; координираме и разпространяваме становища от името на членовете си;провеждаме проучвания и изследвания, свързани както с дефицитите, така и с добрите практики в и извън системата на формалното образование; изготвяме анализи и препоръки въз основа на резултатите от тях. Основната инициатива на Коалицията за медийна грамотност е "Дни на медийна грамотност", която се провежда всяка година от 2018 г. насам (изданието през 2023 г. е шесто поред). Коалицията традиционно организира и конференции, на които се срещат различни заинтересовани страни, и обмени на практики, в които участват организации и експерти от България и чужбина.