Български   3627 NGOs




NGO Profile

Аssociation for social responsibility and development through innovation

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Arts and culture
International and European issues, policies and research
Environment
 
Mission
АСОРИ насърчава социалната отговорност, устойчивото развитие, съхраняването и модернизирането на културно и историческо наследство, екологията и опазването на околната среда и предприемаческата култура сред младите хора чрез технологични и социални иновации.
 
Organization Targets
Организацията има за цел да подпомага и насърчава конкурентоспособността и устойчивия растеж на българската икономика и общество чрез насърчаване на иновациите, трансфер на ноу-хау и повишаване на нивото на дигитална грамотност и компетентност. АСОРИ дава възможност и улеснява изграждането на национални и трансгранични мрежи и сътрудничество на НПО, организации от публичния и частния сектор, за да се създаде общност, която работи за по-добро сближаване и застъпване на ключови политики на ЕС.

Last Project

Year:
Проект „За чист въздух в Кюстендил“
 
Description:
Целта на проекта е изграждане на устойчиви механизми на гражданско участие за опазване на околната среда и подобряване качеството на атмосферния въздух в община Кюстендил. Специфичните цели на проекта са: изграждането на партньорства между институции, бизнес, училища, граждани за съвместни инициативи с цел подобряване на КАВ; промяна на нагласите на гражданите и разпознаване на личната отговорност и принос за опазване на КАВ в община Кюстендил; адаптиране на норвежкия опит в устойчивото развитие на местните общности чрез активно включване на гражданите. От резултатите по проекта ще се ползва цялата местна общност и гостите на града.

Вид на изпълненяваните по проекта дейности: Анализ на общинската политика за опазване на околната среда в община Кюстендил и в частност политиките, насочени към КАВ за периода 2010 – 2018г.; провеждане на анкетно проучване сред гражданите и дълбочинни интервюта с представители на институциите, бизнеса, училищата; анализ и обработка на резултатите и изработване на еко-профил на общината; обмяна на опит и добри практики; PR и маркетинг похвати за провеждане на информационна кампания;образователни практики.

Продължителността на проекта е 22 месеца. Ссоществява се с финансовата подкрепа ФОНД АКТИВНИ ГРАЖДАНИ БЪЛГАРИЯ ПО ФМ НА ЕИП 2014-2021 в размер на 63 024,45 евро.

АСОРИ е водеща организация в този проект. Нейни партньори са Община Кюстендил и Норвежки университет по земеделие и развитие на селските райони (Norwegian University College for Agriculture and Rural Development – HLB).

Financial Info

Annual turnover for the last year :
20 000 - 100 000

History

Инициативи на Сдружение АСОРИ:



1. Инициативата #ДайНаКирилица е национална кампания, която има за цел да насърчи използването на кирилицата сред младото поколение, когато общува на български език онлайн или чрез дигитални инструменти. Инициативата стартира през 2015 г. с изложба на 26 тематични плаката в изложени в Betahaus (София), Нов български университет (2016), Великотърновския университет(2016) , Националния парламент на България (2017) и други места в страната. Инициативата също участва в най-големия фестивал за градска култура в България „София диша”, в художествената секция с изложба и в детската секция в партньорство с ESPA училища, като домакин на серия творчески работилници. Едно от най-важните постижения на кампанията е кръгла маса "Мястото на кирилицата в дигиталната епоха", организирана от АСОРИ в партньорство с Филологическия факултет на Великотърновския университет. Кръглата маса завърши с подписването на петиция, която цели разрешаването на всякакви технологични или други проблеми, които възпрепятстват използването на кирилицата в дигитална среда. Петицията влезе и в българския Парламент и е подписана от депутатите след откриването на традиционната изложба, посветена на кирилицата през май 2017 г. Петицията ще бъде внесена и в Европейския парламент. През юни 2017 г. АСОРИ бе поканена да организира второ издание на кръглата маса „Мястото на кирилицата в дигиталната епоха“ в Националния парламент на Република България. По време на кръглата маса беше поставено начало на проучване за създаване на Национален стандарт за българска кирилица и разработване на безплатни български шрифтове на кирилица, адаптирани към нуждите на професионалните и академични среди, позволяващи комуникацията чрез българската кирилица в цифровото пространство.

Вид на изпълнените дейности: Национална кампания, изложби, кръгли маси, петиции

Продължителност: от 2015 г. – текущо

Източник и стойност на финансиране: Доброволческа кампания в национален мащаб

Роля на кандидата: Създател и изпълнител

Постигнати резултати: Изложба от 26 тематични плаката в Betahaus, НБУ, ВТУ и Парламента; Участие във фестивал "София диша" с творчески работилници; Кръгла маса "Мястото на кирилицата в дигиталната епоха"-Велико Търново; Национална петиция, подписана и от депутатите в Парламента (септември 2016г.).

Партньори по проекта: Великотърновски университет, Нов български университет, ЕСПА училища, DigiMark, OLX.bg, Netinfo, GoGuide, CSR Bulgaria, Credo Bonum, Host.bg, Betahaus, Сътрудничество с художници, дизайнери и калиграфи, с коучинг и професионални консултации на български художници от инициативата „За българската кирилица”.



2.Фестивал „Ritual Gatherings”

Фестивалът „Ritual Gatherings” представлява културна инициятива, която има за цел от една страна да популяризира традиционни ритуали, обичаи и занаяти, част от нематериалното културно наследство, а от друга дава поле за изява на млади творци, артисти и музиканти, представящи различни форми на съвременно изкуство, като по този начин се страми да създаде ново поколение интердисциплинарни артисти и да постигне по-добро социално сближаване между хората. Той се утвърждава като успешна форма на колаборация между съвременно изкуство, традиционни ритуали и обичаи, интерактивни инсталации, ленд арт, пърформанс, електронна, акустична и етно музика. До момента фестивалът „Ritual Gatherings” има реализирани две издания в България(Созопол) и две в Тулум,Мексико.

Вид на изпълнените дейности:

- Събития на открито, включващи богатото разнообразие на електронната,акустична и етно музика, представена от местни и международни творци;

- Селекция от арт инсталации, изложби и занаятчийски пазар;

- Номадска вечеря.

Продължителност: Всеки от фестивалите в с продължителност 3-5 дни

Източник и стойност на финансиране: Собствени финанси на учредителите, чрез спонсори и чрез продажба на билети; 35 000 лв.

Роля на кандидата: Създател и изпълнител

Постигнати резултати:

-Популяризиране на млади български изпълнители в сферата на акустичната и електронната музика;

-Популяризиране на млади български занаятчии и артисти, както и на техните творби и изделия;

-Популяризиране на основополагащи за Българската култура ритуали и традиции, типични както -за цялата страна, така и за конкретни региони;

-Поощряване на природосъобразни практики, както при организирането на събития, така и в ежедневието;

-Стимулиране здравословния начин на живот, чрез спортни активности - йога, медитация, уейк борд;

-Популяризиране философията за "нулев отпадък”;

-Популяризиране на редки, но традиционни български ястия и продукти;

-Облагородяване локацията на събитието.

Партньори по проекта:

Медийни – сOgilvy PR, GoGuide, Webcafe, LicataNaGrada, Asphalt, Under The Line, View Sofia, ВИЖ

Спонсори и други – Фикосота, Tatra Tea, Географика, БСО (българска консултантска организация), Hendrick's



Проекти на Сдружение АСОРИ:

Гражданите – активни участници за подобрение на качеството на въздуха (КАВ), енергийната ефективност и използването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за отопление в преодоляване на енергийната бедност в Община Видин, Акроним: ВИДИН Е-АКТИВ

Основна цел на проекта е повишаване на ангажираността и участието на гражданите, бизнеса и техните организации в етапите на изграждане на общинските политики, засягащи важни финансови, здравни и социални аспекти от настоящето и бъдещото развитие на община Видин. По-ефективно включване на гражданите и бизнеса в процеса на изменение, подобряване и изпълнение на нормативните актовете, ще допринесе за генерирането на успешни, иновативни бизнес идеи и изграждането на дълготрайни партньорства с местни институции, организации и сдружения. Проектът предвижда активно включване на младите хора в Община Видин в дейностите по проекта чрез образователните институции, НПО, бизнеса и администрацията.

Вид на дейности, включени в проекта: Проучвания, анализи, допитвания, провеждане на широка информaционна кампания, разработване на механизъм и инструментариум за обратна връзка и оценка, провеждане на обучения на служителите на община Видин, свързани с подобряване на гражданското участие в процесите на актуализиране, изпълнение и мониторинг на политиките и законодателството.

Продължителността на проекта е от януари 2019 г. - ноември 2020 г. Проектът се финансира от Оперативна Програма Добро Управление (ОПДУ) в размер на 84 029.14 лева.

АСОРИ е партньор в този проект заедно с Община Видин. Водещата организация е Асоциацията на енергийните агенции в България / ABEA /.



Проект „Ново поколение предприемачи – дигитални инструменти за изграждане и разширяване на бизнес“

Проектът е насочен към младите хора в страната, на възраст от 15 до 29 години, с предприемачески нюх или конкретна идея, които имат жилание да развиват собствен бизнес. Чрез обученията, които ще се реализират в рамките на проекта младежите ще имат възможност да усвоят теоретични знания и практически умения, необходими за стартирането и развиването на собствен бизнес в дигитална среда. Предвиждат се 4 практически модула, в които ще могат да участват до 20 младежи, подбрани в зависимост от специфични потребности и желания. Селектирането на участниците ще се извърши чрез попълване на онлайн формуляр за участие, който е публикуван на сайта на АСОРИ.

Избраните по този начин кандидати ще проведат обучения по дигитално предприемачество в интерактивна среда, с опитни млади лектори, специалисти в сферата на ИТ, дигитален маркетинг и предприемачество. След приключване на обучителните модули ще бъде организирана среща на 100 младежи с успешни млади предприемачи под името „Дигитални 30 под 30“. По време на събитието ще се прове и конкурс за новаторска бизнес идея сред участниците в обучителните модули, като на З0 от най-изявените младежи ще бъде предоставена възможност за едномесечен стаж в дигитална компания.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта (България) и е част от Националната програма за младежта (2016-2020), като общия размер на финансиране е в 12 000 лева. Проектът стартира на 08.10.2019. и има период на изпълнение 6 месеца. АСОРИ е водещата организация и ще си партнира с „Институт за предприемачество, устойчиво развитие и иновации“ (ИПУРИ).



Проектът „Европейски градове за европейска енергийна политика“ е финансиран с подкрепата на Европейския съюз по програма „Европа за гражданите“ – Направление 2, Мярка 2.1 „Побратимяване на градове“

В проекта участваха 100 граждани – 75 участници от град Foiano Di Val Fortore (Италия), 5 участници от град Riebinu Novada (Латвия), 5 участници от град Девня (България), 5 участници от град Кнежа (България), 5 участници от град Тахановце (Словакия), 5 участници от град Кекава (Латвия).

Събитието се проведе в град Фоиано Ди Вал Форторе (Италия), от 02/09/2019 до 03/09/2019. В рамките на тези два дни участниците посетиха някои от източниците на възобновяема енергия в община Фоиано (Foianio), проследиха тяхното въздействие върху местния пейзаж и участваха в конференция, по време на която бяха обсъдени примери за добри практики в политиките за възобновяема енергия.

През първият ден - 02.09.2019г. международните участници бяха посрещнати от целия персонал на Община Фоиано. По време на среща в сградата на Общината представители на различни местни институции приветстваха международните партньори и споделиха с тях идеи за бъдещото развитие на този проект и възможностите за изграждане на устойчиви партньорства.

На 03.09.2019 г. участниците в проекта посетиха най-големите компании за произволдтво на еннелгия от вятърни турбини, разположени в района, проследиха процеса на работа и имаха възможност до се запознаят с влиянието им върху региона. По-късно през деня участниците присъстваха на конференция, посветена на нуждите на Европейската енергийна политика. Всички партньори имаха възможността да споделят примери за добри практики в областта на възобновяемите ресурси от своите общини и региони. Проведе се интензивна заключителна дискусия относно възможностите за използване на възобновяеми енергийни ресурси във всяка община в съответствие с Европейската енергийна политика.

АСОРИ е партньор в този проект, представляващ община Кнежа (България).