Български   3638 NGOs




NGO Profile

Visionary

Visionary

Foundation
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Arts and culture
 
Mission
Основна мисия е да продуцира проекти в градска среда и да презентира съвременни визуални артисти. Близка до художници, пряко свързани със сцената, организацията е идеалният медиатор между творците и аудиторията, курирайки произведенията и представяйки ги по достъпен начин. С осъществяване на различни събития множество творци ще имат възможност да разработят авторски идеи под формата на артистични градски намеси, изложби, срещи с публиката, перформънси и други.
 
Organization Targets
Развитие културата на уличното и съвременно фасадно изкуство в България, утвърждаване и опазване на ценностите й. Положителна промяна и въздействие в градската среда чрез артистични намеси. Подкрепа и популяризиране на визуални артисти. Да допринася за обогатяване културния живот на населените места и за тяхното регионално развитие. Насърчаване сътрудничеството между различни видове изкуства и предоставяне на платформа за тяхното съвместно развитие.

Last Project

Year:
Надежда
 
Description:
Съвместно със сдружение „Лекари на света”, от Visionary поканихме четирима утвърдени артисти, с които да работим по подобряването на градската среда в кв. „Надежда” в гр. Сливен. Целта на тази директна намеса е събуждане на въображението, мечтите и творческия усет у децата от квартала, голяма част от които живеят в дълбока бедност. Много семейства няма достъп до питейна вода и електричество, при дъжд улиците се превръщат в кал, а зимата голяма част от хората не могат да стоплят дома си. Децата не посещават редовно училище, а в самия квартал няма детски площадки за игра и зелени пространства. Самият квартал е изолиран от останалата част на града с бетонна стена и разполага само с два входа: пешеходен жп подлез и улица към оживен булевард. Това допринася допълнително за символичното маргинализиране на жителите му. Именно поради това проектът се стреми да вдъхне надежда и да подобри условията на живот на най-уязвимите чрез преобразяване на околната среда и предоставяне на работилници, насочени към деца и юноши. По този начин, чрез изкуство, те могат да развият светоусещането си и да видят, че по-добро бъдеще е възможно.

В първия етап на проекта (февруари-март 2022 г.) проведохме творчески работилници, в които деца на различна възраст рисуваха, гледаха анимационни късометражни филмчета, запознаха се с различни похвати на рисуване и споделиха с артистите какво обичат и за какво мечтаят.

Вторият етап предвижда изрисуване на жп подлеза, който е основна артерия за квартала, свързваща го с останалата част на града. В края на май 2022 г. артистите заедно с жители на „Надежда” ще освежат 62-метровия тунел и ще го превърнат в истинска градска галерия от съвременни стенописи, вдъхновени от работилниците с децата.

Проектът се стреми да промени нагласите на самите живущи, както и на останалото население на град Сливен с цел да бори стереотипи. Поради това участието на публичните власти е от голяма значение.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
до 5 000