Български   3639 NGOs




NGO Profile

BCause Foundation

BCause Foundation

Foundation
The organization has updated its information in the database during the past year.
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Promotion of philanthropy/volunteerism
Grant making
Other
 
Mission
Фондация BCause работи за ефективно дарителство, насърчено от адекватно законодателство. Допринасяме за развитието на местно дарителство и силен нестопански сектор като помагаме на:

- индивидуалните дарители - да даряват лесно и ефективно;

- бизнеса - да постига успех със социалните си програми

- неправителствените организации - да увеличават достъпа си до ресурси и ефективността си.
 
Organization Targets
Основна цел на фондацията е утвърждаването на гражданското общество в България като подпомага развитието на ресурсите на благотворителните организации сред нестопанския сектор, чрез повишаване на дарителската култура и чрез усъвършенстване управлението и ефективното използване на ресурсите на благотворителните организации в България.

Last Project

Year:
„Партньорство за социални предприятия в България"
 
Description:
Проект „Партньорство за социални предприятия в България" се изпълнява от Фондация „Помощ за благотворителността в България" в партньорство с британската организация Social Enterprise Coalition UK и с асоцииран партньор Дирекция „Жизнен стандарт, демографско развитие, политики и стратегии" – Министерство на труда и социалната политика.
Общата цел на проекта е да съдейства за промяна в модела на социално включване на широк кръг уязвими групи граждани в обществото и подобряване качеството им на живот чрез подкрепа за развитие на устойчив сектор на социалните предприятия в България.
Проектът е насочен към заинтересовани страни, които имат за цел развитие на социалните предприятия:
• държавни институции, членове на Работната група по разработване на Концепцията за социална икономика, МТСП, МЗ, МОМН, основно координиращи изпълнението на политиките за социално включване, заетост, младежи, основни публични услуги;
• общини – чрез Сдружението на общините – НСОРБ и директно;
• НПО, кооперации, камари на занаятчии
Дотук екипът и експертите на проекта направиха:
• Социологическо проучване сред 30 социални предприятия, който очерта състоянието и перспективите за развитие
• Учебно посещение в Лондон за запознаване с работещи модели на СП и трансфер в български условия
• Документален филм с добри български и английски практики
• Първа конференция през март 2014, на която над 60 представители на заинтересованите страни дискутираха въпросите на финансирането и управлението на социалните предприятия, правната рамка и социалния ефект. Представени бяха социологическото проучване и сравнителен правен анализ на правните рамки в ЕС за развитието на социални предприятия. Представители на партньорската британската организация SEUK споделиха добри практики от британския опит в областта на социалното предприемачество.
На конференцията бе поставено началото на Форум „Социални предприятия". Той обединява всички заинтересованите страни, работещи в сферата на социалното предприемачество, способства за обмена на информация и за формирането на политики.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европеи?ския социален фонд на Европеи?ския съюз.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
над 500 000

History

Фондация BCause работи в своите грант-мейкинг и развиващи програми с около 150 НПО за последните 7 години в сфери като социални услуги, образование, здравеопазване, опазване на околната среда, грижа за възрастни хора, местно развитие, култура.

Всяка година ФПББ управлява корпоративни програми и разпределя корпоративни и индивидуални дарения. По-големите дарители (над 10000 лв.) за периода 2011 – 2013 са Паладин риъл естейтс, Мобилтел, Маниа, Уникредит Булбанк. Монделез (Крафт), ППД, Глобул, Виваком, Контур Глобал, Челопеч Майнинг, AES. Сумите, които ФПББ разпределя за последните 3 години от фирмени грантове, индивидуални дарители по ведомост, дарителски SMS и апели са както следва:

2011 г. - 860 747 лв.

2012 г. – 1 571 096 лв.

2013 г. - 1 907 884 лв.



Програмата „Готови за успех” за стипендии за ученици и студенти без родители с отличен успех е разпределила 780 стипендии от 2006 година насам, възлизащи общо на 1 037 900 лв.