Български   3639 NGOs




NGO Profile

Regional Municipalities Association ”Maritza”

Regional Municipalities Association "Maritza"

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Economic development
Other
 
Mission
Да подпомага дейността на местните власти, НПО и бизнеса и да работи за създаване на децентрализирано, компетентно и силно местно самоуправление, разполагащо с реални механизми за подобряване качеството на живот, инфраструктурата и обслужването в общините.
 
Organization Targets
Основната цел на РСО “Марица” е да подпомага:

/1/ Местните власти в усилията им за изграждане на устойчиво, демократично и граждански отговорно местно самоуправление.

/2/ Информираността, квалификацията и уменията на представителите на местните власти, с цел повишаване качеството на предлаганите от общините услуги.

/3/ Социално-икономическите промени в общините за формиране и реализиране на регионална политика от взаимен интерес, осигуряваща демократично и устойчиво местно развитие.

/4/ Усилията на общинските, регионалните и централните власти, фирмите, научните звена и неправителствените организации за изработване на адекватни политики, обезпечаващи успешното интегриране в европейските структури.

/5/ Да подпомага, насърчава и стимулира местната икономика;

/6/ Да подпомага гражданското общество, бизнеса и общините в техните инициативи за икономическо развитие;

/7/ Да съдейства за развитието на предприемачеството в регион Хасково;

/8/ Да подпомага земеделските производители от региона, чрез предоставяне на адекватно обучение, информация, консултации и други дейности, повишаващи капацитета и конкурентноспособността им.

Last Project

Year:
Проект: „Greek Bulgarian Business Partnership by Assistance, Services, Solutions to Promote Open Regions Team”
 
Description:
Проект: „Greek Bulgarian Business Partnership by Assistance, Services, Solutions to Promote Open Regions Team” в превод: „Българо-гръцко партньорство чрез подкрепа, услуги и решения за насърчаване на открит регионален екип“, с акроним „GR-BG BUSINESS PASSPORT“, финансиран по Програма за сътрудничество INTERREG V-A Гърция – България” 2014-2020.
Целта на проекта е да се създаде интегрирана рамка за подкрепа за МСП в трансграничната зона, която се фокусира върху специфични категории предприятия (например малки и семейни предприятия, стартиращи компании) и важни сектори съгласно стратегиите RIS3 (напр. предприятия, опериращи в селското стопанство, туристическия сектор, социални предприятия и др.), и също така върху потенциални идеи на млади хора, които искат да развиват бизнес.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
до 5 000

History

Изпълнявани проекти:

- Проект: е-METER за добро управление в област Хасково, финансиран от ФОНДАЦИЯ „АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ“ по Програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“ в рамките на Конкурса „Добро управление на местно ниво”



- Проект: „Promotion and development of natural and cultural heritage of Bulgarian – Greek cross-border region through smart and digital tools”, финансиран от „Програма за сътрудничество INTERREG V-A Гърция – България” 2014-2020



- Проект: „Гражданите и местните власти – партньори за създаване на открито и отговорно управление“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление” по Процедура BG05SFOP001-2.009 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ чрез подбор „Повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики и законодателство“



- Проект: “Виртуална кухня Марица – Мерич”, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Турция 2014-2020, период на изпълнение 2017-2018



- Проект: “Съвместни референтни стратегии за дейностите в селските райони в резултат на редуцирано въздействие”, финансиран Програма за европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007 – 2013, период на изпълнение 2014-2015



- Проект: “План за Регионална интелигентна специализация за насърчаване на конкурентоспособността, научните изследвания и иновациите” Акроним: Smart Specialization (Интелигентна специализация), финансиран по Програма за европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007 – 2013, период на изпълнение 2013-2015



- Проект: “Българо-гръцко партньорство чрез подкрепа, услуги и решения за насърчаване на открит регионален екип ” (Акроним: Bulgarian-Greek PASSPORT), финансиран по Програма за европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007 – 2013, период на изпълнение 2011-2013



- Проект: „Развитие и насърчаване на зелени туристически пакети и създаване на мрежи от предприемачи в трансграничния регион” (Акроним: GREEN HOLIDAYS), финансиран по Програма за европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007 – 2013, период на изпълнение 2011-2013



- Проект: „От и за имигрантите – какво още трябва да се знае“, финансиран по Европейски фонд за интеграция на граждани на трети държави, Годишна програма 2011; Схема BG EIF 2011/01, Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Интегрирана схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализиране на дейности, целящи внедряване в практиката на „Общите основни принципи на политика за интеграция на имигранти в ЕС” и укрепване капацитета за реализация на тези дейности”; Компонент 2: Подкрепа за осъществяване на куросве за имигранти, допринасящи за успешната им интеграция в българското общество – курсове по български език, гражданска ориентация, история, традиции, обичаи и др.



- Проект: „Провеждане на курсове за имигранти в реално време”, финансиран по Европейски фонд за интеграция на граждани на трети държави, Годишна програма 2010; Схема BG EIF 2010/01, Процедура „Интегрирана схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализиране на дейности, целящи внедряване в практиката на „Общите основни принципи на политика за интеграция на имигранти в ЕС” и укрепване капацитета за реализация на тези дейности”; Компонент 2: Подкрепа за осъществяване на куросве за имигранти, допринасящи за успешната им интеграция в българското общество – курсове по български език, гражданска ориентация, история, традиции, обичаи и др.



- Проект: “Изграждане на капацитет за стратегическо планиране в пограничните общини”, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество (ИПП) България – Турция, период на изпълнение 2011-2012



- Проект „Структурите на гражданското общество обединени за повишаване на капацитета си”, финансиран по Оперативна програма «Административен капацитет» чрез Европейски социален фонд, период на изпълнение 2008 - 2009



- Проект „Информирани и активни граждани на “Европа”, финансиран по линия на Комуникационна стратегия на Република България за Европейския Съюз, Работна програма за 2008 г. Период на изпълнение Декември 2008 – Март 2009.



- Проект „Засилване на координиращите функции на Областните съвети за развитие”, финансиран от Министерски съвет и реализиран в периода август – ноември 2008 г. Той е част от мерките по Стратегическа цел 2, приоритет 4 на Програмата за изпълнение на Стратегията за децентрализация и бе възложен в изпълнение на Индикативния финансов план за 2008 г.



- Проект „Обучителен център Марица за съвместно българо-гръцко професионално обучение”, финансиран по Програма ФАР Трансгранично сътрудничество България – Гърция 2005, Грантова схема за интегрирана подкрепа за икономическо развитие и насърчаване на заетостта, Бюджетна линия: BG 2005/017-454.02.01. Период на изпълнение Декември 2007 – Ноември 2008 г.



- Проект „Екипи на колела в селските райони” - през 2008 г. Регионално сдружение на общините „Марица” и създадения към него Бизнес център по Проект JOBS в партньорство с Национална служба съвети в земеделието са изпълнители на прокета за територията на Област Хасково.



- Проект "Създаване на конкурентоспособни стартиращи фирми" (Проект 100) се осъществява от Министерството на икономиката и енергетиката в сътрудничество и със съдействието на Програмата на ООН за развитие (ПРООН) чрез създадената мрежа от бизнес центрове и бизнес инкубатори по Проект "Заетост чрез подкрепа на бизнеса" – JOBS. Период на изпълнение 2007 – 2009.



- Проект „Засилване на координиращите функции на Областните съвети за развитие”, финансиран от Министерски съвет и реализиран в периода юли 2007 г. – ноември 2007 г. Той е част от мерките по Стратегическа цел 2, приоритет 4 на Програмата за изпълнение на Стратегията за децентрализация и бе възложен в изпълнение на Индикативния финансов план за 2007 г.



- Проект „Международен форум „Европейски поглед към регион Хасково”, реализиран съгласно Комуникационна стратегия на Република България за Европейския съюз, работна програма 2007 в периода август-септември 2007 г. на територията на гр. Хасково.



- Проект “Инвестиционен център “Марица” – възможности и перспективи” финансиран по Програма ФАР 2004 – Проект BG 2004/016-711.11.04 “Подкрепа за повишаване на конкурентоспособността на българските предприятия”/”Безвъзмездна помощ за публично-частно партньорство”. Период на изпълнение Декември 2006 – Ноември 2007 г.



- Проект “Бизнесът на Хасково и Еврос – заедно в Европа” финансиран по Програма ФАР Трансгранично сътрудничество България – Гърция 2004, Фонд за малки проекти в подкрепа на икономическото развитие и насърчаване на заетостта, Бюджетна линия: BG : 2004/016-782. 01.02. Период на изпълнение Декември 2006 – Ноември 2007 г.



- Проект “Мобилизиране на ресурсите за подкрепа на регионалното и местно развитие в контекста на европейската интеграция”, финансиран по Многогодишна програма на ФАР «Развитие на гражданското общество – 2004», Бюджетна линия: BG 2004/016-711.01.01. Период на изпълнение Декември 2006 – Ноември 2007 г.



- Проект „Българо-гръцки проект за обмяна на опит на специалисти за извършване на по-ефективно професионално обучение в общините” , финансиран по Национална програма „Леонардо Да Винчи”, мярка Мобилност. Период на изпълнение Юли - Септември 2006 г.



- Проект «Създаване на Бизнес център за информация и консултации». РСО "Марица" е партньор по съвместен проект "Бизнес центрове за информация и консултации" към проект "Заетост чрез подкрепа на бизнеса" (JOBS). Финансира се от Министерство на икономиката и енергетиката и Програмата на ООН за развитие. Период на изпълнение 2006 – 2009.



- Проект „Трансгранична школа „Местна демокрация” за изграждане институционален капацитет на местно и регионално ниво”, финансиран по Програма Фар ТГС България-Турция 2003, Фонд за малки проекти, Бюджетна линия: BG 2003/005-632-02.01. Период на изпълнение Януари 2006 – Октомври 2006 г.



- Проект "Укрепване на общинския капацитет за идентифициране и подготовка на партньорски проекти, които да бъдат финансирани по Структурните фондове на ЕС". РСО "Марица" е партньор по съвместния проект на Посолството на Великобритания, Програма на ООН за развитие и МРРБ.



- Проект "Провеждане на Годишна Конференция на РСО "Марица" на тема: "Жилищна политика за хора в неравностойно положение на местно и регионално ниво. Най-добри практики и инвестиционни възможности", Март 2006 г., реализира се с финансовата подкрепа на Британското посолство в Република България.



- Проект "Проучвателна визита относно възможностите за настаняване на стари хора в Хасково, България", април 2006 г. Реализира се с финансовата подкрепа на Посолството на Великобритания.



- Проект „Европа – по-близо до гражданите на Хасково”. Реализира се с финансовата подкрепа на Министерство на Външните работи на Република България по програма Комуникационна стратегия за присъединяване на РБ към Европейския Съюз през 2004 г.



- Проект „Мобилизиране на местните и регионални ресурси за постигане на ефективно развитие”- 2004 – 2006 г. Реализира се с финансовата подкрепа на Американската агенция за международно развитие чрез Фондация за реформа в местното самоуправление.



- Проект „Зелено сърце за Симеоновград”. Реализира се с финансовата подкрепа на Канадски фонд за местни инициативи през март-май 2003 г.



- Проект "Подобряване на оборудването и оптимизиране на работата на Регионална служба за пожарна и аварийна безопасност - Хасково

Срок на изпълнение: 2002-2004 г.

Финансиране: община Лестър-Англия, Служба за пожарна и аварийна безопасност-Лестър, община Хасково и РСО "Марица"



- Проект "Европейска добавена стойност към професионалната дейност на общинските служители от райони със смесено етническо население", финансиран от Фондация "Отворено общество" по програма "Реформа в местното самоуправление". Срок на изпълнение: декември 2003 - юли 2004г. Проектът се реализира от: Европейски център за обучение "Лактеа" и РСО "Марица".