Български   3636 NGOs




NGO Profile

Resource Center - New Alternative Association

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Education
Gender issues
Social
 
Mission
Oбединяваме се около идеята да работим за защита правата на децата и младите хора, подпомагайки удовлетворяване на техните основни потребности и подкрепа на ресурсите им до разгръщане на потенциала. Организацията разработва програми за отглеждане на деца в семейна среда, превенция на изоставяне на деца, при спазване на висшите интереси на децата и закрилата им от насилие и сексуална злоупотреба. Работим за утвърждаване на законодателната рамка в областта на детските политики в Република България и развиване на образователни и социални услуги в общността. Работим за намаляване рискове от домашно насилие в семейна среда.
 
Organization Targets
Развиване и утвърждаване на духовни ценности, гражданско общество, образование, култура. Създаване и развиване на образователни и социални програми в подкрепа и защита на маргиналните групи. Подпомагане на социална интеграция и личностна реализация на младите хора. Предоставяне на помощ за жени и девойки - жертва на злоупотреба и трафик.Предоставяне на услуги за превенция на изоставяне на деца и развиване на мрежа от приемни семейства. Подкрепяне на професионалния капацитет на специалисти от помагащи професии. Подпомагане на социализация и адаптация на деца от институциите. Работи за защита на човешките права.

Last Project

Year:
"Разкриване на Център за обществена подкрепа в община Благоевград"
 
Description:
Проект "Разкриване на Център за обществена подкрепа" се финансира от Фонд "Социална закрила" към МТСП.
Основна цел: Създаване на условия за развитие на ресурси в уязвими семейства, водещи до справяне с проблемите и намаляване рисковете за деца, повишаване на умения за създаване на устойчиви семейни връзки, запазване целостта на семейството и подобряване на емоционалния живот на членовете му, подкрепа на социалното включване и интеграция на децата.
Специфични цели: Разкриване на програми за психологическа, правна и социална помощ за уязвими деца и семейства от общините Благоевград, Симитли и Кресна, чрез разкриване на социална услуга “Център за обществена подкрепа” с капацитет 20 места.
Изграждане на мрежа от съпътстващи услуги – форми на подкрепа на родителите, като „фокус-групи” за родители, семейно консултиране, повишаване на родителската компетентност и отговорност;
Обучение на приемни семейства и семейства кандидат – осиновители и по-нататъшна психологическа подкрепа на семействата;
Повишаване информираността относно жизненоважни социални и лични умения и компетенции на 120 деца и младежи от община Благоевград, като се насърчава отговорно поведение, подкрепят се практически умения за реализацията им в самостоятелен живот и се подобряват комуникативните умения за преодоляване на бариери в общуването;
Създаване на мултидисциплинарни практики при работа със засегнатите групи и развиване на подкрепящи дейности / супервизии /;
Териториален обхват: Югозападна България, област Благоевград, община Благоевград и общините /Симитли и Кресна/, прилежащи за обслужване от дирекция “Социално подпомагане” Благоевград и Отдел “Закрила на детето”.
Екип: ръководител, психолог, социален работник, педагог 1/2 и счетоводител 1/2.
Период на изпълнение: юни - декември 2014 год.
Общ бюджет: 26 297,79 / двадесет и шест хиляди двеста деветдесет и седем 0,79 лева /, осигурени съгласно Договор № РД 04 - 72 / 07.05. 2014 г. от Фонд "Социална закрила" - 22 951,70 / двадесет и две хиляди деветстотин петдесет и един 0,70 лева /.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
до 5 000

History

Проект: "Подкрепа на деца при съдебни спорове в семейството" се реализира в рамките на проект "Правосъдие - приятел на детето" в партньорство с Фондация " Международна социална служба - България". Основна цел - разработване на Специализирана програма за подкрепа на деца преди, по време и след съдебни спорове в семейството. Очаква се до 15 семейства да имат възможността да се включат в програмите на проекта, като насочването им става чрез Отдел "Закрила на детето" - Д"СП" Благоевград. Период на изпълнение март 2014 - февруари 2015г.

Организацията реализира няколко други проекта в периода от 2004 до 2008 година. Един от най-значими проекти за общността бе проект: "Чрез регионална линия за деца и юноши към изграждане на Национална линия за децата на България" в периода октомври 2004 - ноември 2007 година. В него участваха привлечени специалисти от помагащите професии, консултанти, голям брой доброволци - над 120човек. Децата от област Благоевград имаха възможност да получават незабавна професионална помощ в рамките на 24-часа в денонощието. Бяха разкрити комплексни услуги за деца в риск и техните семейства. Работим за иницииране на различни кампании, насочени към превенция на насилие, злоупотреба и превенция на трафик на хора. Предлагаме образователни модули за придобиване на комуникативни умения, вземане на решение при конфликтни ситуации, развиване на креативност и др. Провеждаме тематични конкурси с превантивна и образователна цел. Осъществяваме тематични обучения и тренинг-семинари за повишаване на професионален капацитет на работещите в областта на помагащите професии и подобряване на работната атмосфера



Проектът бе реализиран с участието на мрежа от партньори като РИО на МОН, Корпус на мира в България, Агенция по заетостта, ЮЗУ "Неофит Рилски", помощно училище "Паисий Хилендарски", Благоевград, Община Благоевград, родителски и професионални общности. Целева група по проекта - деца със специфични образователни потребности от Помощно училище "Паисий Хилендарски" в Благоевград, за тях бе организирана Детска работилница. Чрез арт-терапевтични техники, рисуване върху глина, стъкло, текстил, картон и др. децата децата придобиваха умения и компетенции за интегрирането им в обществото и създаване на чувство за лична значимост и придобиване на умения за осмисляне на свободното им време. Изработените творби като карнавални маски, накити, стъклени чаши, тенисни, апликации, глинени фигури и т.н. бяха представени в изложба във фоайето на Община Благоевград. Всички участници - деца бяха отличени със грамоти и награди за своето творчество.

Проект:"Отворени врата - школа за общуване"

Реализира се в партньорство с Фондация "Работилница за граждански инициативи", София и финансовата подкрепа на Фондация ОАК, Швейцария и Фондация Велукс, Дания.

Целева група: Програмата работи за групи деца и млади хора, които показват чрез ясни индикатори поведенчески промени в семейна и неформална среда, стремеж към изолиране от общността, прояви на разрушаващо поведение, асоциално поведение, агресия към заобикалящите ги, като следствие от преживяни травми и загуби. Инициативата е включва 24 деца и младежи, на възраст от 14 до 20 години от общността в Благоевград.

Цели на проекта: придобиване на жизненоважни социални умения, лични компетенции, знания и практически умения за общуване, умения за увеличаване на личната увереност, здравословен начин на живот, поемане на отговорност, умения за управляване на чувства, преодоляване на загуба, скръбта, травмата, подобряване на езиковите знания, умения за планиране на свободното време, разкриване и развитие на заложби и качества.

Основни дейности: Модулно обучение - “Школа за общуване” ; Подкрепа на индивидуални заложби и интереси на деца - участници; Включване на доброволци, селекция, обучение; Супервизии ; Школа за родителска подкрепа; Развиване на партньорска мрежа.