Български   3627 NGOs




NGO Profile

Sdruzhenie za demokratichno obrazovanie ”FAR”

Sdruzhenie za demokratichno obrazovanie "FAR"

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
International and European issues, policies and research
Youth issues, policies and research
Education
 
Mission
Сдружение ФАР желае да даде своя принос за изграждане на гражданското общество в България чрез активиране участието на гражданите в ...
 
Organization Targets
Развитие и утвърждаване на духовните ценности и гражданското общество. Подпомагане на социалната интеграция и личностната реализация.

Основна дейност: приобщаване на българската общественост към европейските и световни демократични ценности /като солидарност, толерантност, равнопоставеност на различните култури и религии, взаимно уважение, езиково обогатяване и обществен диалог, инициативност и гражданска ангажираност/ чрез провокиране генерирането на нови идеи, търсене и усвояване на нови модели на мислене, на действащи стратегии и алтернативни формули - за възприемане и развитие на модерното, демократично гражданско общество при съхранение на националните самобитни традиции, установените общочовешки ценности и нравствени добродетели;

Обединяване усилията на младежи и възрастни, педагози и общественици за подпомагане на цялостния учебно-възпитателен процес и оползотворяване свободното време на учащите се, за подкрепа на светското образование и самообучението, поощряване на творческите изяви, подпомагане на професионалната ориентация, социалната интеграция и личностната реализация както на младите хора, така и на останалите възрастови групи в обществото, особено на лицата и общностите в затруднено, неравностойно положение – за преодоляване на предразсъдъците и негативните стереотипи в обществения живот, за осигуряването на конструктивно, равнопоставено съжителство и нормално общуване между отделните поколения и различните социални групи, независимо от професионалните и възрастови различия, религиозните и политически убеждения, пол, раса, социално положение и здравословно или имуществено състояние на отделните индивиди; Мотивиране на младежите и на всички останали заинтересовани социални групи към активно и съзнателно упражняване и защита на гражданските права, към преодоляване на безразличието и бездействието в обществото за осигуряване бъдещето на България и на Балканите - като част от обединена Европа, на Европа - като част от Света, и на Света - като общ дом, населен от хора със свободен дух и чувство за отговорност, възпитани в дух на самоинициативност и лична ангажираност за осигуряването на собствения просперитет и възхода на човешката еволюция в демократичното гражданско общество; Интегриране с други нестопански организации за обмен на мнения, опит и идеи по реализирането на проекти и разработването на актуални теми от областта на политическия, социалния, стопанския, културен живот и просветата; Поддържане на взаимодействие с различни политически и обществени, държавни и наддържавни, национални и международни организации и институции за задълбочаване и разширяване сътрудничеството между народите в областта на светските и духовни взаимодействия, на образованието, науката, техниката, технологиите,

икономиката, туризма, социалните дейности, изкуството и културата, както и за опазване и възстановяване на околната среда - в регионален и световен мащаб.

Last Project

Year:
"ProRure II"- стратегическо партньорство между граждански организации в малките населени места в Европа
 
Description:
10 организации и движения от селските региони и малките населени места от Западна, Централна и Източна Европа са готови да засилят сътрудничеството помежду си на европейско ниво, за да поощрят и подпомогнат гражданското участие и отговорност в селските региони в Европа посредством изграждане на капацитет, оформяне на заинтересовано мнение, обмяна на опит, споделяне на добри практики, образователни дейности, както и лобизъм и застъпничество.
Причината за тази инициатива е фактът, че селските региони в много европейски страни са слабо развити. Те могат да бъдат разглеждани като дискриминирани по отношение на инфраструктура, образование, заетост, иновативни промени в селското стопанство, глобализация, социални и здравни услуги, електронни комуникации, културен живот и условия за организирани дейности в свободното време. Това води в голяма степен до изключването на хората в тези региони от възможността да водят добър начин на живот .
Хората от тези региони са по-слабо въвлечени и заинтересовани в процеса за взимане на решения по места, като се има предвид, че селското стопанство е предмет на основен интерес от страна на градските региони. Въпреки това е общо признато от наблюдатели, фермери и различни инвеститори, че селските региони в Европа са недостатъчно оценени.
За да се противодейства на тази ситуация проектът "PRO RURAL EUROPE" бе иницииран от 10 европейски организации в селските региони и малките населени места. В съответствие с целта на проекта е създаването на здрава и широкоспектърна мрежа от граждански организации в селските региони с нужния капацитет за ефективна лобиистка дейност на европейско ниво.
За постигането на тази цел проектът включва следните стъпки ( дейности):
1. Обмяна на добри практики и изграждане на капацитет от мултипликатори във връзка с гражданското общество в малките населени места, посредством тематични семинари.
2. Прилагане на нови концепции за по-доброто развитие на гражданското общество в селските региони във всички страни партньори.
3. Установяване на партньорска мрежа и комуникация за устойчиво сътрудничество след приключване на проекта.
4. Организационно развитие на гражданските организации за лобизъм и застъпничество на европейско ниво. Работната група от представителите на организациите ще бъде подпомогната в процеса на работа от експерт с богат опит в областта на междусекторното развитие на гражданското общество в Западна, Средна и Източна Европа.
Като основен ефект от проекта може да се очаква, че участниците и респективно техните организации ще получат нова мотивация за повишаване степента на гражданско участие в обществото за по-доброто бъдеще на селските региони. Със своите целево ориентирани образователни дейности проектът е много подходящ за засилването и мобилизирането на участващите организации.
С цел да се достигне до населението в селските региони като индиректна целева група проектът ще е адресиран основно към отговорни за него партньори, които ще участват в главните дейности на проекта свързани с обмяната на опит, изграждането на капацитети и работа в мрежа.Заедно с инвеститори и политици, които ще бъдат включени поетапно, в проекта ще вземат участие пряко 120 души.
Ще бъде изработена също така структура за комуникация и работа в мрежа, която ще допринесе за понататъчния обмен на информация и опит, както и за бъдещите съвместни действия и ефективен лобизъм на европейско ниво.
Важна част от следпроектната фаза ще бъде поддържането на контакти с външни партньори от различни браншове и нива, с цел създадената мрежа да бъде утвърдена като значим застъпник на селските региони в политиката, администрацията и публичното пространство.
Транснационално подготвеният и изпълнен проект ще бъде първата важна стъпка в процеса на взаимно мотивиране и обогатяване, по пътя на развитието и опознаването на надеждния дух на европейската общност, с цел да се противодейства на споменатите по-горе негативни процеси. Проектът е иновативен, тъй като насърчава и обособява такъв вид мрежа и обмяна на добри практики, каквито до момента не същетвуват в тази си форма в Европа.
И не на последно място, този проект е добра възможност да се демонстрира публично и на практика европейската идея за солидарност и отговорност.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
20 000 - 100 000

History

1998-2001" Създаване и развитие на център за работа с младежи в регион Бургас", макропроект по програма " Phare und Tacis" нa EK с партньори от Германия, Франция и Чехия.

1999-2004 "Младежта обновява общността" проект по програма на фондация Роберт Бош за поощряване обмена на доброволци между Германия и страните от Средна и Източна Европа.

2002 "Активни и мотивирани" българо-германски младежки обмен по програма "Младежта за Европа", дейност1

2002-2003 "Политическо образование в Югоизточна Европа", съвместен проект със сдружението за миролюбива педагогика"D@dalos", Сараево, финансиран от Министерството на външните работи на Германия със средства от Пакта за стабилност на Балканите.

2002-2004 "Създаване на общности 1 и 2" в сътрудничество с Академията за политическо и социално образование Хаус ам Майберг, гр. Хепенхайм, Германия

2005 "Нова комуникационна култура" в сътрудничество с Академията за политическо и социално образование Хаус ам Майберг, гр. Хепенхайм, Германия

2003-2005 "ГИЛЕ- междупоколенческо и междукултурно учене в Европа", програма "Сократ" подпрограма Грюндвиг 2 за образование на възрастни с координираща организация Централата за политическо образование на провинция Тюрингия, Германия и с НПО-партньори от Полша, Словакия и Латвия.

2004-2006 "I.M.PACT- тренировъчна програма" по програма на КултурКонтакт, Австрия в сътрудничество с Босна и Херцеговина, Косово, Молдавия, Румъния и Сърбия

2004-2005 "Гражданско образование в страните от Югоизточна Европа" в сътрудничество със сдружението за миролюбива педагогика "D@dalos", Сараево

2005 "Нова култура на учене и комуникация" в сътрудничество с Академията за политическо и социално образование Хаус ам Майберг, гр. Хепенхайм, Германия

2006 "Интеграционни процеси Изток-Запад" в сътрудничество с Академията за политическо и социално образование Хаус ам Майберг, гр. Хепенхайм, Германия

2007 "България на прага на ЕС" в сътрудничество с Академията за политическо и социално образование Хаус ам Майберг, гр. Хепенхайм, Германия

2007-2009 " България в ЕС" в сътрудничество с Академията за политическо и социално образование Хаус ам Майберг, гр. Хепенхайм, Германия

2009-2011"Социално и демократично съжителство" в сътрудничество с Академията за политическо и социално образование Хаус ам Майберг, гр. Хепенхайм, Германия