Български   3627 NGOs




NGO Profile

Association “Friends”-BAPID

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Legislation, advocacy, public policies
Social
 
Mission
Сдружение „Приятели”-БАЛИЗ отстоява правата на децата и лицата с интелектуални затруднения за достоен живот, чрез гарантиране на достъп ...
 
Organization Targets
Сдружението разпространява знания и помага на родителите на децата и лицата с увреждания в грижите им за тях.

„Приятели”- БАЛИЗ насърчава реализирането на по-високи стандарти на диагностика, лечение, възпитание, обучение и настаняване на работа на деца и лица с увреждания; съдейства за създаване на алтернативни социални услуги за хора с увреждания, които да насърчават комуникацията и взаимодействието между тях и обществото; съдейства за разпространението на информация и обмяната на опит.

Last Project

Year:
" Информацията - наше право за избор на живот"
 
Description:
Проектът ”Информацията – наше право за избор на живот” създаде информационно - консултативен център с гореща телефонна линия. В този център с помощта на специалисти (педиатър, гинеколог, социален работник, психолог, логопед) и родители на деца и лица с увреждания се разпространява информация и подкрепа на млади двойки, които отглеждат деца със затруднения, или на които им предстои създаването на семейства. Този център спомага за придобиване на знания и умения за възможностите и потребностите на хората с увреждания, а също така и за необходимостта от тяхната интеграция в обществото.
Информационната кампания включва изработка на информационни материали и тяхното разпространение в училищата на територията на гр. Горна Оряховица и региона; поредица от специализирани предавания по кабелна телевизия „Видеосат – Раховец” за повишаване информираността на младежите, младите семейства и широката общественост по въпросите на половата и здравна култура с цел създаване, отглеждане и възпитаване на бъдещото поколение. Кампанията цели предимно младите хора, на които им предстои създаването на семейства. Те трябва да бъдат запознати с всички възможности, в случай че им се роди дете с увреждания, защото в повечето ситуации, поради липсата на информация и страха от неизвестността, те решават да поверят грижата за болните деца на институциите.
Усилията на екипа по проекта са насочени и към младежите от СУПЦ „Елена Грънчарова”, гр. Горна Оряховица. Голяма част от тези лишени от родителска грижа деца са с увреждания. Поради своите заболявания и слаба информираност те са лесна мишена за сексуална злоупотреба. По данни на дирекция “Социално подпомагане”, гр. Горна Оряховица, рискът от раждане на дете с увреждания при тези младежи е много по-голям; често поради невъзможността им да се грижат за своето поколение, новородените биват изпратени в институции.
Консултанската дейност включва насочване на всеки един от нуждаещите се към специалисти, които да им окажат необходимата помощ за преодоляване на конкретни проблеми. Основната цел на тази дейност е да се даде възможност на семействата да получат качествена медицинска и психологическа помощ. Изпълнението на тази дейност води до подобряване качеството на диагностика и лечение, намалява броя на децата с увреждания изоставени в институции, спомага за интеграцията на децата с увреждания в обществото като цяло.
В рамките на проекта бяха изградени информационно-консултативен център с необходимото оборудване и база данни за предоставяне на информация; работеща гореща телефонна линия, на която родители на деца с увреждания могат да получат помощ за връзка със специалист, който им е необходим; бяха изработени и разпространени брошури и диплянки и повишена информираност на младите хора; проведени срещи на специалистите с младежи от СУПЗ и масово училище и установяване на трайна връзка между тях; проведени предавания по Кабелната телевизия „Видеосат-Раховец” с участието на родители и специалисти, записите са разпространени в мрежата на БАЛИЗ за бъдещо ползване и информираност на широката общественост; предоставени консултации на нуждаещи се младежи, млади семейства и семейства с деца с увреждания от специалистите работещи по проекта.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
5 000 - 20 000

History

До този момент Сдружение “Приятели”- БАЛИЗ е реализирало няколко проекта:

1. През 2005 г. бе създаден Дневен център за деца и възрастни с увреждания /ДЦДВУ/ в гр. Горна Оряховица.

Проучването на потребностите и участието в разработване на проекта за разкриване на социална услуга ДЦДВУ бе направено с помощта на специалистите членове на Сдружение “Приятели”. Проектът за изграждането и реконструкцията на сградата за ДЦДВУ е изготвен от Община Горна Оряховица и финансиран от Социално-инвестиционен фонд. Част от битовото обзавеждане на разкрития ДЦДВУ е направено по проект на Сдружение „ Приятели”, финансиран от Ирландска партньорска организация.

2. През 2005 г. бе разкрит Семейно-консултативен център /СКЦ/ финансиран от Българската асоциация за лица с интелектуални увреждания /БАЛИЗ/, на която Сдружението е член от своето създаване, като независима юридическа структура.

СКЦ е инициатива на БАЛИЗ, предприета да осигури чрез клоновата си мрежа подкрепа в развитието на услугите за хората със специални нужди. СКЦ работи на общинско и регионално ниво, изпълнявайки ролята на мост между институциите в изграждането на цялостен подход при решаване проблемите на хора с интелектуални затруднения.

От 2006 г. СКЦ при Сдружение “Приятели” е лицензиран като Център за рехабилитация и социална интеграция, който осъществява дейността си в съответствие с разработената от БАЛИЗ методология за семейно и институционално консултиране като:

2.1. Работи за защита на човешките, гражданските, социалните и икономическите права на хората с интелектуални затруднения;

2.2. Предоставя социални услуги според нуждите на региона;

2.3. Координира, наблюдава и работи със социалните заведения в региона;

2.4. Поддържа база данни за видовете специалисти, работещи в областта на интелектуалните затруднения в региона; организира и подпомага консултациите с такива специалисти; при възможност предлага консултации като социална услуга;

2.5. Поддържа постоянни контакти със семействата на деца и лица с увреждания; издирва нови такива;

2.6. Разработва местни и регионални проекти съвместно с други организации;

2.7. Разработва програми за цялостна интеграция на деца и лица с увреждания, които да насърчават интегрирани форми на обучение и трудова заетост;

2.8. Организира почасови терапевтични и рехабилитационни услуги за децата с увреждания;

2.9. Организира тържества и срещи за децата с увреждания, съвместно с деца от масови детски градини и училища;

2.10. Организира излети и екскурзии, посещения на театри, концерти и други културни мероприятия.

3. Сдружение” Приятели” е партньор по проект за интеграция на деца с увреждания в масово училище съвместно със СОУ „Вичо Грънчаров”гр. Горна Оряховица.

4. През 2005 г съместно с Община гр. Елена спечелихме проект за изграждане на Дневен център за деца с увреждания в този град по програма ФАР.

5. През 2007 г. Сдружение „Приятели” спечели проект пред Фондация „Помощ за благотворителността в България” в рамките на кампания „Вълшебен ден за болно дете” и проект към Институт „Отворено общество” на тема „Изкуството ни помага да бъдем заедно - днес на сцената утре в едно по – толерантно, културно и възпитано общество”.

5.1 На 22.09.2007 г. деца и лица с увреждания заедно със своите родители преживяха един вълшебен ден в конната база на историческото селище Арбанаси.

5.2 В рамките на втория проект деца и лица с увреждания съвместно с деца от Младежки театър „Алтернатива”, гр. Горна Оряховица се подготвиха и взеха участие в театрална постановка „Весели игри за всички”.

6. През 2007 г. благодарение на доброволния труд на специалистите от СОУ „Вичо Грънчаров”, гр. Горна Оряховица 12 деца и лица с увреждания получиха възможност да посещават занимания по арт и музикална терапия в масово училище.

7. От 2007 година в сдружението работят младежи - доброволци от Европейския съюз.

8. През 2008 г. Сдружение „Приятели” – БАЛИЗ спечели проект „Информацията – наше право за избор на живот” пред Министерството на финансите. Този проект даде възможност на специалисти: акушер гинеколог, педиатър, социален работник, логопед и психолог да се срещат с младите хора в училищата на територията на гр. Горна Оряховица и региона и гр. Лясковец с цел подобряване на тяхната полова култура и превенцията раждане на дете с увреждания. Повиши се толерантността на младите хора към хората с увреждания. По време на консултациите с млади семейства родители на деца с увреждания беше оказана помощ и морална подкрепа на тези родители да преодолеят шока от раждането на такова дете и превенция неговото изоставяне в институции.

9. През 2008 г. бяха разработени 3 проекта / „Социално предприятие”, „Терапия за деца и родители” и „ Арт и музикална терапия”/ пред Ирландска партньорска организация. Изпълнението на тези проекти разнообрази престоя на децата и лицата с увреждания в Дневния център, а благотворителните разпродажби на художествени изделия ни дадоха възможност да осмислим тяхното свободно време със спорт, туризъм и терапевтична езда.

Необходимите ни средства за осъществяване на нашата дейност набираме от членски внос, местни спонсори, чуждестранни партньори, БАЛИЗ и от разработката на проекти.

Сдружение “Приятели” обединява 57 човека: родители на деца с увреждания и лица с интелектуални затруднения, симпатизанти и специалисти (социални и медицински работници, учители, психолог).

В бъдеще ще продължим нашата дейност за подобряване качеството на живот на децата и лицата с увреждания. Ще разширяваме дейността на ЦРСИ, като разработваме нови проекти, привличаме специалисти и доброволци и разширим услугите, които предоставяме на децата и техните семейства.

Сдружение „Приятели” – БАЛИЗ работи в тясно сътрудничество с Дирекция „Социално подпомагане” гр. Горна Оряховица, отдел „Закрила на детето” – Горна Оряховица, Община Горна Оряховица, Сдружение „Младежка толерантност” гр. Горна Оряховица, Читалище „Напредък 1869” гр. Горна Оряховица, СОУ „ Вичо Грънчаров” гр. Горна Оряховица, Младежки театър „Алтернатива” гр. Горна Оряховица, Сдружение „Мисъл” гр. Велико Търново.