Български   3638 NGOs




NGO Profile

FORA Community Development Foundation

Foundation
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Local initiative groups
Development of local communities
Other
 
Mission
ФОРА подпомага устойчивото общностно развитие, насоченo към подобряване на качеството на живот в общността.
 
Organization Targets
За постигане на своята мисия фондация ФОРА прилага принципите на подхода за общностно развитие като се фокусира върху три основни сфери на работа:



* Развитие на селските общности



Фондация ФОРА предоставя методическа подкрепа и фасилитира процеси за създаване на модели на партниране и предоставяне на услуги, насочени към стратегическо планиране, икономическо развитие на местни общности и създаване на нови услуги и практики.



* Развитие на хранителни банки



Фондация ФОРА работи за създаване и устойчиво развитие на хранителни банки в България като модел на хранително подпомагане, основан на мобилизирането на местни ресурси.





* Обществено здраве



Фондация ФОРА работи за разработването на механизми и политики в сферата на общественото здраве, разработва и провежда инициативи и кампании, насочени към промяна на нагласи и поведения, свързани със здравето.



Основен подход на работа: активно участие на заинтересованите страни в определяне на нуждите и решенията от общностно значение.

Last Project

Year:
Втори Годишен Форум "Развитие на селските райони в България"
 
Description:
Фондация ФОРА беше инициатор и съорганизатор на проведения на 27.10.2010 в гр. София Форум на тема: "Развитие на селските райони. Прилагане на подхода" LEADER" като инструмент за устойчиво териториално развитие". Основен организатор на събитието беше Германското дружество за сътрудничество (ГТЦ) в България.
Основните цели на Форума бяха да осигури пространство и възможност за обмен на мнения и предложения по отношение на предизвикателствата за развитие на селските райони и търсене на решения за ефективно взаимодействие на заинтересованите страни. Първият такъв Форум бе проведен в Пампорово на 27-29 октомври 2009 г.
Във Форума взеха участие над 40 души представители на организации и институции, имащи активна и ключова роля за интегрираното развитие на селските райони, представители на публично-частни партньорства (Местни инициативни групи - МИГ), представители на общини и организации на земеделски производители. Гост лектор бе г-жа Марта Марциш, унгарски експерт работещ по ЛИДЕР.

History

Фондация ФОРА е създадена като продължение на програмите на на Американски Червен кръст (АЧК) в България в областта на общностното развитие. АЧК оказва подкрепа за създаването на организацията за целите на развитие на програма за хранителни банки, пилотирана в рамките на Програма за планиране и раелизиране на услуги с активното участие на общността "Да помогнем заедно на хората от третата възраст" (2002 - 2006)



ФОРА е учредена с начално финансиране от консултантската фирма "Аспекти 999", която е предоставяла консултантски услуги и обучения за програмите на АЧК в България в периода 2002 - 2006.



Във всяка сфера и общност, в която работи, ФОРА прилага принципите на общностното развитие. Основните методи и форми на работа включват оценка на нуждите и планиране с участието на общността, обществен форум.