Български   3637 NGOs




NGO Profile

”Centaur art” Foundation

"Centaur art" Foundation

Foundation
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Youth issues, policies and research
Children
Social
 
Mission
- Психотерапевтична, артистична и социална подкрепа за деца, младежи и възрастни хора в риск.

- Обучение, консултиране и супервизия на екипи от социални институции, работещи с деца, младежи и възрастни хора.

- Популяризиране на метода Психодрама, чрез организиране на Психодрама фестивал и на други събития.

- Популяризиране на каузата за опазване на реката и хълмовете на гр. Пловдив чрез организиране на Фестивал на реката и тепетата и на други събития.
 
Organization Targets
Да създава условия за професионалното и отговорно прилагане на артистични, психологически, психотерапевтични и социални подходи в съчетание един с друг или поотделно за подпомагане развитието на индивиди и групи; Създава условия за научното и практическо развитие на артистичните подходи в областта на социалната работа, психотерапията, образованието, организационната психология и другаде; Създава условия за развитието на професионалисти в тези области, а също така за придобиване на артистични, творчески, игрови и социални умения от непрофесионалисти, които да подпомагат тяхното служебно, обществено или лично функциониране;

Основни целеви групи за работа са деца, младежи и други социални групи в риск, както и различни откъснати или изолирани от обществото групи или индивиди; Оказване на социална подкрепа в работата с целевите групи; Посредничество и застъпничество пред други организации и ведомства; Защита правата на децата;

Last Project

Year:
- Създаване на клуб за водни приключения и спорт
 
Description:
Идеята за създаване на Клуб за водни приключения бе да се потърсят нови измерения на отношението на хората от Пловдив към живата река - към Марица.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
5 000 - 20 000

History

ПРЕДХОДНИ ПРОЕКТИ:

- ФЕСТИВАЛ НА РЕКАТА И ТЕПЕТАТА – 2012 Г

Тепетата, както и реката са символи на Пловдив. Но тези символи са в риск от унищожаване и необмислено консумиране. Наскоро, разглеждайки материали на Държавен архив Пловдив открихме, че тепетата в Пловдив са били 12, а към момента са с една трета по-малко. Затова решихме да поставим тази тема пред пловдивчани, като организираме Фестивал на реката и тепетата, който да има следните цели:

1. Да се насочи вниманието към огромния ресурс /в екологичен, социален, туристически, символичен и уникален аспект/, който предоставят тепетата и реката за града и за посетителите му;

2. Да се направи града по-привлекателен за младите хора от всички социални, етнически и други групи, чрез създаване на повече открити пространства за срещи, събития и занимания за свободното време.

3. Да се ангажира обществеността на град Пловдив с идеята за подобряване средата на живот, като предпоставка за повишаване на качеството на живот на хората в общността. Да се мотивира широк кръг от хора - граждани и гости да гледат на града като на екосистема, да се грижат за него и да го развиват по този начин; Да се маркират опасните посоки, пречещи или затрудняващи развитието на града като екосистема – автомобилният трафик, замърсяването, случаите на нерегламентирано или необмислено застрояване, обездвижаването на градското население и др.;

4. Да се организират разнообразни ателиета и публични събития, които са насочени към постигането на горните цели..

................................................

- ПСИХОДРАМА ФЕСТИВАЛ - Пловдив 2012 г. Целите на Фестивала бяха: 1. Да предостави пространство за срещи и представяне на специалисти използващи психодрама метода; 2. Да популяризира широко психодрама метода и възможностите за практическото му прилагане в области като изкуство, социална работа, психотерапия, педагогика, управление на човешки ресурси и др; 3. Да предостави възможности за контакти и партниране между психодраматичната общност и други професионални общности, както и между различни поколения от посочените общности; 4. Да популяризира етиката на желанието, психодраматичния и психоаналитичния дискурс при професионалната работа с хора; 5. Да провокира професионални контакти не само на национално, но и на международно ниво.

................................................

- Проект: „За децата, които ще станат възрастни и за възрастните, които са били деца”, осъществен по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” чрез Договарящ орган – Агенция за социално подпомагане - 2009 и 2010 г. Общата цел на проекта беше „Подобряване качеството на живот и грижи за децата, настанени в ДДЛРГ ” Олга Скобелева” Пловдив и ДДЛРГ “ Мария Луиза “ Пловдив, чрез предоставяне на терапевтична подкрепа за независим живот и социално включване.”

Специфичните цели на проекта бяха: 1. Повишаване на мотивацията за обучение и образование на децата в институциите; 2. Понижаване и превенция на случаите на насилие между децата в институциите; 3. Понижаване честотата на проявите с противообществен характер на децата в институциите; 4. Повишаване професионалната гъвкавост и капацитет на персонала в посока индивидуализиране на подхода към децата в институциите.

Проектът обхвана 97 деца от двете институции и 26 специалиста работещи в тези институции. Бяха проведени 1768 индивидуални и 189 групови сесии с децата, както и 44 групови супервизии с персонала от двата ДДЛРГ. Сесиите бяха проведени от 12 консултанта - психотерапевта наети по проекта.

- ПСИХОДРАМА ФЕСТИВАЛ - ПЛОВДИВ: 2012 г., 2013 г.., 2014 г., 2015 г., 2016 г., 2017 г., 2018 г., 2019 г.