Български   3627 NGOs




NGO Profile

Iskam Bebe

Foundation
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Legislation, advocacy, public policies
Healthcare, patients’ rights
Gender issues
 
Mission
Даване на гласност на проблемите на репродуктивното здраве. Промяна на общественото мислене по отношение на двойките със стерилитет. ...
 
Organization Targets
Цели: Подкрепа и активно съдействие при решаване на проблемите с репродуктивното и обществено здраве на хората в България; разпространение на информация и знания за проблема „безплодие”, неговото лечение и методите за профилактика, повишаване здравната култура на нуждаещите се от лечение и на обществото като цяло в областта на репродуктивното здраве; даване гласност на емоционалните и социални проблеми, съпътстващи безплодието и създаване на успешен модел на гражданско въздействие за подпомагане на решаването им.

Last Project

Year:
Национална програма за социална и психологическа адаптация на двойки с репродуктивни проблеми
 
Description:
Настоящата Програма за социална и психологическа адаптация на двойки с репродуктивни нарушения е изготвена от експерти на Фондация “Искам бебе”, работещи в сферата на репродуктивното здраве: клинични психолози, АГ-специалисти, експерти от неправителствения сектор, работещи в сферата на осиновяването и със специалното участие на пациенти, засегнати от проблема “безплодие”. Настоящият проект е уникален за България, тъй като у нас няма практика на засегнатите пациенти да се предлага комплексен подход при лечение на безплодието, т.е. включване на психологическата професионална помощ при извършване на медицинските процедури. По данни на Световната Здравна организация двойките с репродуктивни проблеми в света са 60-80 милиона и техният брой непрекъснато се увеличава. Според проучване през 2005 г. двойките с репродуктивни проблеми в България надхвърлят 160 000 – факт, който ни кара нас – като граждани и пряко засегнати пациенти - да се замислим за разширяване на подходите и методите в неговото преодоляване. Освен медицински, безплодието е и тежък психологиески и социален проблем. Причините за безплодието могат да са физиологични, психологични или смесени. Ролята на психологическия фактор при възникване на безплодието е решаваща и до голяма степен предопределя благоприятния изход на лечението. Готовността на жената за зачатие е свързана не само със състоянието на репродуктивната й система, но до голяма степен се повлиява от нейното психическо състояние, т.е. съществува много пряка връзка между психика и тяло. Какво сочи световния опит? В клиниките по репродуктивно здраве работят психолози, обучени в сферата на т.нар. пренатална и перинатална психология. Пренатална и перинаталната психология изучават психологическите ефекти и следствия от най-ранния опит на индивида – преди раждането (пренатален) и веднага след раждането (перинатален опит). Пилотният проект на Програмата на «Искам бебе» стартира във Варна през м. ноември 2007, като до този момент се създадоха и работиха групи за взаимопомощ (по модела на американската психотерапия) и емоционална подкрепа в Сливен, Шумен, Свиленград, Добрич, Бургас, Пловдив, Варна и София. Предстои развитие на програмата и през 2010 г.