Български   3627 NGOs




NGO Profile

AGORA Platform - Active Communities for Development Alternatives

AGORA Platform - Active Communities for Development Alternatives

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Legislation, advocacy, public policies
Arts and culture
Development of local communities
 
Mission
Утвърждаване на читалището като активна гражданска организация и център за общностно развитие с културни, образователни, информационни, социални и граждански функции.
 
Organization Targets
Стимулира и подпомага изграждането на активни граждански общнoсти за местно развитие; съдейства за увеличаване капацитета на общностите и на доброволни граждански групи за информирано и ефективно гражданско участие; допринася за създаването на съвременна и достъпна информационна среда за местните общности; съдейства за изграждането на общностен капацитет за набиране, увеличаване и споделяне на ресурси за каузи в обществен интерес; катализира развитието на социалния капитал в страната като насърчава сътрудничеството и засилва взаимовръзките в общността.

Last Project

Year:
Активни общности: изграждане на капацитет за промяна
 
Description:
Платформа АГОРА започна работа по изпълнение на проект "Активни общности: изграждане на капацитет за промяна", подкрепен от Фондация Америка за България през август 2015 г. Проектът е с продължителност 42 месеца. Целта е да се разработи, утвърди и популяризира устойчив модел за овластяване на общностите на базата на местно лидерство, активно гражданско поведение и мобилизиране на местни ресурси. Проектните дейности надграждат досегашните резултати, постигнати при изпълнението на предходните два проекта, подкрепени от Фондация „Америка за България". Те са обвързани така, че да предложат цялостен граждански модел, насочен към общностно и местно развитие с акцент върху устойчивостта на процеса.
Моделът се реализира в 12 български общини на територията на цялата страна - Видин, Оряхово, Монтана, Дряново, Карлово, Лясковец, Стамболийски, Пещера, Ивайловград, Свиленград, Харманли, Смолян.
Дейностите са групирани в следните няколко компонента:
I. Местен потенциал за развитие
II. „Лидерство в общността"
III. Лаборатория „Читалище"
IV. Устойчиви местни ресурси за развитие
V. Мониторинг
Проектът е насочен към ефективно правене на политики за устойчиво овластяване на общностите. В периода на изпълнение на проекта АГОРА ще предложи на общините набор от механизми и модели за създаване на устойчиви ресурси за гражданско участие и общностно развитие.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
200 000 - 500 000

History

В периода 2013 - 2015 г., Платформа АГОРА - клон Бургас изпълни проект "Черноморски ареал за култура и изкуство" (BASACA), MIS-ETC Code 1551 като партньор от българска страна. Проектът се финансира от съвместната оперативна програма на Черноморския басейн 2007-2013, регулирана от инструмента за европейско добросъседство и партньорство (ENPI) на Европейския Съюз по втората покана за представяне на проекти.



През 2011 и 2012 г. Платформа АГОРА изпълни проект "Изкуството променя живота" в партньорство със сдружение "Тишина", България, Институт PATRIR , Румъния и сдружение "Ucaneller Culture and Art House" , Турция. Проектът се реализира с подкрепата на програма "Младежта в действие" на Европейския съюз - Действие 4.5 - Подкрепа за информационни дейности за млади хора и за организации, ангажирани в работата с млади хора, както и за младежки организации. Проектът имаше за цел да създаде среда и да популяризира активното гражданство на младите хора с участие чрез: насърчаване на взаимното разбирателство между младежите и сътрудничеството в младежкия сектор между държави-членки на ЕС и държава кандидат-членка чрез изкуствата; развиване на двата основни принципа на европейското гражданство - солидарност и толерантност сред младите хора; повишаване на интереса към Целите на хилядолетието и към ценностите на европейското гражданство с артистични средства, зачитайки културното многообразие.



През месец септември 2011 г. Платформа АГОРА стартира проекта "Изкуството променя живота" - за разпространение на театрални продукти, интерпретиращи Целите на хилядолетието за развитие на Организацията на обединените нации . Проектът е одобрен, финансиран и подпомогнат от Столична програма "Култура" на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата. Продължителността на проекта бе до месец декември 2011 г.



През януари 2011 г. Платформа АГОРА отново получи подкрепа за своето институционално изграждане от фондация "Чарлз Стюарт Мот" до края на 2013 г. Новото бе възможността за прилагане на един относително нов подход към планиране на работата за развитие по места и измерване на резултатите, който отразява подходът на демократичната политика, наречен "картографиране на резултатите". Той се фокусира върху резултатите като най-добрите знаци за социална промяна. Резултатите се дефинират като промяна в поведението, отношенията, дейностите или действията на хора, групи и организации, с които организацията работи директно, и за които промените в поведението са основното, за да се постигне визията на организацията. Като цяло този подход предоставя на организацията постоянна система за холистично и стратегическо мислене за това как да се постигнат резултати. Също така предоставя на организацията и инструменти за разказване на нейната история. Това се случва чрез мониторинг на три основни сфери: промени в поведението на партньорите; програмните стратегии и начина, по който действа като организационна единица.



От 2010 до 2013 г. Платформа АГОРА реализира втория етап на проект "Активни граждански общности чрез читалищата в България", подкрепен от Фондация Америка за България. Целта на проекта бе да утвърди, разшири и популяризира модела на участие на общността в решаването на местни проблеми и подкрепа на обществени каузи през читалищата и повлия обществената среда за засилване на гражданската роля роля на читалищата.

В периода 2010-2011 г. Платформа АГОРА изпълнява проект „За гражданско участие",подкрепен от Балканския тръст за демокрация. В качеството си на Координатор от името на Форум Гражданско Участие (ФГУ) http://www.bgactivecitizen.eu Платформата работи за подготовка на НПО сектора за участие в следващия планов период, съвместно с проекта на Институт "Отворено общество": "Анализ и оценка на програмирането на първия за България планов период 2007-2013 г.”. Целта на проекта бе стимулиране на сътрудничеството между гражданските организации на регионално ниво за оптимизиране на механизмите на гражданско участие.



В периода април 2009 - април 2010 се изпълни проектът "Активни граждански общности чрез читалищата в България", финансиран от фондация "Америка за България". Неговата цел бе да се разработи, приложи и широко популяризира механизъм за стимулиране на гражданската активност в малките населени места чрез читалищата. Реализира се в 6 пилотни общини с различен социално-икономически и географски профил, където чрез различни форми на участие и инструменти за общностно развитие бе провокирана промяна в гражданската активност на хората. Резултатите са свързани с разрешаването на изведените 6 местни проблеми с широкото участие на гражданите и мобилизиране на допълнителни местни ресурси, доброволен труд и застъпнически кампании. Форумите засилиха ролята на читалищата като средищно място за дискусии и публични дебати. Изградиха се умения в общността за прилагане на граждански подходи за решаване на проблеми, формиране на местни политики и въздействие върху цялостния процес на местното развитие. В общностните форуми за идентифициране и приоритизиране на местни проблеми и постигане на консенсус за начина на решаване на един от тях участваха представители на различни общностни групи.



В периода 2008 - 2010 г. Платформа АГОРА работи по проект за институционално изграждане, финансиран от Фондация "Чарлз Стюарт Мот". В резултат от неговото изпълнение се изгради и укрепи организационния капацитет на АГОРА за популяризиране и поощряване на общностното участие и развитие чрез читалищата. Платформа АГОРА работи за укрепване на общностното развитие и участие в местното развитие чрез членските си организации и читалищата, които са част от тях. Всички членуващи в Платформа АГОРА организации придобиха общо разбиране за ролята на читалището за устойчиво местно развитие, а също и за методите и подходите на включване, които вече прилагат в своята работа.