Български   3637 NGOs




NGO Profile

MIG - Kraimorie

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Ethnic issues
Legislation, advocacy, public policies
Protection of human rights
 
Mission
подпомагане на социалната интеграция и личностна реализация в съответния район на действие;развитие и утвърждавана на духовни ценности в гражданското общество, здравеопзването, образованието и културата; популяризиране стратегиите за местно развитие на селските райони, обвързани и произтичащи от присъединяването на България в ЕС; провеждане на информационни стратегии и обучение на равнопоставен принцип на всички физически и юредически лица от района на действие на сдружението; решаване на етнически въпроси, защита на човешките права.

Last Project

Year:
"Продобвана на умения и постигане на обществена активност за потенциални местни инициативни групи на територията на Община Белослав и Община Аврен" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013г., Ос 4 - ЛИДЕР
 
Description:
ПРИЛАГАНЕТО НА МЕРКИТЕ ОТ ОС 4 НА ПОЛИТИКАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ
Националната дефиниция определя като селски райони в България общините, в които няма населено място с повече от 30 хил. души. Съгласно тази дефиниция 231 общини в България са класифицирани като селски. Те съставляват 81% от територията и 42% от населението на страната. Подходът Лидер ще се прилага само на територията на селските райони в страната, определенени съгласно националната дефиниция (231 общини).
Наименованието ЛИДЕР произтича от абревиатурата „LEADER” на френски език – Liaisons Entre Actions de D?veloppement de l’Economie Rurale, което означава “Връзки между дейностите за развитие на икономиката в селските райони”. Самото име показва, че това е метод за мобилизиране на местните общности, който цели да създаде взаимообвързаност на дейностите в селските райони, подчинена на единна логика и съобразена с местните особености на дадена територия.
Под-мярка 431-2 за подготовка, постигане на обществена активност и изграждане на капацитет за прилагането на ЛИДЕР, е свързана с Регламент (ЕО) № 1463/2006 от 19 юни 2006 година, свързан с присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз, който цели да осигури възможност за създаване на необходимия местен капацитет за прилагането на ЛИДЕР.
Основни получатели на помощта са: земеделски производители и земеделски стопани, преработватели на земеделска продукция, горовладелци, общини, юридически лица с нестопанска цел, читалища, юридически и физически лица, регистрирани по Търговския закон и Закона за кооперациите, занаятчии, местни инициативни групи.
След публикуването на 18 юни 2008 г. на първата покана за набиране на предложения по под-мярка 431-2 от ПРСР на Министерството на земеделието и храните, бе разработено предложение на базата на изградено публично-частното партньорство в което се включват: Община Белослав, Община Аврен и „Мдима 2004” ЕООД Проектното предложение за финансиране на подготвителния проекти за активизиране на местните хора за участие и създаване на МИГ с водеща организация Сдружение „МИГ – Крайморие” беше одобрено и на 03.06.2009 г. бе подписан договора за финансиране на подготвителни проекти под N 431-2-03-16/18.09.2008г

Местните инициативни групи са основни инструменти за прилагане на ЛИДЕР и включват публични, бизнес и граждански организации, действащи на дадена територия. МИГ обединява местните действащи лица около споделени идеи за развитие, улеснява процеса на взимане на решения, засилва диалога и сътрудничеството в селските райони.

Защо е необходимо създаването на Местна инициативна група /МИГ/?
Създаването на МИГ е необходимо за да се :
o планира в партньорство, отчитайки местните специфики;
o създаде местен капацитет;
o администрира прилагането на стратегията;
o носи отговорност за избора на предложенията за проекти и тяхното договаряне.


Какво най-общо предстои да бъде реализирано в проекта за посдкрепа?
• Провеждане на проучвания за събиране на информация за изработването на ситуационен анализ;
• Идентифициране на бенефициентите и тяхното включване в подготвителните дейности;
• Обучение на членовете на МИГ;
• Разработване в партньорство на Стратегия за местно развитие, отчитаща силните и слабите страни на територията на двете общини;
• Популяризиране на Стратегията за местно развитие;
• Обмяна на опит между различни български и европейски МИГ;
• Създаване и съдебна регистрация на МИГ;
• Подаване на документи за утвърждаване на МИГ в МЗХ (Одобрението на МИГ ще се извършва по реда на специална наредба, като се очаква първата покана да бъде обявена до края на 2009 г.);
• Прилагане на стратегиите – от момента на одобряване на МИГ до края на 2013 г.

След разработването на стратегиите и одобряването на МИГ от МЗХ, тази нова структура ще администрира изцяло прилагането на стратегията като:
• публикува обяви за кандидатстване с проекти;
• информира и подпомага потенциалните кандидати;
• регистрира подадените предложения за кандидатстване;
• проверява за административно съответствие и допустимост;
• прави техническа оценка и класиране на проектните предложения (по критерии, установени в одобрената стратегия);
• прави предварителен избор на проекти за финансиране по стратегията;
• организира заседания на Комисия за избор на проекти към МИГ.

Стратегиите за местно развитие са възможности за различните целеви групи, критерии за избор и оценка на проектите, документи, изисквания, процедури.
Стратегиите за местно развитие целят устойчиво развитие на селските райони посредством разнообразяване на икономическите дейности, опазване на природата и селските райони, развитие на висококачествени услуги, отговарящи на нуждите и очакванията на местните хора.
Минималният бюджет на една стратегия за местно развитие, финансиран от публичния принос на ПРСР, е 1 000 000 евро, а максималният - 2 000 000 евро. Възможно е допълнително финансиране, но бюджетът на една стратегия, финансиран от публичния принос на ПРСР до 2013 г. не може да превишава 2 500 000 евро.