Български   3637 NGOs




NGO Profile

Alzheimer Bulgaria Association

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Healthcare, patients’ rights
Education
Social
 
Mission
С общи усилия да облекчим живота на засегнатите от Алцхаймер .
 
Organization Targets
1. Да насочи усилията към съвместна дейност при превенцията, своевременната подкрепа, разбиране, помощ и взаимопомощ на семействата с болни от Алцхаймер и сходни заболявания;

2. Да осъществява публично представителство и защита на интересите на болните от Алцхаймер и сходни заболявания и техните семейства, което да доведе до подобряване качеството им на живот;

3. Дa осигурява обмен на информация по въпросите, свързани с проблемите на болните от Алцхаймер и сходни заболявания и техните семейства

Last Project

Year:
„Предоставяне мултидисциплинарни консултации (психологически, социални и юридически) на лица, болни от Алцхаймер и техните семейства в гр. София и гр. Варна”.
 
Description:
Основната цел на проекта е да се подобри качеството на живот на лицата с болест и техните семейства, като се търсят решения на социалните проблеми и се защитят адекватно човешките права на болните и лицата, които се грижат за тях. В два центъра, в София и Варна, се предоставят безплатно психологически, социални и юридически консултации на лицата с проблеми и техните семейства, както и насочване към други специалисти, необходими на семейството и болния. С този пилотен проект се създаде абсолютно нов за България, модел на мултидисциплинарна подкрепа при консултиране на лицата и семействата с болест на Алцхаймер и сходни заболявания.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
5 000 - 20 000

History

От 2005 год. “Гражданско Сдружение Алцхаймер – България” организира редовно пресконференции, с които напомня, че 21.09 е обявен за световен ден, посветен на борбата с болестта.



2008 г. реализиран проект е „Четири дни – посветени на болните от Алцхаймер” – 18 – 21.09.2008 год. Партньори на проекта бяха Българско дружеството по Неврология и фармацевтична фирма „Либра”. Проектът се осъществи на територията на гр. София и се проведе в два етапа:

1. Прес конференция – за информиране на медиите и обществеността за 21.09 – Световният Ден посветен на борбата с болестта на Алцхаймер.

2. Хепанинг в Борисовата градина, близо до езерото „Ариана” с безплатни скрининг – тестове за ранно откриване на болестта и насочване на рисковите групи към допълнителни изследвания

3. Разпространение на диплянки с информация за болестта и начините на протичане.



Резултатите от последния проект са:

1. Присъствали на пресконференцията - 16 медии.

Информацията е отразена в:

• Телевизии – 4 (вкл. Българска Национална Телевизия и Нова Телевизия)

• Радио - 4 (вкл. БНР – Хоризонт)

• печатни издания – 7 (от които 5 ежедневници)

• Интернет издания – 22



2. Хепанинг - раздадени 300 брошури; 500 балона с изписана дата 21.09 - Световен ден на Болните от Алцхаймер; Извършени скрининг-тестове на 150 възрастни хора.



С тези акции се повиши информираността на хората за болестта и нуждата от превантивни прегледи, за да се избегне късното диагностициране и бързото развитие на болестта. Така се осъществява една от основните дейности на “Гражданско Сдружение Алцхаймер – България” - повишаване на общественото съзнание относно значимостта на проблемите свързани с болестта на Алцхаймер.

2009 год. - Медийна кампания - Пресконференция и Участие в предавания с висок рейтинг на Марта Вачкова и "На кафе", където за първи път проговориха близки на болни. Отбелязването на световния ден в България се отрази и в европейски списания.