Български   3636 NGOs




NGO Profile

Hasumi International Research Foundation-Bulgaria

Hasumi International Research Foundation-Bulgaria

Foundation
The organization has updated its information in the database during the past year.
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Healthcare, patients’ rights
 
Mission
Информиране на обществеността и въвеждане на най-съвременни имунологични методи за лечение на онкологичните заболявания в България.
 
Organization Targets
Основната цел на Фондацията е да подпомогне борбата с онкологичните и имунологичните заболявания и свързаните с тях състояния чрез търсене на нови, усъвършенстване и по-добро използване на съществуващи научно-практически методи, системи и средства за профилактика, диагностика, лечение, рехабилитация и борба с болката, както и да подпомогне клиничните изследвания.

Допълнителна цел на Фондацията е да подпомогне хора в напреднала възраст и състояния на инвалидност за осигуряване на по-добри условия за живот в техните домове, хосписи и домове за възрастни хора.

Last Project

Year:
Октомврийски срещи с международно участие, посветени на научни въпроси на имунологията, онкологията и грижата за пациенти и възрастни хора
 
Description:
Международна изследователска фондация Хасуми-България участва в XVII Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари (MDSC)
В Медицински университет – Плевен се състоя Седемнадесетото издание на този вдъхновяващ форум на младия учен, което бе посветено на 45-годишния юбилей на Alma Mater и се проведе в периода 28 октомври – 2 ноември 2019 г. в Университетския телекомуникационен ендоскопски център (TELEC). Тази година Конференцията прие мотото „Събуди мечтите си!“ (“Awaken your dreams!”).
Организационният комитет се фокусира върху това да включи най-добрите лекции и семинари, които да разширят компетентността на участниците в основните области на медицината и здравните науки. По традиция работният език бе английският.
Международна изследователска фондация Хасуми-България, както и в предишни години, имаше отредена специална Пленарна сесия. Тя се проведе на 1 ноември в зала „Гален“ и продължи 2 часа.
С пленарни академични лекции се представиха:
- Д-р Кеничиро Хасуми, който говори по темата „Combination Therapies of Immature Dendritic cells, Intensity Modulated Radiation Therapy and Chemotherapy indicated for Stage IV and Recurrent Cancers Resulted in Efficient Outcomes“;
- Проф. Дийн Ман от Университета в Мериленд, САЩ се спря на „Tumor antigen directed cellular and antibody immune responses develop in patients with advanced malignancies treated on a protocol that combines immunotherapy (Human Initiated Tumor Vaccine-HITV) with standard of care radiation treatment“;
- Проф. Франк Рьосл от Немския център за изследване на рака в Хайделберг, Германия говори за „Personalized Medicine”, hope or media hype? A critical view“;
- Проф. Златко Кълвачев от Университетска болница Надежда, София, България избра темата „The Current Status and Future Prospects of Oncolytic Viral Therapy“.
Тази година се проведе и Петата есенна школа по иновации в медицината, която се превърна в отличителен белег на MУ-Плевен още от първите конференции. Тази година вниманието беше насочено към два основни важни аспекта в медицината: сексуално здраве и гастроентерология. Освен тези редица други иновативни теми бяха засегнати по време на цялото времетраене на конференцията.
И накрая, организаторите ни призоваваха отново да си припомним казаното от Антоан дьо Сент-Екзюпери в „Малкият принц“: „Най-красивите неща на света не могат да се видят или докоснат; те се чувстват със сърцето.“
От 2015 година насам за 4-ти пореден път ние сме съорганизатор на тази проява. Преди това организирахме и 3 наши самостоятелни срещи в партньорство с МУ-Плевен (през 2012, 2013 и 2014 г.). Стана добра традиция всяка есен от 2012 година насам учени, клиницисти и студенти от Плевен да се запознават с най-новите разработки в тази област, а също и с визията на д-р Хасуми за настоящето и бъдещо приложение на дендритните ваксини при лечението на рака.
За пореден път в работата на форума участваха академик Богдан Петрунов, ръководител на Медицинската секция на БАН, председател на Научно-консултативния съвет на Фондация Хасуми, проф. Иван Черноземски, Председател на Настоятелството на Фондацията и акад. Благовест Сендов, бивш посланик в Япония, който оказа много активно съдействие при създаването Фондация Хасуми.
Причината, че бяхме отново заедно бе, че през годините МУ-Плевен се изяви като най-важният стратегически партньор на Фондацията ни. Университетът в Плевен е бързо развиващо се и уважавано медицинско училище, което внедрява нови технологии в образованието и клиничната практика. Роботизираната хирургия, която вече е емблема не само за МУ-Плевен и града, но и за България пред Европа и света, е едно от нещата, които привличат български и чуждестранни студенти. Направени са стъпки и в друга посока – телемедицината и 3D медицината. МУ-Плевен са първите, които внедриха в употреба 3D маса за виртуални дисекции, която прави реконструкция на двуизмерните образи, получени от скенер и ядрено-магнитен резонанс в триизмерен вариант.
Трябва да се отбележи, че заедно с много български студенти, тук медицина учат и млади хора от всички краища на света, включително и от Япония. Чуждестранни участници в научното събитие бяха млади лекари и студенти по медицина от редица страни: Беларус, Белгия, Германия, Индия, Ирландия, Македония, Полша, Румъния, Русия, Тунис, Турция, Сърбия, Украйна и др. Сред българските участници имаше представители на всички медицински училища в страната (Плевен, София, Варна, Пловдив, от Медицинските факултети на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Тракийския университет в Стара Загора), Българската академия на науките,УМБАЛ-Плевен и т.н.
Специално трябва да се отбележи подкрепата на ректора на МУ-Плевен-проф. д-р Славчо Томов и на почетния ректор чл. кор. проф. Григор Горчев.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
20 000 - 100 000

History

Ежегодни традиционни Октомврийски срещи с международно участие, посветени на научни въпроси на имунологията, онкологията и грижата за пациенти и възрастни хора.

1-ва Национална среща с международно участие – 2007г , организирана съвместно с Българската академия на науките; Хисаря, 19-20 октомври.= Национален семинар с международно участие „Ваксини и рак”, Дряново, 21-22 април 2007 г, организирана съвместно с Клуб „Млад онколог” към Програма „Онкосвят” на фондация „Светът. Запознаване с информация за протичането на V-ия Симпозиум на Международна изследователска фондация Хасуми, „Противоракови ваксини: Само мишки ли можем да лекуваме”, Виена – 2007, 12-14 април 2007.

2-ра Национална среща с международно участие – 2008, под надслов „Възрастните хора – живот с бъдеще” с водещ партньор Министерство на труда и социалната политика. Пловдив, 10-12 октомври.= Под наш патронаж се проведе Международен симпозиум „Имунотерапия на раковите заболявания – клинични резултати и бъдещи задачи” София, 8-9 май 2008 г.

3-та Национална среща с международно участие – 2009 съвместно с БАН, под надслов „Отворени врати за имунната терапия на рака”.В работата й взеха участие именити учени от България и Япония. София, 30-31 октомври.

4-та Национална среща с международно участие – 2010 г. на тема Онкопрогрес-Онковаксини-2010, съвместно с БАН, София на 29 и 30 октомври.

5-та Национална среща с международно участие – 2011 г. се проведе в рамките на 8-ия Национален конгрес по онкология с международно участие, като фондацията организира единствената 2-часова пленарна сесия на тема терепевтични ракови ваксини, София, Резиденция Бояна, от 10 до 13 ноември.

6-та Национална среща с международно участие – 2012 г. бе под надслов “Онкоимунология – нови хоризонти”. Съ-организатори бяха Медицинският университет-Плевен и Българската академия на науките. Плевен, 26 и 27 октомври.

7-та Национална среща с международно участие – 2013 г. бе за „Ваксини, вируси и съвременно лечение на рака“. Съорганизатори бяха Медицинският университет-Плевен и Медицинското отделение на Българската академия на науките. Плевен, 25 и 26 октомври.

8-та Национална среща с международно участие – 2014 г. бе на тема “Заедно в контрола на рака: имунология, вируси, природни средства”. Съорганизатори отново бяха Медицинският университет-Плевен и Медицинското отделение на Българската академия на науките. Плевен, 24 и 25 октомври.

9-та Национална среща с международно участие – 2015 г., в рамките на XIII-та Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари – проява на Медицинския университет-Плевен. Плевен, 7-10 октомври.

10-та Национална среща с международно участие – 2016 г., в рамките на XIV-та Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари – проява на Медицинския университет-Плевен. Плевен, 10-15 октомври.

11-та Национална среща с международно участие – 2017 г., в рамките на XV-та Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари – проява на Медицинския университет-Плевен. Плевен, 9-14 октомври.

12-та Национална среща с международно участие – 2018 г., в рамките на XV-та Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари – проява на Медицинския университет-Плевен. Плевен, 8-13 октомври.

13-Национална среща с международно участие – 2019 г. в рамките на XVII-та Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари с мото “Събуди мечтите си” – проява на Медицински университет-Плевен. 28 октомври – 2 ноември.

— ” —

2010 година – Създаване и подкрепа във функционирането на „Младо общество за изучаване на ваксини” (допълнителна информация). Основните цели на Обществото са: Обучение на млади медицински имунолози, онколози и биолози. Поддържане на научни и организационни връзки със сродни научни организации в Република България, Япония, Европейския Съюз, САЩ и др. Поддържане на високо ниво на информираност по отношение на най-новите достижения в областта на противораковите ваксини – научни разработки и прилагане в терапевтични схеми.

= Съвместно с фондация „Борба с рака”: издаване на печатни материали:

Алманах ”Ракът, Светът, България”, 2008 година; изнасяне на беседи, набиране и разпределение на дарения от иминостимулиращи препарати.

Участие, съвместно с екип от СБАЛО, в изработването на книгата “Създаване и развитие на онкологичната помощ в България. НАЦИОНАЛНА ОНКОЛОГИЧНА БОЛНИЦА”Том 1, С., 2012 г.

- Съучредителство на италианско-българска експертна група в областта на борбата с рака - февруари 2008 г. - 2012 г.

- Даряване на 5 японски апарата за стопяване на употребени медицински игли - март 2009 г.

- Участие с някои експертни мнения при създаването на концепцията за новата Stem cells clinic V2 на д-р Хасуми (Клиника за използаване на стволови клетки) в Токио.