Български   3627 NGOs




NGO Profile

Association for partnership and citizens activity support Balkan Assist

Association for partnership and citizens activity support Balkan Assist

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Legislation, advocacy, public policies
International and European issues, policies and research
 
Mission
Сдружение "Болкан Асист" стимулира и подкрепя прякото гражданско участие на местно и централно ниво като реализира инициативи и проекти в партньорство с обществени групи, организации и институции.



Проектите на сдружението са насочени главно към прякото гражданско участие във вземането на решения на местно, регионално и централно ниво.
 
Organization Targets
Сдружението има следните цели: 1. Да подкрепя демократичните промени в българското общество, децентрализацията и демократичните принципи на управление; 2. Да стимулира прякото участие на гражданите в разлчините форми на обществения живот; 3. Да подпомага процесите на местно и регионално развитие и самоуправление; 4. Да участва и съдейства за реализацията на български и международни програми, подкрепящи демократичните промени в България и Югоизточна Европа; 5. да инициира и подкрепя граждански проекти и дейности, свързани с участието на гражданите във вземането на решения на местно, регионално и национално ниво.

Last Project

Year:
Обществените съвети – живата връзка между гражданите и местната власт
 
Description:
От своето учредяване през 2000-та година Сдружение „Болкан Асист” полага усилия за засилване на гражданското участие в управлението и за подобряване на взаимодействието между управляващи и граждани. В тази връзка Сдружението осъществява проекти на местно и национално ниво, в партньорство с граждански групи, неправителствени организации, местни власти, медии, национални и международни институции и програми.
В последните години в България добиха популярност Обществените съвети, които са доброволни институции на дадена общност (териториална, професионална, социална и др.) и възникват по инициатива на група граждани, неправителствени организации или представители на управляващите. Някои от тези съвети (Квартални, Консултативни, Кметски и др.) успяха да се докажат като успешни представители на обществените групи, които представляват и действени партньори на местната власт. Такива примери има като в големите градове, така и в малките населени места, но те все още не са повсеместна практика. Все още тези формирования на гражданското общество не са достатъчно популярни в България, не са припознати в необходимата степен като партньор на местната власт и не оказват нужното влияние върху решенията и политиките на местно ниво.
Ето защо през месец септември, 2008 г. Сдружение „Болкан Асист” стартира изпълнението на проекта „Обществените съвети – живата връзка между гражданите и местната власт”, чиято основна цел е укрепване капацитета на обществените съвети и засилване на взаимодействието с органите на местното самоуправление и помежду им.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
Проектът е насочен преди всичко към Обществените съвети, работещи на местно ниво (които все още се нуждаят от по-добра регламентация и подкрепа) и не визира работата на онези Обществени /Консултативни съвети, регламентирани със закон, като Закона за туризма, Закона за насърчаване на заетостта, Закона за социалното подпомагане, Закона за народната просвета, Закона за закрила и развитие на културата и др.

Конкретните цели на проекта са:
? повишаване на компетентността и популярността на обществените съвети сред гражданите и местните власти;
? подобряване на взаимодействието между обществените съвети и органите на местното самоуправление;
? укрепване на връзките и създаване на партньорства между обществените съвети на местно, регионално, национално и международно ниво.


Дейностите за изпълнение на проекта включват:
? цикъл от обучения и семинари за представители на обществени съвети – по местно и регионално развитие и планиране, по съвременни начини за връзки с обществеността и комуникации и взаимодействие с гражданите, по модериране на обществени процеси и събития и др.;
? учебно пътуване до Германия – за проучване на опита и дейността на активно действащи обществени съвети и на подходите за взаимодействие с управляващите;
? две кръгли маси (в Северна и Южна България) и една национална конференция за обсъждане на възможности за подобряване на взаимодействието между Обществените съвети и местните влсти и на необходимостта от промени в нормативната база на местно и централно ниво.
? разработване на електронна база данни и на електронна система за работа в мрежа между обществените съвети в страната;
? публикуване на Сборник с добри практики за взаимодействие между Обществените съвети и местните власти
? съпътстваща информационна кампания по време на проекта за популяризиране на дейността на обществените съвети и за изграждане на добър “имидж” (добра представа) за тях.
Очакванията на Сдружение «Болкан Асист» са, че проектът ще допринесе за постигане на широк обществен отзвук за дейността на обществените съвети в общините, за мобилизиране на повече човешки и материални ресурси за решаване на местните проблеми, за разширяване на гражданското участие в решенията и във формирането на политики на местно ниво и за разработване и популяризиране на ефективни механизми за взаимодействие между граждани и местна власт.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
100 000 - 200 000

History

* РЕГЕНЕРАЦИЯТА – ШАНС ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩИНИ

* РЕФЕРЕНДУМ И ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА - www.referendum-bg.com

* ДЕВЕТ СТЪПКИ ЗА ОБЩО БЪДЕЩЕ

* ПРОГРАМА “ФОРУМ”

* УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В УПРАВЛЕНИЕТО НА МЕСТНИТЕ ФИНАНСИ

* ПАРТНЬОРСТВА МЕЖДУ БЪЛГАРСКИ И ШВЕЙЦАРСКИ ОБЩИНИ

* ГОРСКА РЕКРЕАЦИЯ И ЕВРОПЕЙСКО ОБУЧЕНИЕ (2004 - 2007 г.) - ПРИКЛЮЧИЛ

* Граждански мониторинг на напредъка на България по отношение на подготовката за членство в Европейския съюз (октомври 2005 - юни 2006 г.) - ПРИКЛЮЧИЛ

* “Природни обмени - 3 (2005 - 2006)” - ПРИКЛЮЧИЛ

* “Участие на гражданите от Ловешка и Габровска област в процесите на регионалното развитие и планиране” - ПРИКЛЮЧИЛ

* Измерване индекса на гражданаското общество в България - ПРИКЛЮЧИЛ

* Партньорство за решаване на проблемите на жизнената среда в районите “Искър” и “Изгрев” на Столична община - ПРИКЛЮЧИЛ

* Младежка практика по екологично селско стопанство и екотуризъм - ПРИКЛЮЧИЛ

* СЛЕД ИЗБОРИТЕ: новата местна власт и гражданите – заедно за развитието на Община Левски - ПРИКЛЮЧИЛ

* Аз гласувам за първи път - ПРИКЛЮЧИЛ

* “Засилена гражданска активност и участие на жените и етническите групи във вземането на местни решения в общините Омуртаг и Левски" - ПРИКЛЮЧИЛ

* Въвеждане на европейско ноу-хау в управлението на малки и средни фирми от трикотажната промишленост в габровска област” - ПРИКЛЮЧИЛ

* Граждански форум в Ниш и Долевац – Сърбия и Черна гора - ПРИКЛЮЧИЛ

* “Насърчаване на млади безработни от Пазарджик и Ловеч за предприемачество и частна инициатива - ПРИКЛЮЧИЛ

* “Туристическа анимация” - ПРИКЛЮЧИЛ

* “Работа и обучение в природата – младежка лятна еко-бригада” - ПРИКЛЮЧИЛ