Български   3637 NGOs




NGO Profile

CENTRE FOR SOCIAL INITIATIVES „PROACTIVE”

CENTRE FOR SOCIAL INITIATIVES „PROACTIVE”

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Protection of human rights
Youth issues, policies and research
IT development
 
Mission
Мисия: Проактивни действия за насърчаване и подпомагане на социалната интеграция и личностната реализация на уязвими групи от обществото.



Ценности: Фокус към целевите групи. Работа в екип и открита комуникация. Творчество, проактивност и гъвкавост. Почтеност и професионално усъвършенстване. Ориентация към постигане на резултати. Отговорност към обществото.



Основни целеви групи на Сдружение "Център за социални инициативи "Про Актив" са уязвими групи от обществото: деца и младежи, хора с увреждания, жени, самотни родители и други хора, ограничени по отношение на участието им в социалния живот и ползването на социални права, или попаднали в ситуация на риск от маргинализиране и социално изключване.
 
Organization Targets
Основната цел на Сдружението е защита на човешките, гражданските, социалните, икономическите и други права на уязвими групи от обществото, с цел подпомагането на социалната им интеграция и личностната им реализация.



Специфични цели на Сдружението са:

1. Да подпомага развитието и утвърждаването на духовните ценности, гражданското общество, здравеопазването, образованието, науката, културата, техниката, технологиите и физическата култура в целевите групи.

2. Да създава самочувствие и съзнание в целевите групи, че са членове на законово и демократично гражданското общество, което отстоява правата си и съвестно изпълнява задълженията си.

3. Да стимулира такъв живот, при който достойнството, ценността и правата на всеки човек се ползват с уважение и защита.

4. Да съдейства за по-пълната информираност на целевите групи относно националните и европейски политики за регионално развитие.

Last Project

Year:
Разкриване на 2 Центъра за социална рехабилитация и интеграция на незрящи в градовете Перник и Русе
 
Description:
Проект "Разкриване на 2 Центъра за социална рехабилитация и интеграция на незрящи /ЦСРИН/ в градовете Перник и Русе", Договор №: BG051PO001-5.2.06-0228-С-0001. Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Проектът е един от 28-те "добри практики" по програмата. След приключването му, 2-та центъра /ЦСРИН/ в Перник и Русе продължават да работят като делегирана от държавата дейност.

Обща цел: Постигане на по-пълноценно социално и икономическо включване на хората със зрителни увреждания от областите на изпълнение на проекта.
Специфични цели:
- Повишаване на възможностите за ефективна и успешна социална рехабилитация и интеграция на зрително затруднените лица от Областите Перник, Русе и Разград и по този начин допринасяне за пълноценно социално включване на членовете на целевата група в обхванатите райони.
- Създаване на материални предпоставки за разкриване на услугата Център за социална рехабилитация и интеграция на незрящи /ЦСРИН/ в градовете Перник и Русе;
- Компетентно извършване на интегрирането и социално рехабилитиране на зрително затруднените лица от Перник, Русе и Разград чрез редица специализирани услуги, осъществявани в създадените ЦСРИН.
- Създаване на условия за осмисляне на свободното време и реализиране на социални контакти за членовете от целевите групи.

Териториален обхват:
Области: Перник, Русе, Разград
Общини: Перник, Радомир, Русе, Ветово, Сливо поле, Иваново, Бяла, Разград, Цар Калоян. Останалите общини от посочените области не са изключени, но поради по-голямата им отдалеченост се очакват ограничен брой ползватели на услугите на ЦСРИН Перник и ЦСРИН Русе
Градове /място на предоставяне на услугите/:
Перник - Центърът за социална рехабилитация и интеграция на незрящи /ЦСРИН/ е ситуиран в централната градска част /т.н. „Идеален център”/ на гр. Перник, на 50 м. от сградата на Общината и Областната управа.
Русе – Центърът за социална рехабилитация и интеграция на незрящи /ЦСРИН/ е ситуиран в централната градска част.
Част от услугите по проекта се предоставят и извън ЦСРИН Перник и ЦСРИН Русе - по местоживеене на бенефициентите и в други части на градовете и областите Перник, Русе и Разград.
Дейностите по информация и публичност се осъществяват на национално ниво чрез партньорските мрежи на организациите-партньори по проекта.

Целеви групи:
Основната целева група по проекта са пълнолетни лица със зрителни увреждания от Област Перник, Област Русе и Област Разград – броят им се оценява на 800 човека – 686 човека с над 71% загубена работоспособност и 114 човека с 51% - 70% загубена работоспособност.
Допълнителни целеви групи по проекта са:
- Зрително затруднени лица с допълнителни увреждания – около 30 % от основната целева група.
- Зрително затруднени лица обект на социално подпомагане – около 15 % от основната целева група;
- Възрастни зрително затруднени лица – близо 70% от хората с над 71% загубена работоспособност в следствие зрително увреждане са на възраст над 50 години;
- Хора от обкръжението на основната целева група – близки, роднини;
- Организации, работещи в полза на хората с увреждания в областите на изпълнение на проекта.
Брой лица от целевата група, включени в проекта - Общо 140 - лица със зрителни увреждания и лица от обкръжението на основната целева група

Основни дейности:
1. Обновяване, оборудване и функционално обезпечаване на 2-та ЦСРИН
2. Дейности по предоставяне на социалната услуга – Обучения и рехабилитация на зрително затруднени лица по дисциплини: Полезни умения /за справяне с ежедневието/, Зрителна рехабилитация, Компютърно обучение, Обучение по Брайл, Занимателна терапия и осмисляне на свободното време. Информация и консултации на близките на зрително затруднените.
3. Обучение на персонала, ангажиран с предоставяните социални услуги. Разработване и прилагане на обучителни и рехабилитационни програми. Методическа помощ
4. Разработване и внедряване на специализирана информационна система за администриране на услугите за целевите групи
5. Управление и мониторинг на проекта
6. Дейности за информация и публичност – изготвяне на информационни материали и други средства за популяризиране на услугите /уеб страница, брошури, публикации/, 2 пресконференции, 2 семинара /в 2-та града/

Размер на безвъзмездната финансова помощ: 244 469,97 лева

Продължителност: 14 месеца, от които 12 месеца – предоставяне на социалната услуга.
Начало на проекта: 01.01.2011 г.

Партньори:
• Водещ партньор – Съюз на слепите в България,
• Партньор 1 - Сдружение "Център за социални инициативи Про Актив”
• Партньор 2 - Община Перник
• Партньор 3 - Община Русе

http://www.csi-proactive.net/blog/project_2_csrin_v_pernik_i_ruse/2010-08-05-5

Financial Info

Annual turnover for the last year :
до 5 000