Български   3627 NGOs




NGO Profile

Union of the deaf in Bulgaria

Union of the deaf in Bulgaria

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Protection of human rights
Social
Other
 
Mission
СГБ наброява близо 6 000 членове, организирани в 12 районни организации в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Хасково, Ямбол, Дупница, Русе, Стара Загора, Горна Оряховица и Шумен. Към тях има 156 териториални и първични организации. Съюзът на глухите в България осъществява дейностите по рехабилитация и социална интеграция на лицата с увреден слух, грижи се за социалното им развитие, подпомага образованието и духовното им израстване. Развива многостранна организационна, културна, издателска и туристическа дейност. Издържа единствения в страната Център за рехабилитация на слуха и говора на деца до 3-годишна възраст, с 5 кабинета в различни градове. СГБ е член на Световната федерация на глухите и работи в тясно сътрудничество със сродните организации на Балканите и в Европа и е един от учредителите на Националния съвет на организациите на и за хората с увреждания, в чийто състав днес влизат десет национално представени неправителствени организации на инвалиди.
 
Organization Targets
Като национално представена неправителствена организация на хора с увреден слух осъществява обществено-полезна дейност. Главната му цел е да отстоява и защитава интересите на слуховоувредените граждани пред държавните, административните, общинските и другите организации в страната и чужбина; да осъществява и подпомага на индивидуално и групово равнище социалната, трудовата, медицинската, културната рехабилитация на хората с увреден слух; да съдейства на обществото и неговите структури за възприемане на слуховоувредените граждани като негови равноправни и равнопоставени членове.

Last Project

Year:
Провеждане на национален туристически събор
 
Description:
Развитие и усъвършенстване на социализацията на глухите хора

Financial Info

Annual turnover for the last year :
200 000 - 500 000

History

На всеки две години са защитавани успешно проекти пред АХУ, посветени на спорта и художествената самодейност на хорат с увреден слух; защитен е успешно и проект за създаване на видеоречник "Жестоматика" чрез МтелІГрант; защитен е успешно и проект за издаване и отпечатване на втори речник на жестовия език, с нови 3000 думи и издаване на помощно помагало с нови 1500 думи; защитен е успешно и проект за издаване на религиозен жестов речник и др.