Български   3627 NGOs




NGO Profile

Association "Paisiy Hilendarski"

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Ethnic issues
Education
Social
 
Mission
Целта на нашата организацията не е да работи за хората в махалите, а със тях. За нас е важно бедните да се научат как да си помогнат сами и да вземат живота в собствените си ръце, като в последствие те самите да предават наученото на другите.



Социалната дейност, която развиваме не е ограничена към определена етническа група, а е отворена към всички. За нас е много важно да продължим да изграждаме мостове между различните етнически групи – българите, ромите и турците, живеещи заедно и да спомогнем за получаването на стабилни и практични знания.
 
Organization Targets
Ограмотяване на около 70 деца от ромската махала във Владиславово, за които организацията се грижи дългосрочно, чрез осигуряване посещението им в български училища и на допълнителни частни учители и занимални, интерактивни и креативни игри за насърчаване на техните способности и таланти в неформална среда.



Извеждане на пълнолетните младежи от живота в ромската махала, прекъсване на старите им и неползотворни навици на живот, осигуряване на квалификация, мотивация и работа.



Подпомагане със социални дейности - храна, медицински грижи, подслон, психологическа подкрепа на най-уязвимите от тази група деца и младежи и работа с техните родители.

Last Project

Year:
Ограмотяване
 
Description:
1. Организиране на допълнителни учебни занимания в извънучебно време и мотивационни дейности за 70 ромски деца, преминали основно втори и трети клас, за да се подобри тяхното основно образование, да се повиши възможността им за качествето завършване на основното им образование, без отпадане от образователната система, да се насърчат техните таланти /музика, спорт/ и интеграция с българските ученици.
2. Продължаване частното обучение и мотивация на 7 ромски младежа, навършили 16 годишна възраст, без начално образование, които да завършат започната вече програма за ограмотяване полагайки изпити в български училища за получаване на диплома за завършен 8-ми клас.

History

През 2005 г. Франк Абас се премества да живее и работи от Германия в ромското гето в квартал „Владислав Варненчик“, гр. Варна. Създава се неформална организация, която да помага на деца и младежи от махалата. С помощта на ордена на „Майка Тереза“ и Католическата църква във Варна успява да се създаде първия пункт в ромското гето в покрайнините на Варна. От там започва изграждането на общност от 7 млади мъже, с лошо миналото желаещи да скъсат с изостаналите ромски традиции, връзките си с престъпни структури, както и с корумпирани социални организации.



През 2006 г. общността започва да бъде подкрепяна и от християните от Евангелска Баптистка Църква във Варна. През същата година и орденът на „Майка Тереза” във Виена също става партньор.



В следствие на полаганите усилия общността се увеличи от няколко души до 30 млади мъже и получи подкрепа и от живеещите в гетото.



През 2010 г. има вече повече от 70 роми, българи и турци в нашата общност. През тази година ние създадохме и сдружение „Паисий Хилендарски” за да съберем в нея всички социални дейности, които са свързани с образованието и развитието на младежите от махалата.



През 2011 г. броят на децата и младежите, за които полагаме грижи за интеграция е около 90. Осигуряват се частни учители, всеки ден храна за част от децата, медицински грижи и помощ при разрешаването на административни и други проблеми.