Български   3627 NGOs




NGO Profile

Association of Speleological clubs in Sofia

Association of Speleological clubs in Sofia

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Youth issues, policies and research
Environment
Physical education and sport
 
Mission
Асоциация на Спелеоклубовете в София е регионална неправителствена организация, обединение на пещерни клубове на територията на София и областта, чиито сфери на дейност са: изучаване и картографиране на пещери и карстови райони, тяхното опазване и рационално използване, популяризиране на спелеологията, обучение и работа с младежи, възпитание в здравословен начин на живот и оформяне на екологосъобразно мислене и поведение, защита и опазване на околната среда. В обхватът на дейност на асоциацията попадат пещери и карстови райони в страната и чужбина.

Last Project

Year:
Младежки обмен "Изследвай, учи, сподели
 
Description:
„Изследвай, учи, сподели” е младежки обмен, който събра 30 участника в периода между 06-ти и 14-ти октомври 2012 в района на Национален пещерен дом „Петър Трантеев” в с. Карлуково. Колективът се състоеше от млади пещерняци от няколко балкански страни, а именно – България, Сърбия, Румъния, Хърватска, Албания и Турция, които се събраха заедно, за да обменят своя опит в сферата на спелеологията, да подобрят техническите си умения при проникване в пещери и да научат по нещо ново за подземното биологично разнообразие и важността за опазването на крехките пещерни екосистеми като ценен източник на питейна вода.
Заниманията не се състояха само във вълнуващи приключения из местните пещери и занятия с алпийка екипировка на скалните масиви в района, но включваха и немалко образователни лекции, семинари, форуми за генериране на еко идеи, както и сбирки, поставящи основите на бъдеща мрежа от млади пещерняци тук на Балканите. Разбира се, не липсваха и игри и практики, поставящи акцент върху работата в колектив и оказването на помощ на по-слабите или неопитните, както в рамките на сплотената ни спелео компания, така и в рамките на обществото като цяло. Особено се гордеем и с факта, че за няколко часа почистихме пещерите „Темната“ и „Проходна“, които, макар и защитени природни обекти, генерират отпадъци в немалки количества, поради своята лесна достъпност и особената си популярност. Естествено, след добре свършената работа ни чакаха и вечерните занимания, в които не само научавахме повече за специфичните практики в съседските спелео клубове и гледахме тематични филми, но и запознавахме останалите от групата с културните си особености, или по-скоро разкривахме приликите помежду си, което още повече помогна за сплотяването на колектива.
Бяхме на гости на МИКЦ Ловеч, където освен с дейността на Центъра и колегите от "Екомисия 21 век" се запознахме и с три усмихнати момичета от Испания, дошли ни на гости по европейска доброволческа служба. Момичетата ни посетиха в Карлуково, където те за първи път се докоснаха до пещерното делото, с което се занимаваме.
Всичко това, което преживяхме заедно, ни накара да осъзнаем себе си като органична част от едно по-голямо цяло, което трябва със съвместни усилия да продължаваме да градим, затова и в момента обмисляме по-нататъшните ни проекти, а защо не и международни експедиции, на които да се срещнем отново.
Проявата беше организирана от АСКС (Асоциация на Спелео Клубовете в София) в партньорство на Планинарска асоциация Дубовац, Карловац , Егейска асоциация за изследване и опазване на пещерите, Турция, Федерация на спелео организациите на Сърбия, Изследователска спелеологична асоциация, Румъния, Център за обучение и работа в мрежа в областта на опазване на околната среда, Албания.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
5 000 - 20 000

History

„Изследвай и учи” е мотото на младежки обмен, дейност 3.1.1 по програма "Младежта в действие" който се проведе между 7 и 16 Октомври 2011 година в района на Дряновския манастир, България. В реализирането на проекта взеха участие 22-ма младежи от България и Албания, които обменяха опит и знания в сферата на спелологията (наука и практика на пещерното дело) и дейностите на открито. Чрез методите на неформалното образование и основно игри и учене по двойки споделяне на личен опит младежите усвоиха базисна информация, свързана с формирането и развитието на пещерите и подземното богатство, екипировката и техниката на единично въже, методи за боравене с карта и компас, опасности в планините и пещерите, и всичко това под формата на приключение. Дряновският манастир беше арена на обмен не само на опит и знания, но и на култури, идеи ценности. През личния контакт участниците успяха да се запознаят с културните особености на България и Албания, откривайки прилики и учейки се на толерантност, разбирателство и отговорно отношение.



Проектът се осъществи в партньорство между българското сдружение «Асоциация на Спелеоклубовете в София», нестопанска организация с идеялна цел, обединяваща клубове-любители на природата, планините и пещерите, и албанската организация «Beyond Barriers”, работеща в сферата на социализиране на младежи в неравностойно положение.



Младежкия обмен „Изследвай и учи” е първата стъпка за поетапно презентиране и разпространение на спелеологията сред младежите в Албания и първата среща за много от участниците с неформалното образование и програмата „Младежта в действие”. Предстои задълбочаване на партьорството между организацията чрез развиване на основите, положени от проекта, както от страна на организаторите, така и на бъдещата активност на самите участници.