Български   3639 NGOs




NGO Profile

Association Aniridia Bulgaria

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Protection of human rights
Healthcare, patients’ rights
Children
 
Mission
Информиране на лекари, медицински лица, педагози, социални работници, родители, бременни и на цялата общественост, за заболяването - Аниридия. Подпомагане на хората с анилидия.
 
Organization Targets
Информиране на лекари, медицински лица, педагози, социални работници, родители, бременни и на цялата общественост, за заболяването - Аниридия.

Защита на правата на хора с аниридия.

Интегриране на деца и възрастни в обществото.

Last Project

Year:
„Изграждане на нови механизми за самопомощ при засегнатите от аниридия”
 
Description:
Проектът „Изграждане на нови механизми за самопомощ при засегнатите от аниридия”се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. www.ngogrants.bg
Проектът е изключително практически ориентиран и адресира основните проблеми на основната и допълнителни целеви групи. Основната целева група са хората с увреждания, и по-специално засегнатите от заболяването аниридия лица. Техният точен брой все още не е определен, но според основните медици, занимаващи се с проследяване на това заболяване, на територията на Р България, носителите и засегнатите от аниридия лица са над 40. Проектът ще допринесе за улесняване на тяхното ежедневие, основно чрез получаване на нова информация и съвети, както и чрез по-доброто, толерантно отношение от страна на останалите представители на обществото. Основните нужди на засегнатите от аниридия лица акцентират върху необходимост от литература и информация, отнасяща се до заболяването и спрямо възможностите за намаляване на вторичните ефекти, проследяване развитието на заболяването и възможните интервенции; осигуряване на социално равенство и пълноправен живот, разбиране и толерантност от обществото; ползване на специализирани консумативи, подпомагащи тяхното ежедневие и преодоляване на емоционалния стрес.
В проекта са заложени следните дейности:
- Обмяна на опит с партньорска НПО от Норвегия, чрез разработване и разпространение на Наръчник за добри практики.
- Организиране и реализация на две специализирани обучения с участието на лектори- експерти
- Организиране и реализация на 5 информационни семинара из цяла страна, с цел запознаване на обществото и заинтересованите лица със заболяването.
- Създаване на Регистър на засегнатите от аниридия лица в България.
- Изготвяне и разпространение на информационни материали и др