Български   3639 NGOs




NGO Profile

ACT Independent Theatre Association

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Legislation, advocacy, public policies
Arts and culture
Professional organizations
 
Mission
Асоциация за свободен театър (АСТ) е обединение на неправителствени организации и свободнопрактикуващи артисти в сферата на съвременните изпълнителски изкуства. В момента в организацията членуват 50 организации и артисти – представители на няколко поколения професионалисти в съвременния театър, танц и пърформанс, реализиращи своите продукции на свободен принцип.
 
Organization Targets
Асоциация за свободен театър (АСТ) е обединение на неправителствени организации и свободнопрактикуващи артисти в сферата на съвременните изпълнителски изкуства. В момента в организацията членуват 50 организации и артисти – представители на няколко поколения професионалисти в съвременния театър, танц и пърформанс, реализиращи своите продукции на свободен принцип.

Дейността на АСТ се концентрира върху следните принципни положения, които трябва да осигурят адекватни условия за работата на независимите организации и артисти в областта на сценичните изкуства в България:

Провеждане на прозрачни и регламентирани отделни сесии за финансиране на независими проекти в областта на изпълнителските изкуства от страна на държавни, общински и други институции;

Разработване на пространства за свободен театър, танцово изкуство и алтернативни форми в столицата и страната – репетиционни зали и сцени за представяне на продукцията

Легализиране статута на артиста, работещ на свободна практика, и неговото социално, здравно и пенсионно осигуряване

Ясен регламент при взаимодействие на НПО и артисти на свободна практика с държавни и общински структури и преференциални условия при ползването на съществуваща театрална инфраструктура за целите на изкуството и културата.

Изграждане и провеждане на стратегическа насочена културна политика за устойчиво развитие на неправителствения сектор в областта на културата и изкуствата на национално и регионално ниво в условия на равнопоставеност и взаимодопълване с държавните и общински институции.

Ефективни действия в областта на децентрализацията и активирането на културния диалог в сферата на театъра и сценичните изкуства на регионално, национално и международно ниво чрез създаване на програми за разпространение на театрална продукция в страната и чужбина, както и програми за стимулиране създаването на международни проекти и обмен на театрални продукции.

Last Project

Year:
АСТ фестивал за свободен театър
 
Description:
Второ издание на АСТ фестивал за свободен театър
14 – 18 ноември, 2012, София

Фестивалът се организира от АСТ Асоциация за свободен театър в сътрудничество с Фондация “Арт Офис” и платформа “Нови драматургии” и с финансовата подкрепа на Програма “Култура” на Столична община, Министерство на културата и Американското посолство в България.
Първото издание на АСТ фестивал за свободен театър се проведе от 16-20 ноември 2012г. Постигнатият успех ни провокира да се заемем за втори път с организирането на такъв фестивал – заради интереса, активността на участниците, провокацията за дискусии в обществото по въпросите за съвременния театър и разпознаването му от по-широката публика.
По време на второто издание на фестивала ще представим 16 продукции (голяма част от тях са премиерни за 2012 година), съпътстваща образователна програма от лекции, дискусии и уъркшопи и международно посещение на 18 мениджъри в областта на театъра от Европа и Америка (част от IETM (Брюксел), EEPAP (Полша) и CITD (САЩ)).
АСТ Фестивал за свободен театър 2 ще се проведе от 14-ти до 18-ти ноември 2012 година на различни локации в София: Център за култура и дебати „Червената къща”, Театрална работилница „Сфумато”, Ателие „Пластелин”, Читалище на ул. Искър, Столичен куклен театър, С.А.М.С.И., Студио „Suspacious”, Централна баня, Студио 5 на НДК. С подкрепaта на Чешки културен институт, Гьоте институт София, Дерида Денс Център, К.Е.В.А. и Американ корнър.
Целта на АСТ е да превърне Фестивала в ежегоден. Това ще допринесе за стабилизиране и активиране на творческа среда, която да привлича нови практици, да разработва нови пространства и да създава нови публики.

www.actfestival2.wordpress.com

Financial Info

Annual turnover for the last year :
20 000 - 100 000

History

АСТ фестивал за свободен театър

16 – 20 ноември 2011, София



Реализира се от Асоциация за свободен театър с финансовата подкрепа на Програма „Култура” на Столична община, Министерство на културата, Национален фонд „Култура” и Фондация „Етюд”.



Първият в страната АСТ Фестивал за свободен театър бе проведен като част от дългосрочната програма за популяризиране на българските изпълнителски изкуства в чужбина,разработваната от АСТ съвместно с Международната мрежа за съвременни изпълнителски изкуства – IETM. В основната програма бяха представени 15 български сценични продукции от областта на съвременния театър, танц и пърформанс. Сред съпътстващите събития бяха изложбата „Речник на Свободния театър”, която представи документация по възприемането и дейностите на свободния театър в България през последните 20 години, четиридневно гостуване в София на 15 чуждестранни мениджъри в областта на изпълнителските изкуства, които имаха възможността да се запознаят с новата българска продукция, авторите й и културните институции. Събитието получи добър медиен отзвук, привлече вниманието на публиките и създаде условия за професионална среда за обмяна на информация и опит. В обществен план АСТ Фестивал за свободен театър допринесе за разнообразяването на столичния културен живот и респекта към индивидуално авторско мислене. Положителен резултат беше и активният отзвук на международните ни гости, както и поканата за организиране и домакинство в София на пленарна сесия на IETM 2014.



Сайт: http://actfestival.wordpress.com