Български   3637 NGOs




NGO Profile

Gender Alternatives Foundation

Gender Alternatives Foundation

Foundation
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Legislation, advocacy, public policies
Protection of human rights
Gender issues
 
Mission
ФДА осъществява дейност в защита на човешките права и в подкрепа равнопоставеността между половете.
 
Organization Targets
Фондация „ДА” е юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза, със следните цели:





Подпомагане изграждането на балансирано гражданско общество в страната чрез реализиране на равни възможности и равно представителство на мъжете и жените и на различните етноси в публичния и частния сектор;



Насърчаване активното участие на младите хора в обществения живот чрез защита и популяризиране на техните права;



Провеждане на изследвания във всички сфери на публичния и частния живот по въпроси, свързани със социалния пол (джендър изследвания);



Подкрепа на хора в затруднена социална и икономическа ситуация, лица пострадали от насилие и дискриминация и тези, които имат нужда от подкрепа, за да преодолеят риска от социална изолация;



Застъпничество за утвърждаване на универсалните и европейски стандарти за правата на човека и общопризнатите ценности на демокрацията и хуманизма.

Last Project

Year:
„Осигуряване на устойчива правна и психо-социална подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие в област Пловдив“
 
Description:
Проекта е насочен към лица, пострадали от домашно насилие и дискриминация, основана на пола. Дейностите включват комплекс от услуги в защита правата на целевата група. Основните програми по проекта са: психо-социално консултиране, правна помощ, работа със семейства и двойки, трудово посредничество и работа с извършители на домашно насилие. Екипът осигурява и процесуално представителство пред национални, регионални и международни съдилища.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
до 5 000

History

Понастоящем екипът реализира следните проекти:



1 „Осигуряване на устойчива правна и психо-социална подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие в област Пловдив“ финансиран от Фондация „OAK” (2013-2014 год.). Той представлява продължение на проекта, финансиран от Фондация „OAK”, в периода март 2012-февруари 2013 год. Основните програми по проекта са: психо-социално консултиране, правна помощ, работа със семейства и двойки, трудово посредничество и работа с извършители на домашно насилие. Екипът осигурява и процесуално представителство пред национални, регионални и международни съдилища. Дейността се осъществява в гр. Пловдив, ул. „4-ти януари“ №38, вх. В, ет. 2, ап. 4.

2 „Подпомагане на правото на жертвите на трафик в България, Словакия и Румъния да получават правна помощ - подход, основан на правата на човека”, осъществяван благодарение на финансовата подкрепа на Програма „Превенция и борба с престъпността" на Европейска комисия, Генерална дирекция „Вътрешни работи“. Проектът се осъществява едновременно в трите държави. В България, от 2014 година, проектът се координира от Фондация „Асоциация Анимус” като Фондация "ДА" е партнираща страна.

3 „Трафик на хора: изход и реинтеграция, бариери и възможсности” - Фондация "ДА" е партньор на френската организация "Амикал дьо Нид". Проектът се реализира в рамките на 24 месеца с начало 15.09.2014 год. Дейностите се осъществяват с финансовата подкрепа на Програма "Превенция и борба с престъпността" на Европейската комисия - Генерална дирекция "Вътрешни работи".



Реализирани проекти:

1. „Осигуряване на устойчива правна и психо-социална подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие в област Пловдив“ финансиран от Фондация „OAK” в периода март 2012-февруари 2013 год.

2. „Икономическо овластяване на жените” (финансиран от Платформата „Катапулт” на Глобалния Фонд за Жените, септември 2013-юни 2014 г.). Проектът предвижда създаването на Ресурсен център за социално уязвими жени в гр. Пловдив с цел подобряване на достъпа им до качествено обучение и образование. В периода Октомври 2013 год. – Юни 2014 год., жени от малцинствата (Роми, Турци), жертви на домашно насилие и самотни майки, разчитащи на социални помощи ще получат практически компютърни и езикови обучения по английски език, както и правни и кариерни консултации с цел натрупване на опит, знания и увереност, необходими за повишаване на тяхната конкурентноспособност на динамичния трудов пазар. Дейностите ще помагат на жените да анализират причините за бедност и насилие, свободно да изразят техните страхове и желания, както и да изградят необходимия им капацитет за активно участие в обществените процеси.