Български   3639 NGOs




NGO Profile

National Organization of Mental Health Service Users

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Legislation, advocacy, public policies
Healthcare, patients’ rights
 
Mission
Мисията на сдружението е обединяване на потребителите на психично-здравни услуги с цел подобряване на качеството им на живот и защита на правата и интересите им.
 
Organization Targets
1. Защита на основните човешки права на хората с психично-здравни проблеми;

2. Преодоляване на стигмата върху хората с психично-здравни проблеми, подпомагане на социалната им интеграция и личностна реализация;

3. Закрила на личността на хората с психично-здравни проблеми на работното място, в домашни условия и в лечебното заведение;

4. Постигане на равнопоставеност между потребителите на психично-здравни услуги.

5. Постигане на висока информираност сред хората с психично-здравни проблеми за всички съвременни начини за справяне със специфичните им проблеми;

6. Осигуряване на условия за отдих на хората с психично-здравни проблеми.

Last Project

Year:
Организиране на групи за взаимопомощ за хора с психично-здравни проблеми
 
Description:
Това е постоянна инициатива на организацията, с амбицията всеки човек с психично-здравен проблем да има възможност да се включи в група за взаимопомощ, където да може да споделя свободно своите преживявания и опит със заболяването, да чува историите и на другите участници, да има своя среда, където е приет и разбран.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
до 5 000

History

1. Създаване на групи за взаимопомощ за хора с психично-здравни проблеми. (Постоянна инициатива, стартирала през 2012 г.)

НОППЗУ започна да работи за създаването на групи за взаимопомощ от лятото на 2012 г. Към момента функционират две групи: в София и в Благоевград, които се събират ежеседмично.



2. Проект "Смяна на парадигмите в контекста на чл.12 от КПХУ. Търсене на решения за хората с психично-здравни проблеми” (2012-2013 г.)

Целта на проекта е разработване и тестване сред хора с психично-здравни проблеми на нови механизми за защита, които в обозримо бъдеще да заместят съществуващите в момента институции на частично и пълно запрещение. Проектът е част от обща партньорска програма между БЦНП, ГИП, НОППЗУ и БАЛИЗ.



3. Организиране на триалогични срещи (Постоянна инициатива, стартирала през пролетта на 2013 г.)

На триалогичните срещи се събират пациенти, професионалисти и роднини, за да обсъждат теми, свързани с психичното здраве. В триалогичните дискусии всеки участник говори от позицията на човек, познаващ отблизо проявите на психичното разстройство, като по този начин се осъществява обмен на опит и мнения, който спомага за намиране на нови решения, разширяване на гледните точки и по-доброто взаимно разбиране. Към настоящия момент триалогични срещи се провеждат ежемесечно в София.