Български   3637 NGOs




NGO Profile

Legal Aid Program Association

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Legislation, advocacy, public policies
Protection of human rights
 
Mission
Подпомагане на гражданите при защита на правата и законните им интереси, както и улесняване на достъпа до правните механизми, които създават гаранции за тази защита.
 
Organization Targets
- Да съдейства за усъвършенстването на националното законодателство във всички правни области/отрасли.

- Да популяризира средствата за достъп до действащото и отменено законодателство

- Да повишава информираността на обществото относно правата и задълженията на гражданите, съобразно действащото законодателство.

- Да съдейства за въвеждането и за реалното използване на нови механизми и добри практики в областта на защита на правата на човека и основните свободи в България.

- Да подпомага създаването на партньорски отношения и изграждането на добро сътрудничество между институциите, имащи отношение към защита на правата на човека и основните свободи, както и към защитата на социално уязвими групи.

Last Project

Year:
Създаване на електронен каталог на примерни текстове на документи, необходими за участие на пострадалите и свидетелите на престъпления в наказателното производство
 
Description:
За пръв път ще бъдат създадени примерни текстове на документи, необходими за участието на пострадалите и свидетелите на престъпления в наказателното производство. Към настоящия момент, за да си гарантират ефективна комуникация с компетентните институциите, гражданите трябва да ангажират адвокат. Целта на проекта е да се даде възможност на посочените категории лица да участват активно в наказателните процедури, като комуникират ефективно с решаващите органи. Специфичната цел на проекта е да се създаде каталог от примерни текстове на документи, заедно с експертен коментар към тях, който пострадалите и свидетелите на престъпления да могат да ползват, с оглед гарантиране на правото им на защита.

Проектът ще спомогне за ефективната комуникация на гражданите с правозащитните институции, като повиши осведомеността им. Така ще съдейства за защита на правата им. Проектът ще бъде реализиран в рамките на десет месеца, като каталогът от документи ще бъде достъпен неограничен период от време след приключване на проекта.