Български   3627 NGOs




NGO Profile

Institute for Creative Civil Strategies

Institute for Creative Civil Strategies

Foundation
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Arts and culture
International and European issues, policies and research
Education
 
Mission
Институт за креативни граждански стратегии /ICCS/ e неправителствена организация, която развива младежкото творческо мислене и медийна грамотност, насърчавайки младежкия досъп до култура, междукултурното разбирателство и кутурно предприемачество, чрез създаване и популяризиране на продукти на визуалните изкуства и новите медии, фокусирани върху граждански значими теми от сферата на културното и художествено многообразие, продължаващото обучение, опазването на културното и природно наследство, човешки права, доброволчество и др.



Проектите ни са фокусирани върху повишаването на младежкия достъп до култура и младежкото участие в съвременните изкуства и творчески индустрии, разбирани като инструмент, за реализацията на различни граждански послания.

От 2019 г. Институт за креативни граждански стратегии е вписана като културна организация в регистъра на Министерство на културата

През 2018 г. организацията получи знак за качество за работа по доброволчески проекти по програма Европейски корпус за солидарност;

От 2015 Институт за креативни граждански стратегии е част от семейството на най-голямата международна мрежа за интеркултурен диалог в региона на Средиземноморието - Ана Линд.

В периода 2013г.-2017 ICCS работи като изпращаща, посрещаща и координираща организация на проекти по Европейса доброволческа служба в рамките на програмите Младежта в действие 2007-2013 и Еразъм + 2014-2020;
 
Organization Targets
Дългосрочната визия на Институт за креативни граждански стратегии се основава на размиване на границите между творческите индустрии и гражданското участие, разгръщайки на тази основа образователни, изследователски и културни проекти, фокусирани върху младежката визуална култура и грамотност.

Организацията се стреми да стимулира младежкото предприемачество, подкрепя кариерното развитие и да увеличи шансовете за реализация на младежи и студенти на съвременните пазари на труда, в сферата на образованието, изкуствата, културните индустрии и културния туризъм.



Убеждението, че успешното младежко предприемачеството се гради на два основни стълба — творческо мислене и устойчиво развитие — ни кара целенасочено да установяваме международни партньорства за работа в мрежа, по проекти от такъв вид. Промотираме Европейската доброволческа служба пред студентските общности и въвличаме студентите и младежите, с които работим в проекти за международни обмени, които да разширят образователните и житейските им хоризонти и да създадат конкретни представи за съвременните измерения на Европейското гражданство. Организацията се стреми да създаде неформалното общество от млади изследователи, студенти и младежи, обединена около проблемите на социалното влияние на визуалните изкуства, дизайна, журналистиката, рекламата, кино, медии.

Last Project

Year:
Аз участвам! Култура, творчески индустрии и нови медии
 
Description:
Art Reporters Without Borders е дългосрочен проект за мобилност на граждани в сектор "Младеж", оброоволческа реализиран през 2014-2015 година по програма Еразъм + Европейска добровоческа Служба. Целта на проекта бе да повиши международната видимост на младежките съвременни визуални изкуства и култура у нас. Дизайнът на проекта бе конструиран на основата на вариативни доброволчески дейности, чиято задача бе на основата на учене чрез правене да въвлекат ЕДС доброволките в дългосрочен процес на междукултурното обучение в сферата на визуалните изкуства, новите медии, онлайн комуникациите и гражданската журналистика.

„Да отгледаш ксенофоб – застъпническа кампания за толерантно образование“ е проект реализиран със съдействието на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИП. През 2015-2016 г., екип на Институт за креативни граждански стратегии, работи в партньорство с сдружение "Политологичен Център" за целите на изследването на визуалното и текстово съдържание на българските читанки и учебници, за проучването на мненията и нагласите на учители, родители, ученици и експерти в образователния сектор с цел да се провокира обществена дискусия.

„Аз участвам! Култура, творчески индустрии и нови медии“ (No BG13/A1.2/394/R2), е младежка инициатива, реализиранa от фондация „Институт за креативни граждански стратегии„, група студенти по Културология и Култура и медии и младежи с интерес в сферата на съвременната култура, с финансовата подкрепа на програма „Младежта в действие“ на Главна дирекция „Образование и култура” на ЕК. Целта на проекта е да подкрепи кариерното развитие на участващите в него младежи и да увеличи шансовете им за реализация на пазара на труда. Стремежът ни е, чрез личен пример, да насърчим младежкото предприемачеството, да повишим конкурентноспособността си на съвременния пазар на труда в културните индустрия и новите медии, създавайки в екип портфолио от продукти на културата, резлизирани от младежи, за младежи.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
20 000 - 100 000

History

Организацията е създадена през 2010 г, като от създаването си до момента екипът ни партнира на международни образователни проекти, реализирани в рамките на програма "Младежта в действие" 2007-2014, в рамките на които са участвали десетки български младежки и младежки работници.



В периода 2011-2013, представители на организацията са официални представители на мрежата от доброволни мултипликатори на НЦЕМПИ, участвайки в информационните кампании на НЦЕМПИ и насочвайки към младежи и студенти информация за различни стартиращи проекти за неформално образование, Европейска доброволческа служба и други международни младежки мобилности: http://www.youthbg.info/bg/multiplaeri/



От 2013 година организацията има акредитация за изпращаща, посрещаща и координираща организация на проекти по Европейса доброволческа служба: Акредитационен No 2013-BG-35 - http://europa.eu/youth/vp/vol_organisation/22000246332_en . Стратегическите EVS партньорства на организацията са по проекти, свързани с теми в областта на медийната грамотност, гражданската журналистика и визуалната култура.



През 2015 Институт за креативни граждански стратегии стана част от семейството на най-голямата международна мрежа за интеркултурен диалог в региона на средиземноморието - Ана Линд.