Български   3639 NGOs




NGO Profile

Wildlife Cpnservation Society

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Interest clubs
Education
Environment
 
Mission
Сдружение за опазване на дивата природа (СОДП) е нестопанска организация с идеална цел, която работи за опазване на биологичното разнообразие и дивата природа и за постигане на устойчиво ползване на природните ресурси.
 
Organization Targets
- Опазване, поддържане и възстановяване на местата от местно, национално и международно значение за биоразнообразието;

- Поддържане и възстановяване на площта и качеството на местообитанията от значение за биоразнообразието;

- Приобщаване на възможно повече хора към идеята за опазване на дивата природа, за изграждане на мрежа от действащи местни природозащитни структури, за интегриране на природозащитните необходимости в стопанските практики за благото на хората и на биоразнообразието;

- Съдействие на държавни, обществени, научни, стопански и други институции, организации и граждани в работата им по опазване на биологичното разнообразие и дивата природа;

- Укрепване на международния престиж на България в областта на опазване на биологичното разнообразие и дивата природа.

Last Project

Year:
ПРОУЧВАНЕ НА ПОЛУБЕЛОВРАТАТА МУХОЛОВКА (Ficedula semitorquata) в БЪЛГАРИЯ
 
Description:
Орнитологично проучване с природозащитен ефект на световно застрашен вид птица (SPEC1,BirdLife International), гнездяща в България. Проучването се базира на редовно обследване на 200 специално изработени изкуствени гнездилки, които са поставени от нас на територията на ДГС Старо Оряхово, РДГ Варна. По време на 4-годишния период на проекта тези гнездилки, в които ежегодно гнездят между 75 и 105 двойки, се наблюдават и изследват от пристигането на птиците до напускането на гнездилките от малките.
Всички малки са опръстенявани и следени внимателно от излюпването им до напускането на гнездилките. След третия и четвъртия гнездови сезони ще бъдат направени някои опити за улавяне на птици с мрежи за опръстеняване. Целта е да се уловят и установят възрастни и едногодишни полубеловрати мухоловки, които са сменили оперението си с есенно-зимно. От тези птици ще се снемат индивидуални фотографии, биометрични данни, тегло и проби от пера, за да бъдат набелязани ключови аспекти за разграничаването на видовете от род Ficedula и промените, дължащи се на възрастта и пола. С цел проследяване на миграцията и установяване на местата за зимуване на полубеловратата мухоловка в Западна Африка, през втория и третия сезон на проекта бяха поставени геолокатори на 50 възрастни птици.
Всички резултати от проекта ще бъдат представени в общ финален доклад.
Основните цели на проекта са:
1/ Подробно описание на гнездовия цикъл на полубеловратата мухоловка в България
2/ Установяване на промените в оперението, които настъпват според сезона и възрастта на птиците.
В продължение на 4 години проектът ще установи ключовите фактори, необходими за планиране на дългосрочно научно проучване върху размножителната екология на полубеловратата мухоловка в България.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
5 000 - 20 000

History

Проектите, изпълнявани от СОДП включват:



Наблюдение и контрол на природозащитно значими природни територии по северното българско Черноморие, 2005 – 2010 г. Проектът включва следене за инвестиционни намерения, които биха могли да доведат до разрушаване на местообитания и пр. и подаване на становища до Областните администрации, РИОСВ и МОСВ, местните общини, съдебните власти, както и участия в срещи и обсъждания, организирани от СОДП или от общинските и държавните структури; осъществяване на преки природозащитни дейности в тези територии – почистване на отпадъци, поставяне на гнездилки за птици и др.;

Хидробиологичен мониторинг в ЗМ “Дуранкулашко езеро” и ЗМ “Шабленско езеро”, 2004-2005 г. Проектът включва периодично пробонабиране и обработка на проби за фитопланктон, зоопланктон и зообентос от определен брой точки в двете езера, както и изготвяне на аналитичен доклад за състоянието на водните екосистеми в двете езера; финансиран е от РИОСВ – Варна.

“Форум за опазване и устойчиво управление на природните екосистеми по долното течение на река Камчия” , 2004-2005 г. Дейностите по проекта включат организиране на срещи между отговорните институции и заинтересованите страни в рамките на регионален форум, с цел изготвяне на предложение за обявяване на природен парк „Камчия“ и изграждане на биосферен резерват по долното течение на реката. Проектът е финансиран от Фондация Екообщност.

Поставяне на информационни табла в защитени територии във Варненска и Добричка области, 2004-2006 г. Проектът включва изработването и поставянето на информациони табла по режима на защитените територии Дуранкулашко езеро, Шабленско-Езерецко езеро, Ятата, Калиакра, Камчия, Камчийски пясъци, Пашов дол, Петрича, Калфата, Киров дол. Друга дейност е почистването на образувани битови отпадъци в Резерват “Камчия” и буферната му зона. Финансиран е от РИОСВ – Варна.

Оценка на видовото разнообразие и природозащитното значение на бозайниците в местностите “Рояшка скала”, “Пръстена”, “Козя река” и “Голямо и малко було” и изготвяне наподробен доклад, 2004 – 2005 г; проектът е финансиран от Асоциация за развитие на екотуризма (АРЕТ).

Мониторинг на птиците в ЗЗ „Ятата“, ПР „Балтата“, ПР „Камчия“, ПР „Калиакра“, ЗМ „Дуранкулашко езеро“, ЗМ „Шабленско езеро“, 2003 – 2014 г.

Подпомагане на популациите на белоглавия и египтеския лешояди в Източните Родопи чрез организиране на изкуствено подхранване, 2005 – 2014 г.

Опазване на редки и застрашени растения и местообитанията им в Западните Родопи чрез изготвяне на предложения за защитени територии и закупуване на ливади с цел опазването им, 2013 – 2014 г.

Проучване на полубеловратата мухоловка в България, 2012- 2015 г. Изследователски проект, който в продължение на 4 години ще установява ключовите фактори, които влияят върху размножителната екология на полубеловратата мухоловка в България. В резултат на проекта ще разполагаме с подробно описание на гнездовия цикъл на полубеловратата мухоловка в България, което дава възможност за планиране на дългосрочно научно проучване на този рядък и малко изследван вид. Партньори по проекта са Университет Упсала – Швеция, БАН и Българска орнитологична централа.

Фестивал на хвърчилата – Варна 2013 и 2014: СОДП участва като основен партньор в организирането и провеждането на ежегодения Фестивал на хвърчилата – Варна, с основна цел и идея да обърне вниманието на обществеността към нуждата от опазване на мигриращите птици. Основен акцент и мото на фестивала е инициативата на СОДП „Да опознаем и обикнем реещите се птици по черноморския миграционен път Via Pontica“.