Български   3637 NGOs




NGO Profile

Detski knigi

Detski knigi

Foundation
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Arts and culture
Education
Children
 
Mission
Фондация „Детски книги” работи за изграждането на по-грамотно общество чрез насърчаване на четенето сред децата, подкрепя развитието и представянето на детската литература, подкрепя превръщането на библиотеките и читалищата в България в съвременни културни центрове чрез нестандартни читателски кампании и инициативи в национален мащаб.
 
Organization Targets
- Да подпомага развитието на групи по проблемите на четенето, да подпомага и насърчава интереса към книгите чрез образователни кампании, без да влиза в конфликт с установените законови рамки, да набира средства за модернизиране на библиотечните фондове, да запознава децата и подрастващите с книгите чрез различни методи и да съдейства за активното развитие на детската литература в България.rn- Да създава условия и предпоставки за изработване, оценяване и експертен анализ на концепции и разработки по проблемите на четенето и грамотността сред децата и подрастващите в страната.rn- Да подпомага държавните и обществени структури за утвърждаване на добрите практики в областта на четенето, внедряване на перспективните теоретични достижения в обществената практика, повишаване на качеството на работа на всички нива и субекти, имащи отношение към проблемите на четенето сред децата.rn- Да подпомогне подрастващите читатели да получат и да отстояват правото си на избор при подбора на интересни за тях четива; да сформира детско-юношески групи по места, чрез които подрастващите читатели да подпомагат връстниците си в насърчаването на читателските умения

Last Project

Year:
Награда за най-добра детска книга "Бисерче вълшебно"
 
Description:
Фондация "Детски книги" администрира Националната награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно”, в която децата (на възраст от 5 до 16 години) гласуват онлайн и сами определят книгите победители. Наградата се провежда ежегодно от 2013 година. Три последователни издания преминаха под патронажа на президента на Република България, г-н Росен Плевнелиев. „Бисерче вълшебно” От 2016 г. се провежда и с подкрепата на Министерство на образованието. Статистиката показва нарастващ интерес от страна на децата: 1391 гласували през 2013 г., 1853 през 2014 г., 3881 през 2015 г., 4490 деца през 2016 г., 6152 през 2017 г., 9447 през 2018 г., 11376 през 2019 г. и 5108 през 2020 г.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
5 000 - 20 000

History

От 2011 година досега сме провели 6 национални кампании за насърчаване на четенето “Читателска щафета”, в които се включиха над 4000 читатели от цялата страна с повече от 15 000 прочетени книги. rnrnС наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” фондацията се включи в двете издания на кампанията “Чети с мен” на президента Росен Плевнелиев (2014 и 2015 г.), както и в европейската инициатива „Нощ на литературата” със собствено читателско гнездо „Бисерче вълшебно” (от 2013 досега). rnrnФондацията е един от организаторите на инициативата “Пътуващи буккросинг сандъчета”, чиято идея е модерни детски книги да пътуват из библиотеките в страната, да бъдат на разположение на читателите за определен период от време, а след това да продължат към следващото населено място, дало своята заявка за получаване на пътуващо сандъче. Дарителската акция бе организирана съвместно с Българската библиотечно-информационна асоциация, сайта „Аз чета” и буккросинг общността в България по време на коледния панаир на книгата през 2014 година.rnrnПрез 2015 година фондацията организира изпращане на екземпляри от съвременни детски книги от български автори до най-голямата детско-юношеска библиотека в света, Internationale Jugendbibliothek в Мюнхен, за попълване на колекцията й. След преценка на специалистите от библиотеката най-добрите от изпратените български детски книги могат да бъдат включени в престижния каталог “The White Ravens”, който се представя ежегодно на Панаира на книгата във Франкфурт и на Панаира на детската книга в Болоня.

От 2016 г. фондацията е номинираща организация за Мемориалната награда "Астрид Линдгрен", а от 2017 г. е член на европейската мрежа за насърчаване на четенето EURead.