Български   3627 NGOs




NGO Profile

Bulgarian Center for Not-for-Profit Law

Bulgarian Center for Not-for-Profit Law

Foundation
The organization has updated its information in the database during the past year.
Statistics & Additional Information
 

Библиотека

Ръководство „Обществените консултации – инструмент за модерни и отворени политики“

Ръководството съдържа практически за прилагането на Наредбата за провеждане на обществени консултации на територията на Столична община. Целта му е да се подобри взаимодействието между структурите на гражданското общество и органите на местна власт, като се подобрят знанията и уменията на участниците в обществените консултации.

Download document

Социалното предприемачество като възможност за обезкуражените млади хора?

Анализ на средата за развитие на социално предприемачество в подкрепа на млади хора, които не учат, не работят и не се обучават в областите Шумен, Сливен, Монтана. Целите на анализа са да идентифицира работещи модели на социално предприемачество, в България и в Европейския съюз и да предложи препоръки за развитие.

Download document

Доклад за проблемите на неправителствените организации при достъпа и работата с финансиране по Оперативните програми

Докладът изследва конкретните трудности пред НПО да участват като бенефициенти по оперативните програми и формулира конкретни препоръки, както към НПО, така и към институциите как трудностите да бъдат преодолени. Докладът е подготвен в рамките на проект „Мисията възможна: по-лесен достъп до фондовете на ЕС за финансово стабилни НПО” (BG05/1885), изпълняван от БДЗП и Фондация Български център за нестопанско право. Проектът се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009–2014 г., приоритет Насърчаване на повишаването на капацитета на НПО и развитието на благоприятстваща среда за работа на неправителствения сектор – www.ngogrants.bg.

Download document

Данъчно облагане на юридическите лица с нестопанска цел - въпроси и отговори

Справочникът предоставя анализ на данъчната рамка в която работят организациите чрез практически въпроси и практични отговори, предоставени от експерти практици.

De Minimis

Анализ на регламентацията и практиките за прилагане на правилата за държавни помощи и за минимални помощи (de minimis) в България и в други страни членки на ЕС.

Download document

"Упражнение" по гражданско участие

Публикацията предлага анализ на правната рамка и практиките за включване на НПО в институционални форми на гражданско участие.

Download document

Мостове: партньорство в стратегии и действие

Публикацията представя практики за взаимодействие между граждански организации и публична администрация.

Доклад относно проблемите пред неправителствените организации в България

Докладът представя основните изводи и резултати от проведени 6 регионални срещи в страната за подкрепа развитието на гражданските организации в България, както и идентифицирането и обсъждането на основните проблеми пред българските неправителствени организации с оглед тяхното устойчиво развитие и ефективно участие в процесите на вземане на решения на национално и местно ниво.

Download document

Компаниите и организациите с нестопанска цел: сътрудничество, дарителство и инвестиции

На базата на примери от Чешката Република и България публикацията дава представа за разнообразни начини, по които компаниите и организациите на гражданското общество могат да работят заедно и да преследват споделената визия за добър живот.

Download document

Социалното договаряне в България и европейският опит при предоставянето на социални услуги от външни доставчици

Публикацията разглежда социалното договаряне в България 12 години след стартирането му. Тя включва правен анализ на механизма на социалното договаряне, анализ на практиките на социално договаряне и европейския опит при предоставянето на социални услуги в 5 европейски страни. Публикацията съдържа основни изводи и препоръки за усъвършенстване на правната рамка и на практиките при социалното договаряне, както и възможностите за регламентиране на сходни модели в други сфери (здравеопазване и образование).

Download document

NGO-секторът: Регистърът в министерството на правосъдието не работи ефективно

Статия във вестник „Дневник“ с достъп за регистрирани читатели.

Оценка на дейността на Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел към Министерство на правосъдието

Публикацията представя основните изводи и препоръки от оценката за дейността на Централния регистър за периода от създаването му през 2001 г. до юли 2010 г.