Български   3646 NGOs




NGO Profile

Trakart-2000

Foundation
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Arts and culture
Youth issues, policies and research
Education
 
Mission
Фондация “Тракарт-2000” е неправителствена организация, регистрирана в обществена полза. Фондацията 17 години работи в областта на oпазването на културното наследство, в развитието на традиционните художествени занаяти и представяне на съвременно изкуство.



Фондация “Тракарт-2000” е насочила действията си към подпомагане, реставрация и развитие на българското културно-историческо наследство, културен туризъм, традиционни изкуства и занаяти, организира и провежда изложби на млади творци и ги подпомага в професионалната им реализация и изява.



Фондация “Тракарт-2000” участва и работи по национални и международни проекти.

Last Project

Year:
Дни на Тракийската култура 2017
 
Description:
През Юни 2017 г. Фондация “Тракарт-2000” реализира успешно V-то издание на „Дни на Тракийската култура“ 2017 от 29 юни до 5 юли 2017 г. Проектът бе финансиран от Община Пловдив, Компонент 3 „Гражданска активност“ и с медийното партньорство на радио Пловдив.

Оставяйки верен на своята тенденция в дейността си „Синтез на Античност и съвремие” Културен център „Тракарт” кани културолози, работещи в изследователската си дейност да представят пред широка публика своите нови открития в основата, на който е Тракологията и Тракийската култура.

Научните доклади са адаптирани за широката общественост и се представят с аудио – визуални средстава заедно с музикално изпълнителско изкуство.

History

През Април 2016 г. Фондация Тракарт2000 изпълни проект “Театралната история върху релефа на Пловдив”, финансиран по програма «Пловдив за младите». Проектът бе насочен към млади хора от пловдивските училища и университети, в това число и младежи със специални нужди, и от малцинствените групи.



Младежите се запознаха с историята на Пловдивския театър чрез лекции и творчески занимания и изградиха основни познания върху историята и сценичната култура на Пловдив. Бе постигната една от основните цели на проекта – формиране, общо отношение и потребности от култура и образование.



В 135-тата година от официалното създаване на Пловдивския театър и като подготовка за събитията на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, лекторията за историята и срещите със съвременни дейци на театъра – драматурзи, артисти, режисьори, сценографи, оставили своята следа в театралния летопис и в съзнанието на зрителите, имаха положителен резултат върху отношението на младите хора към съвременните културни прояви.



Повече информация може да намерите на сайта на проекта https://teatralnaistoriaplovdiv.wordpress.com/



От 1 септември 2011г. ТРАКРТ работи съвместно с НЦРС (Национален център за рехабилитация на слепи) по проект „Разкриване на Дневен център за хора с увреждания към НЦРС”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. ТРАКРТ е подизпълнител на ключови дейности в проекта – обучение по керамика, грънчарство и мозаистика на зрително затруднени лица и е ангажиран с издаването на албум с релефни копия на мозайки, подходящи за разглеждане от хора със зрителни увреждания.



През 2011г. ТРАКАРТ в партньорство с фондация „Майки срещу дрогата” по програма „Рестарт”, с финансовата подкрепа на „Развитие на човешките ресурси” обучи младежи в технологиите за работа със стъкло, мозайка и керамика . Арт -терапията бе в основата на заниманията, дала възможност на младежите да се увлекат по непознати възможности на изобразителното изкуство.



„Да докоснеш или не” – проект, реализиран по европейска програма „Култура -2000”,който даде възможност на незрящи млади хора да се докоснат и опознаят културното наследство на град Пловдив и античните мозайки на Филипопол; да изработят копия на антични мозаечни мотиви. С помощта на младежите успяхме да увеличим нивата на опознаваемост на различните цветове като ги обозначихме с различни фактури, което позволи разчитането на декоративните елементи и от напълно незрящи.



Младежите направиха копия от пластелин, керамика. Част от постигнатите резултати изпратихме на изложба в Остелато – Италия, а други оставихме на разположение в Национален център за рехабилитация на слепи.



„Визия за Рим” – проект, реализиран по европейска програма „Култура -2000”,свързан с интеграция на младежи с увреждания и младежи поставени в неравностойно социално положение от 6 държави. Проектът проследява различни специфични културни особености, характеризиращи първата пан-европейска форма на културно и социално обединение – Римската империя.



Традиции в бъдещето – обучение на деца от домовете за сираци и младежи в традиционните художествени занаяти.



“Regain” – реализиран по програма “Еqual” – обновяване ресурсите и майсторските умения на занаятчиите от Нормандия, използвайки възможностите на запазените художествени традиции в България. Обучени бяха 120 младежи на работа с керамика, текстил, метал и стари строителни техники в рамките на 3 години с цел интегрирането на хора извън трудовата заетост в икономическата и социална среда.