Български   3642 NGOs




NGO Profile

Special Olympics Bulgaria

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Legislation, advocacy, public policies
Protection of human rights
Physical education and sport
 
Mission
Мисията на Спешъл Олимпикс е също толкова важна днес, колкото е била и при основаването на движението през 1968. Чрез спорта, Спешъл Олимпикс се стреми да създаде един по-добър общ свят, в който хората да приемат различията помежду си спокойно и отворено, без страх и предубеждения. Нашата роля като организация е да слушаме хората с интелектуални затруднения и да им помогнем да изразяват своите мисли, чувства и потребности, да бъдат активни в своите общности.



Движението организира целогодишно спортно-състезателна дейност в различни Олимпийски спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения. В приятелска среда, те имат възможност да развиват своята физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, да създават приятелства и да споделят дарби и умения със своите семейства, другите Спешъл Олимпикс атлети и обществеността.



Работейки с широк кръг от партньори - държавни институции, общини, учебни заведения, спортни организации, корпорации, медии, треньори и доброволци - Спешъл Олимпикс България търси и намира все повече пътища за признаване и приемане на хората с интелектуални затруднения.



Нашата голяма радост са моментите, когато хора със и без интелектуални затруднения спортуват, работят и се забавляват заедно.
 
Organization Targets
Да организира участието на хората с интелектуално затруднение в занимания със спорт за подобряване на тяхната физическа култура, личностна и социална реализация и интеграция;

Да допринася за развитието и осъществяването на мисията на международното движение Спешъл Олимпикс;

Да организира участието на българските национални отбори в световните и регионалните спешъл олимпикс игри;

Да развива спорта за хора с интелектуални затруднения на хора на местно, национално и международно ниво;

Да координира и съгласува дейността на своите членове за развитието на спорта на хора с интелектуални затруднениу;

Да представлява своите членове и интереси на хора с интелектуални затруднения пред държавни органи, както и пред български, чуждестранни и международни спортни организации при формиране и осъществяване на социалните и регионални политики, стратегии и програми за развитие и подпомагане на спорта за хора с интелектуални затруднения в съответствие с Закона за физическото възпитание и спорта.