Български   3640 NGOs




NGO Profile

DigitalKidZ Foundation

DigitalKidZ Foundation

Foundation
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Education
Children
IT development
 
Mission
Мисия на Фондация „Дигиталните деца“ е да повишава общата дигитална култура на гражданското общество, като създава и популяризира иновативни образователни методологии и инструментариум, съгласно „компетенциите на 21век“ за едно пълноценно STEM преживяване във всяка съвременна класна стая.
 
Organization Targets
Дигиталните медии носят значителни промени в начина, по който децата живеят и учат, и тези промени крият рискове отпотенциална опасност. Обществото се нуждае от учители, учебни програми и инстументи за родители, които учат децата да разбират и управляват дигиталните технологии, които са навсякъде около тях. Новата област на дигиталната грамотност и гражданската отговорност е ключът към тази подготовка и мисия на Фондация „Дигиталните деца“.



СЪЩЕСТВУВАМЕ, ЗА ДА …



- Създаваме устойчиви проекти – самостоятелно или в партньорство, които стимулират активното гражданско участие и натрупването на знания в областта на дигиталните науки.

- Обменяме информация и привличаме чуждестранни специалисти в областта на технологиите и образованието за консултации в България.

- Организираме конференции и работни срещи за родители и учители по проблемите на съвременното образование в България и оказваме въздействие при разрешаването им, с особен фокус върху компютърните науки и „компетенциите на 21век“.

- Организираме и участваме в обществени прояви в дискусии с цел повишаване на обществената информираност за технологизацията на обществото и свързаните с това промени в образованието, които следва да бъдат взети под внимание.

- Организираме и участваме в обществени прояви в дискусии относно механизмите на взаимодействие между гражданското общество и държавните институции в областта на дигиталните науки.

- Изготвяме предложения за промяна в законодателството, свързани с проблемите на образованието.

- Даваме гласност на реални решения, образователни продукти, иновативни идеи и проекти, които променят съвременното образование и го правят ефективно и модерно.

- Опосредстваме и подкрепяме взаимодействието и диалога „учител – родител – ученик“ и съдействаме за развитието на училищните общности.

- Разработваме учебници, учебни материали и образователни ресурси в подкрепа „модернизацията“ на българската образователна система, в унисон със съвремието и „компетенциите на 21 век“.

- Разработваме цялостни училищни политики, с цел адаптация и промяна на училищната методология в унисон с „компетенциите на 21 век“. Акцент върху развиване на емоционалната интелигентност, социални компетентности и дигиталнa грамотност.

- Разработваме и инициираме промяна на училищната среда, в подкрепа на екипна работа, физическо движение и интерактивните занимания по проекти.

- Информираме родителите и учителите на съвременните деца за рискове, възможностите и заплахите, които носи интернет пространсвото и как да ги преодолеят, в помощ на подкрепа на децата.

- Осигуряваме психологическа и морална подкрепа на родители и деца с образователни проблеми и „дигитална зависимост“.

- Публикуваме информация за развитието на бизнеса, обществото, образователните системи по света и съвети за това как да бъде направена промяната.

Last Project

Year:
DigitalKidZ®: Училище с "отворен код"
 
Description:
DigitalKidZ® Училище с "отворен код" е проект на Фондация “Дигиталните деца” с амбицията да повиши дигиталната грамотност на съвременните учители, родители и деца и да подкрепи промяната на съвременната образователна система в страната в унисон с “компетенциите на 21 век”.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
20 000 - 100 000

History

DigitalKidZ стартира през 2014г като първата българска инициативата за повишаване на дигиталната грамотност на съвременните учители, родители и деца. Днес DigitalKidZ е социална инициатива в подкрепа на дигиталната грамотност и иновативното образование. Обединява годишна национална конференция, посветена на образованието, организирана с подкрепата на МОН, Европейската комисия и Посолство Финландия в Европа, изложение за иновации, образователни програми и игри, инструменти за обучение, книги и наръчници, разпространявани в цяла Европа.



DigitalKidZ: Училище с “отворен код” е най-големият проект на Фондация "Дигиталните деца". Базиран на игровия подход, „ученето чрез правене“ и стратегията за Единен Дигитален пазар в Европа, проектът е стратегия за трансформация на образованието в българските училища, в унисон с компетенциите на 21век.



Включва учебна програма и прилежащия й инструментариум – образователна игра за емоционална и множествена интелигентност, онлайн платформа за компютърно моделиране, кутии със STEM учебни проекти и микропроцесорни платки, както и всички необходими допълнителни обучения, менторска подкрепа и инструменти за учители.



Целта е часове по компютърно моделиране и/или допълнителните занимания по математика, програмиране и инженерни науки да бъдат забавни и полезни и да се подпомогне овладяването на ключовите компетентности извън общообразователната подготовка.



Програмата е разработена с подкрепата на Посолство Финландия в България и е съобразена с изискванията на Министерство на образованието и науката в Наредбата за приобщаващото образование и всички препоръки на Европейската комисия.