Български   3642 NGOs




NGO Profile

PALEOBULGARIKA

Foundation
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Arts and culture
Education
IT development
 
Mission
1. Подпомага осъществяването на важни проекти по изследването на старобългарската писмена култура, посветени на делото на славянските просветители св. Кирил и Методий, на техните ученици и последователи, работили в България /св. Климент Охридски, св. Наум Охридски, Константин Преславски, Йоан Екзарх и други/, както и на цялата българска средновековна книжнина до края на ХVІІІ век. 2. Публикува научни изследвания на български и чуждестранни учени в областта на старобългаристиката както на български така и на всички международни езици /статии в периодични издания и сборници, монографии и други/; 3. Организира национални и международни форуми в областта на старобългаристиката в България и в чужбина; 4. Подпомага участието на български учени в международни научни форуми в чужбина, на които се засягат въпросите на стартобългаристиката; 5. Подпомага български учени за работа в чуждестранни книгохранилища с материали за българската средновековна книжнина; 6. Подпомага специализации на талантливи млади медиевисти в България и български в чужбина при работата им в областта на старобългаристиката;; 7. Работи за осветляване в широки научни и обществени среди на мястото на старобългарската писмена култура в цивилизацията на средновековна Европа, на нейните взаимоотношения с латинската и гръцката литература, на ролята й като важен фактор за оформянето на цивилизацията на православните славяни; 8. Популяризира постиженията на българската средновековна писмена култура и на българските научни постижения в нейното изследване, в средствата за масова информация в България и в чужбина като важен фактор както за повишаване на националното самочувствие на българското общество така също като важен фактор за разширяване познанията за България в света и улесняване на процеса на приобщаването ни към съвременните европейски структури.
 
Organization Targets
Да подпомага изучаването и популяризирането на старобългарската култура, както и изследователската дейност в областта на палеославистиката.

На базата на IC технологиите да предоставя нови инструменти за популяризиране на тази култура сред ученици от всички възрасти и студенти.

Да подпомага развитието на нучните контакти в областта на палеославистиката и кирило-методиевистиката чрез организиране на научни събития (кръгли маси, научни конференции, научни срещи и семинари).

Last Project

Year:
София - европейска столица на кирилските букви
 
Description:
Проектът е финансиран от Общинския съвет на Столична община и беше част от събитията, подкрепящи кандидатурата на София за европейска столица на културата. В рамките на проекта беше изработена постерна изложба, посветена на графичната култура по българските земи от неолита до наши дни с акцент върху кирило-методиевската традиция и създаването на кирилицата през ІХ в. в България. Към постерната изложба беше изготвен луксозен каталог, съдържащ постерните табла във формат А4. Изложбата беше представена в седем европейски столици през 2013-2014 г., а също така в пет регионални български музея, множество читалища и училища в нейния дигитален вариант. Албумът "София - европейска столица на кирилските букви" беше поднесен от кмета на София при официалното подаване на кандидатурата на София за европейска столица на културата (2019 г.).

History

В съзвучие със своята мисия фондация "Палеобулгарика" е участвала в описването на български средновековни ръкописи, намиращи се в чужбина.