Български   3640 NGOs




NGO Profile

Foundation for Development of the Cultural and Business Potential of Civil Society (FDCBPCS)

Foundation for Development of the Cultural and Business Potential of Civil Society (FDCBPCS)

Foundation
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Arts and culture
International and European issues, policies and research
Social
 
Mission
Да подпомага просветното, културното и стопанското развитие на гражданското общество в Република България и чужбина;



Да стимулира междукултурен и творчески обмен на опит, умения и идеи;



Да предоставя възможности за съвременно и ефективно професионално обучение в различни области от ключово значение за развитието на културния и бизнес потенциал на гражданското общество като: култура, културен обмен и мостове, изкуство, всички форми на туризъм;



Да популяризира новите технологии в сферата на обучението и практиката, чрез "учене за цял живот", формално и неформално професионално обучение, "обучение на работното място", практически опит и други;



Да обединява творци от различни области на съвременните изкуства и да създава условия за изява и да популяризира работата на млади творци;



Да насърчава иновативни идеи и нови форми на изкуство;



Да организира конференции, семинари и работни срещи по въпросите на развитието на културния и бизнес потенциал на гражданското общество.

Last Project

Year:
"Приложен театър в подкрепа на деца и младежи с увредено зрение"
 
Description:
Номер на договора: BG05M9OP001-4.001-0010-C01

Подкрепен от Европейски съюз и Европейския Социален Фонд след одобрение в процедура чрез подбор на проекти с един краен срок за кандидатстване BG05M9OP001-4.001 „Транснационални и дунавски партньорства за заетост и растеж“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР) 2014-2020г.
​​
Главната цел на проекта е да подпомогне активното приобщаване, насърчаването на равните възможности и активното участие и пригодността за заетост на деца и млади хора с увредено зрение.

Специфичните цели, чрез които искаме да гарантираме постигането на главната такава, са:
- (СЦ1) въвеждане и устойчиво прилагане на добра иновативна практика за използване на театрални подходи за развиване на вербалното и физическо изразяване на деца и младежи с увредено зрение, както и тяхната увереност в комуникацията, с цел подобряване на шансовете им за успешно социално включване и получаване наистина на равни възможности за участие във всички аспекти на живота на общността.
- (СЦ2) въвеждане и устойчиво прилагане на добра иновативна практика за повишаване на информираността и осъзнатостта по отношение на потребностите и възможностите на децата и младите хора с увредено зрение, както сред специалистите, които се грижат за тях и подпомагат процеса на тяхното развитие, така и сред самите родители.

Сайт на проекта: https://www.appliedtheatre-cubufoundation.eu

Financial Info

Annual turnover for the last year :
100 000 - 200 000

History

Други проекти, които сме реализирали като водеща организация или партньор, както и текущи такива, са:



- "ОРИЕНТИР В РЕЛИГИИТЕ" (PATHWAY THROUGH RELIGIONS), номер на проекта 2017-1-IT02-KA201-036784, ръководен от Консорциума на професионалните училища в Тоскана (CIPAT, Италия) и финансиран от Европейската Комисия в рамките на програма Еразъм + Ключово действие 2 Стратегически партньорства.

Основната цел на проекта е да насърчи ролята на училищното образование за подобряване на социалното приобщаване чрез споделяне на знания и опит на партньори от различни държави за взаимно разбиране на религиозните порядки и вярвания и чрез критичен анализ на ролята на основните монотеистични религии в историята на човечеството.

Сайт на проекта: https://pathwaythroughreligions.pixel-online.org/index.php



- "CULPEER for integration: Cultural and peer-learning approaches for successful integration of disadvantaged youth and refugees at school level" / "CULPEER за интеграция: Подходи за културно и взаимно обучение в училищата за младежи в неравностойно положение и бежанци", който обхваща неправителствени организации и училища от България, Германия, Италия, Словения и Гърция. Проектът е одобрен от Националната агенция на Германия на първа селекция за 2016-та година по Програма „Еразъм+”, дейност „Стратегически партньорства”, сектор „Училищно образование”, с номер VG-IN-NW-16-24-023076. Сайт на проекта: www.culpeer.eu. Страница на проекта на сайта на ФРКБПГО: http://cubufoundation.com/bg/news/culpeer.php



- 2IMINED - „Improving the initial education of adult immigrants“ / „Подобряване първоначалното образование на възрастни имигранти“ – подкрепен по програма Еразъм+, Стратегически партньорства за иновации и обмен на добри практики - обучение на възрастни, който ще бъде реализиран в рамките на период от 2 години. Страница на проекта на сайта на ФРКБПГО: http://cubufoundation.com/bg/news/2imined.php



- HealthEDU („INNOVATIVE TEACHING METHODOLOGY OF HEALTH FRIENDLY NUTRITION DEVELOPMENT AND PRACTICE IN PRE-PRIMARY AND PRIMARY EDUCATION“ / „Иновативна обучителна методология за здравословно хранене на децата в предучилищно и начално образование“), подкрепен по програма ERASMUS+ KA2, номер 2016-1-LT01-KA201-023196. Сайт на проекта: http://healthedu.emundus.eu



- "Learning families" /„Семействата се учат"/, подпомогнат по програма Erasmus+, номер на договора 2015-1-UK01-KA201-013815, с водеща организация Selby Trust (Великобритания). Проектът включва партньорски организации от 5 страни – България, Великобритания, Италия, Полша и Румъния.

Проектът има за цел да разработи учебни модули, включващи широк набор от дейности, чрез които да се постигне по-дълбоко и интензивно включване на родителите в училищния живот на техните деца, с цел ограничаване на тревожната тенденция за ранно отпадане от училище. Линк към брошура за проекта на български език: http://cubufoundation.com/images/bars/leaf%20leaflet%20Bulgarian.pdf.

Сайт на проекта: http://www.learningfamilies.eu/training-kit/module1-bg.html



- "V.I.S.I.ON: Visual Impairment Social Inclusion ON" - n. 2014-1-BG01-KA201-001555 - V.I.S.I.ON е консорциум, координиран от ФРКБПГО и обединяващ партньорски организации от България, Италия, Люксембург, Великобритания и Белгия в съвместно усилие – да се учат и да създават като една европейска общност. Работейки съвместно, нашият консорциум разработи програма за обучение посредством театрални техники, целяща развиване на физическата и вербална увереност, създаване на аспирации и насърчаване на индивидуалните умения на младежите с увредено зрение. V.I.S.I.ON създаде учебен метод за “себеосъзнаване и възприемане на заобикалящата среда” от страна на деца с нарушено зрение посредством театрални техники и използване на взаимодействието между сцена, музика, звуци и контакт.

V.I.S.I.ON е проект, подкрепен от Европейската Комисия в рамките на програма Erasmus+, КД2 „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики”. www.vision-erasmusplus.eu



- „Не само честна игра”, одобрен по програма Еразъм+ с водеща организация I.P. Datini (Италия). Номер на договора 557089 EPP1-2014-IT-SPO-SC. http://notonlyfairplay.pixel-online.org/index.php



- „FOCAL - Fostering cultural heritage for bridging intergenerational dialogue”/”FOCAL – Поощряване изследването на културното наследство за насърчаване на диалога между поколенията”, подкрепен по подпрограма Грюндвиг, Партньорства за познание на програма Обучение през целия живот на ЕС. http://www.focalproject.eu



- „Иновативни подходи за идентифициране и отговаряне на потребности от професионално обучение на младежи в неравностойно положение”.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Номер на договора BG051PO001-7.0.01-0014-C001.

http://www.cubufoundation.com/Inovative%20approaches%20project/Pages/bg/project.html



- „Укрепване на креативното сътрудничество”, осъществен с финансовата подкрепа на ЕС, по програма EuropeAid. Номер на договора между водещата организация – градска управа на Кьолн, Германия и ЕК - DCI-NSAED/2011/234-515.



- "Подходи за културно и взаимно обучение с цел интеграция на младежи и млади възрастни с имигрантски статус и социално-икономически проблеми, номер на договора LLP-2009-GRU-LP-14.