Български   3642 NGOs




NGO Profile

NCh Otec Paisij 1930

Community Center
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Arts and culture
Education
Community center activities
 
Mission
Развитие на читалищното дело
 
Organization Targets
Целите на народно читалище „Отец Паисий – 1930”са да задоволява потребностите на гражданите, свързани с: развитие и обогатяване на културния живот, социалната и образователната дейност в квартал Илиянци; запазва обичаите и традициите на българския народ; разширява знанията на гражданите и ги приобщава към ценностите и постиженията на науката, изкуството и културата; възпитава и утвърждава националното самосъзнание; осигурява достъп до информация.

Last Project

Year:
Към момента читалището осъществява мащабен безсрочен проект „ТЕАТЪР НА МАСКИТЕ С НЕЗРЯЩИ“.
 
Description:
Към момента читалището осъществява мащабен безсрочен проект „ТЕАТЪР НА МАСКИТЕ С НЕЗРЯЩИ“. Проектът е продължение на проект „Невиждан театър“ – първата и единствена в света трупа от незрящи актьори, които творят в сферата на визуалния театър – театър на сенките, театър на маските, марионетен театър и визуална импресия. Проектът е създаден преди повече от 10 г. от преподавателя по сценично движение, импровизация и театър на маските в НАТФИЗ, доц. д-р Велимир Велев, който го ръководи и в момента. През целия период на съществуването си проектът е задвижван единствено от доброволен труд на ръководителя му, асистенти и незрящи актьори. Доц. Велев създава уникална методология за работа с незрящи актьори, движеща се от арт терапия и терапия на движенията до професионален актьорски тренинг. Резултатът е откриване на нов вид театър и нова театрална методология и едновременно с това разработване на нов път в социалната и специалната педагогика.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
5 000 - 20 000

History

Безсрочно се осъществява и проектът „Надежда за „Надежда“ - дейност на читалището със социални институции чрез поредица концерти на школите Детско юношески танцов състав „Илиянче“ и по народно пеене в институции за полагане на грижи за стари хора и деца. Проявите се провеждат в рамките на културната програма на читалището, изградена съобразно традиционния календар на български празници и обреди.

Детско-юношески танцов ансамбъл „Илиянче“ към читалището е създаден преди пет години с ръководител Яна Йорданова и до момента е носител на множество награди и грамоти от участия у нас и в чужбина.

За изпълнение на целите си читалището осъществява читалищна и библиотечна дейност, художествена самодейност включваща: школа за народни танци за възрастни; школа за изучаване на английски език; Народно пеене – деца; Мъжки битов оркестър; Женска певческа група; Детска певческа група/лазарски и коледарски песни/ и народни обичай; Клуб на пенсионера "Илиянци"; Клуб „Приятели на книгата”.