Български   3640 NGOs




NGO Profile

Taratanci Foundation

Taratanci Foundation

Foundation
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Arts and culture
Education
Children
 
Mission
Във времена на ускорена глобализация и плавно заличаване на народните граници, постепенно хората губим частица от своята идентичност. Чувството за принадлежност обаче е съществена част от благосъстоянието на всеки индивид. Затова ние - екипът на Таратанци, сме си поставили мисията да съхраняваме и популяризираме българския фолклор, превеждайки го на съвременен език, с което опазваме културното ни наследство и идентичността на новите поколения, независимо от тяхното местообитание.
 
Organization Targets
Разкриваме потенциала на фолклора, адаптираме го и го използваме като средство за развитие на необходими в съвременния свят умения, съхранявайки неговата сила и предавайки я нататък.

Last Project

Year:
„Тинтири-минтири” - програма за социално-емоционално учене чрез преживявания по български народни приказки за деца на 7-10 г.
 
Description:
„Тинтири-минтири” са поредица образователни преживявания, базирани на български народни приказки. Под формата на ролева игра, преживяванията дават възможност на учители и родители да обсъждат с децата сериозни житейски теми, извлечени от сюжетите на приказките.

Поредицата включва 12 преживявания по приказки със сюжети, актуални както в кризата, причинена от COVID-19, така и в други сложни житейски ситуации. Повдигат се въпроси за силата на колективните действия, уважението към възрастните, вярата в собствените възможности, съвестта и др. Всяко преживяване е изградено като игра в четири етапа: първо децата подготвят костюмите и реквизита по зададени шаблони и инструкции, след това получават реплики и разиграват приказката. Следва анализ на постъпките на героите и контекста, в който се развива приказката. На финала децата изиграват приказката още веднъж, но под формата на импровизация - със собствени думи и реакции, спрямо своите лични разбирания за живота.

Чрез преживяванията на своите герои децата се упражняват да виждат света през очите на околните, но опознават по-добре и своите лични емоции. Развиват социално-емоционални компетенции и възприемат по-лесно концептуална информация. Този тип учене (чрез преживяване) повишава многократно ангажираността и познавателния опит на децата и им помага да разберат по-добре света и себе си в него, както и да общуват по-конструктивно с останалите.
“Тинтири-минтири” е от полза както за развитието на подрастващите, така и в помощ за всички родители, които в бъдеще по една или друга причина ще се налага да остават вкъщи с децата си за по-дълъг период от време и да намерят подходящ език, на който да разговарят с децата си за сложни житейски теми.

Всяко “Тинтири-минтири” преживяване съдържа формата на ръководство, с което родителите и учителите да го провеждат самостоятелно. Ръководството съдържа всички необходими материали и насоки за провеждане: шаблони за подготовка на костюмите, реплики на героите, сценарий, карти за насочване на разговора в частта за анализ, пъзел от непознати фолклорни думи.

Повече информация: https://taratanci.com/detska-programa-tintiri-mintiri/

Financial Info

Annual turnover for the last year :
до 5 000

History

Ние сме сплотен екип от четирима експерти в сферите: педагогика, дизайн, маркетинг, аудио и видео продукции. Събрахме се през 2014 г. по време на форума за социално предприемачество - “Идеите - това сме ние”, а година по-късно с подкрепата на Център Ринкър основахме Таратанци ООД - творческа организация с мисия да съхранява българския фолклор, превеждайки го на съвременен език. Пренасяме фолклора в днешно време и го използваме като средство за развитие на необходими в съвременния свят умения.



Дейността ни е разделена в три основни направления: продукти, услуги и изследвания. Създаваме образователни игри и продукти, които представят българските народни хора̀ в нова, непозната светлина - чрез графични изображения на техните стъпки. Методологията, която създаваме, би могла да се прилага към фолклора на всеки народ.



Детските ни образователни програми сме насочили към деца на 7-10 години. Една такава програма е „Тинтири-минтири” - преживявания, базирани на фолклорни приказки, за развитие на съвременни умения. Под формата на ролева игра, преживяванията дават възможност на учители и родители да обсъждат с децата сериозни житейски теми, извлечени от сюжетите на приказките.



През 2017 г. създадохме пътуваща изложба “Последвай стъпките” с придружаващи към нея събития, чрез които да започнем диалог за ролята на фолклора в модерния живот. Към момента изложбата е показана в над 15 градове и села в България и чужбина.



През 2019 г. основахме Фондация “Таратанци” като продължение на нашата нестопанска дейност и научни изследвания. В момента работим с международни организации и партньори в посока изследване на народни приказки от Балканите - прилики, разлики и основни послания в сюжета.