Български   3642 NGOs




NGO Profile

ATD Fourth World – All Together in Dignity

ATD Fourth World – All Together in Dignity

Foundation
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Protection of human rights
Arts and culture
Development of local communities
 
Mission
“Навсякъде, където мъже и жени са осъдени да живеят в крайна бедност, правата на човека са нарушени. Да се обединим, за да сме сигурни, че те ще бъдат опазени, е наш почетен дълг.”

Йосиф Врезински, основател на Международното движение АТД Четвърти свят,

17 октомври 1987.



АТД Четвърти свят в България се стреми към свят, в който всеки има равен достъп до всички човешки права; в който всеки може да бъде напълно себе си и да бъде третиран по достоен начин - като завършено човешко същество; и в който всеки човек е съществена част от изграждането на света.

АТД Четвърти свят в България се стреми към свят без бедност, като заявява обвързаността си с Международното движение АТД Четвърти свят.



АТД Четвърти свят обединява личности, семейства и групи хора, които се противопоставят на крайната бедност, в която са осъдени да живеят. Организацията работи с мъже и жени от всякакъв произход, които споделят тази кауза. Заедно, те носят названието “Четвърти свят”.

АТД Четвърти свят работи за постигането на общество, в което е признато достойнството на всяко човешко същество и където крайната бедност и социалното изключване са изкоренени. Приоритет на организацията е да работи активно, за да достигане на първо място до най-изключените.



Организацията е независима и с нестопанска цел. Тя няма политическа или религиозна принадлежност и уважава разнообразните идентичности, както и философски, политически или религиозни убеждения.



Представители на АТД Четвърти свят живеят в България от 2015 година. Тяхната цел е да се учат от живота на хората, живеещи в бедност и да изучават различни съществуващи инициативи за преодоляване на бедността. Те си сътрудничат с хора, които пряко се сблъскват с бедността.
 
Organization Targets
Целта на АТД Четвърти свят е да работи в България и да изпълнява мисията си в България, като постига долупосочените цели.



I. Въз основа на преамбюла, визията и мисията, Фондацията ще осъществява дейност В ОБЩЕСТВЕНА ПОЛЗА и ще има следните НЕСТОПАНСКИ ЦЕЛИ:



1. Да подобрява живота на хора и семейства в положение на крайна бедност и тяхното участие в социалния и културен живот чрез семейни и културни инициативи.

2. Да работи за подобряване на разбирането за крайна бедност в България като среща хора от всички обществени сфери, които се занимават с инициативи против бедността, основани на приобщаващ подход.

3. Да се застъпва за интересите и надеждите на хората, семействата и групите в неравностойно положение с цел техният глас да бъде чут на местата, където се вземат решения, и тези хора да бъдат припознати като партньори.

Last Project

Year:
Помощ при координирането на акции "Знание на улицата" в София
 
Description:
„АТД Четвърти свят“ работи за насърчаване на достъпа до знания и култура. Това е целта на двата ни проекта:
„Библиотека на улицата“ и „Празник на споделените таланти“. Двата са обединени под името на програма "Знание на улицата".

„АТД Четвърти свят - заедно за достоен живот“ присъства в България от 2015 г. насам. От 2020 г. всяка седмица организира улична библиотека в кварталите "Захарна фабрика" и "Люлин" в София. Това са първите стъпки към по-голямо социално участие. Библиотеката е време на споделяне, което отговаря на жаждата на децата за учене и ги насърчава да разкриват и споделят своите таланти. То включва книги и четене, творчески дейности като рисуване, музика, танци и спорт.

Творческите проекти в уличните библиотеки варират в зависимост
от интересите на децата и различните умения на доброволците и
членовете на общността. Уличните библиотеки са отворени за
всички, но доброволците приоритетно се стремят да достигнат
до децата и семействата, които поради бедност са изключени, откъснати
от обществото или преживяват трудни моменти. Уличните библиотеки са възможност за децата да се отворят към своя
квартал, своя град, своята страна и света.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
20 000 - 100 000