Български   3641 NGOs




NGO Profile

Community Council for education in municipality of Gotse Delchev

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Education
 
Organization Targets
Чл. 6. Основните цели на сдружението са:

1. Да се обединят усилията на всички заинтересовани страни в процеса на отглеждане, образование и възпитание на подрастващите.

2. Да се мотивира гражданството за по-активно участие в разрешаване проблемите на образованието.

3. Да работим за повишаване качеството на образование в община Гоце Делчев.

4. Да съдействаме за прилагане на съвременни форми и методи на обучение.

5. Да отстояваме добрите традиции в образованието.

6. Да работим за подготовка на децата за реалния живот.

7. Да подпомагаме борбата с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

8. Да подкрепяме и развиваме професионалното образование.

9. Да създаваме възможности за ангажиране свободното време на децата с градивни дейности.

10. Да посредничим за създаване на ефективни партньорства между родители, учители, ученици, институции.

Last Project

Year:
Заедно в предизвикателствата
 
Description:
РЕЗЮМЕ НА ПРОЕКТ «ЗАЕДНО В ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА»
«Заедно в предизвикателствата» това е заглавието на нашият проект; единственият удобрен проект на Програма „Младежта в действие” по Дейност 1.3 за 2010 год. в България.
Дадохме му живот ние: доброволците от Сдружение с нестопанска цел „Обществен съвет по образование в община Гоце Делчев”.
Проектът „Заедно в предизвикателствата” събра 36 младежи и техните лидери от четири държави – България, Румъния, Белгия и Латвия. Основната тема на проекта беше демокрацията и борбата с бедността. Всичките интересни уъркшопове, срещи, игри, събития, както и страхотните младежки инициативи станаха реалност благодарение на помощта от Европейската програма „Младежта в действие” с грант от 17 346,25 евро по дейност 1.3 Младежки проекти за демокрация. /Това финансиране покрива единствено текущите разходи за участниците/.
Професор Хуго Веркест от KATHO UNIVERSITY – Белгия /участник и ръководител на група/, казва за този проект: „В моя уъркшоп в Джурмала /Латвия/, младежите няколко пъти споменаваха за проекта в Гоце Делчев. Вие направихте за тези хора много специално събитие в техния живот”.
„Заедно в предизвикателствата” - един проект на младите хора. Проект без край.
Той принадлежи на младите, защото ефекта от този проект не би бил същия без доброволният труд на всички участници. Младежите разделиха задълженията си и ги следваха вглъбено, последователно, неотклонно включвайки се в планирането; подготвителните дейности; в последващите дейности; оценката. Участваха в подготовката на материалите, презентациите; в посрещането на гостите и партньорите. Работеха като PR, фасилитатори, отговорници на групи, откриватели и творци. Благодарение на тях „Заедно в предизвикателствата” бе отразен от всички местни медии като събитие на годината за 2010 в обществения живот на град Гоце Делчев.
Проект, който няма край, тъй като темите, които се разискваха са много актуални за съвремието ни и участниците ще продължат да ги изследват и да работят за преодоляване на бедността и развиване на демокрацията в техните собствени общности.
Конкретната тема на проекта бе поставена с подзаглавието: «ЕС Младежи-Те-работят за демокрация и борба с бедността», което оказва всъщност проблема, който ни събра и преодоляването му е предизвикателството на днешното време.
Топлите юлски дни от 13 до 21 през 2010 година бяха изпълнени с дейности, в който младите хора бяха основната сила и енергия.
Освен тях, своя доброволен труд, жар и любов остави и Експертният екип – професионален обучител по младежко включване в обществения живот, лектори, младежки лидери, които работиха за групова динамика, формиране на стратегии, разработване на добър иновативен подход в борбата с бедността, организация на свободното време. Чрез техните разнообразни медоти и креативни подходи, постигнаха задълбочен контакт с участниците и изградиха доверие за последваща активност, след приключване на проекта. По време на проекта бе дискутирано, чрез различни методи, положителното осмисляне на другите култури и необходимостта от чувство за толерантност.
Всички можаха да осъзнаят ролята си на активни граждани в обединена Европа и в условията на глобализирания свят; Да придобият ценни нови знания и практики за справяне с предизвикателствата на съвремието и борба с бедността.
Участниците чрез различните дейности, някои от тях описани по-долу, представиха цялостното осмисмляне по темата “Бедност и социално включване” чрез различни методи – по национални и смесени групи. Бе приложено т.нар. ”peer to peer” обучение, което в определени етапи на груповата активност имаше по-добро възприемане.
В презентациите и разнообразните групови и индивидуални дейности младежите съвместно развиха знанията си за европейската общност и за активното гражданство като част от социалното усъвършенстване и от индивидуалния живот на всеки човек. Подготвяха се активно за участието си в демократичния живот – местен, регионален, национален и международен. Преоткриваха какво е демокрацията за тях самите и за хората, с които са част от една общност, осъзнаваха как могат да бъдат активни граждани, служейки като модел на младежите, които живеят в Европа. Преоткриха чрез непосредствен опит езика и принципите на демокрацията – свобода, диалог, толерантност, конструктивност, позитивност, удохотвореност...
Обединяващата цел на проекта съвпада изцяло с мисията на програма „Младежта в действие” и по-конкретно Дейност 1.3, именно да се стимулират и подкрепят младите хора да участват активно в обществения живот на местно, регионално, национално или дори международно ниво чрез средствата на демокрацията. Учатниците бяха така стимулирани от тази цел, че не спираха работа дори през ноща. Увлечени и с охота предпочитаха да работят по групите по поставените им задачи, отколкото да се забавляват в басейна или да се отдадат на туристически атракции.
В тази сериозна работна обстановка не липсваха игрите, които сближаваха, отморяваха и забавляваха; уъркшоповете и работата по групи. Някой от темите бяха: „ЕС и активно участие на младежите”; „Социалното предприятие – същност, функции, структура, добри практики” /която се оказа най-интересна за участниците/; „Стратегическо планиране”; „Демокрация и бедност, скритото предизвикателство в картините” и арт уърк „Предизвикателствата на демокрацията”; “Работа с медиите” включително „Как да разговаряме с политиците”; по темата „Единство в многообразието” - посетихме село Скребатно, опознавайки живота на мюсюлманите от Западни Родопи и реда в едно затворено малко общество. В този проект всичко беше взаимосвързано, преминаващо /преливащо/ от дейност в дейност, разнообразно и така интересно.
Проектът «Заедно в предизвикателствата» повиши позитивните нагласи към другите. Дискутирайки темите за бедността се научихме да бъдем толератнти, състрадателни и уважаващи хората в нужда, което даде възможност да установят, че всички те имат общи ценности, въпреки своите различия. Успяхме да въвлечем в чувство на "заедност" младежи от 4 европейски страни мотивирайки ги да дадат най-доброто от себе си.
Изключително силно и дори емоционално усетихме европейското измерение на проекта, когато отидохме в Белгия и имахме възможност да представим проекта ни, организацията и програмата „Младежта в действие” пред международната група студенти на КАТНО в град Кортрик. Беше невероятно усешане - точно в техния семинар /воден от гост лектор от University of Miskolc – Унгария, Д-р Ана Ърбън/, посветен на ценностите и стереотипите в ЕС, както и на представяне на различни национални групи /същия ден се представяха студентите от от нашия край на Европа - Гърция, Кипър, Турция /все още кандидат член/ , ние – една НПО от едно малко градче на България им разказахме за голямата европейска програма „Младежта в действие” и как тя ни помогна да израстнем като организация и като екип и ето – сега ние бяхме там пред тях да им разкажем за нашите идеи за активното участие на младежите и за проекта «Заедно в предизвикателствата» и как младежите от ЕС ще работят заедно за демокрация и борба с бедността.
И още от нашите постижения:
- Създадохме нови партньорства и работа по общи проблеми на младежите със средствата и възможностите, които ЕС предлага.
- Стимулирахме раждането на идеи и иновативни нагласи за бъдещата работа на всяка партнираща организация ;
- Повишихме капацитета на участващите организации и готовност за прилагане на съвременни демократични техники в образованието и обществения живот.
- Включихме община Гоце Делчев. Част от междукултурното измерение на проекта бе личната ангажираност на кмета на град Гоце Делчев – Владимир Москов с участниците в проекта. Той ги покани на среща в общината, разказа им за работата му като кмет на общината, председател на НАЛАС и член на Комитета на регионите в Европейския парламент. По този начин представихме и същността на „Структурния диалог” между местната власт и младите хора. Осъществената среща съдейства и за даването на възможност на младите хора да научат от опит концепциите и практиката на активното гражданство и представителната демокрация и от Кмета на града – г-н Москов. Той сподели, че проекта „Заедно в предизвикателствата” е добра практика, която заслужава да бъде споделена с неговите европески колеги и на практика е първият, който ни подтикна да кандидатстваме за пристижното отличие Карл Велики. Самата община се включи чрез дарение за частта на съфинансиране по разходите на проекта. Символично, в знак на ЗАЕДНОСТ, бе изготвена и поставена атрактивна цветна винилна реклама на проекта върху една от стените на сградата на Община Гоце Делчев.
„The students are still in the mood by this experience and they hope there will new possibilities in the future.” – „Студентите са все още под въздействието на този опит и се надяват, че ще имат нови възможности в бъдеще.”
Хуго Веркест /в писмо от 29.11.2010 г./
От 30.10.2010 г. „Заедно в предизвикателствата” е мото и символ на Сдружение „Обществен съвет по образование в община Гоце Делчев”.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
20 000 - 100 000

History

2004/2005 г. - Проект „Обществен съвет по образование - посредник при решаването на проблемите на образованието в община Гоце Делчев”

2006 г. - ”Подай ръка – спечели приятел” ЕС Програма МЛАДЕЖ

2006 г. - Младежки панайр "Св. Фанурий" съвместно с Р.Гърция

2008 г. - Проект „???, ?O?, ТРИ… ОТНОВО ЗАЕДНО СМЕ НИЙ” ЧАСТ 2 ЕС Програма МЛАДЕЖ

2008/2009 г. - Проект: „С ПРИЯТЕЛИ ТВОРИМ” ОП Развитие на човешките ресурси

2009 г. - Детски лагер на изкуството в партньорство с Р. Гърция

2010 г. „ЗАЕДНО В ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА” ЕС Младежи-ТЕ-работят Заедно за Демокрация и Борба с Бедността; ЕС Програма МЛАДЕЖТА В ДЕЙСТВИЕ

2010 г. - "Сърфинг Център за Креативност" Финансиране от Общността в Гоце Делчев

2010 г. - Проект Доброволци от Корпус на Мира по програма "Младежко развитие"

Много акции, инициативи, кампании ...