Български   3642 NGOs




NGO Profile

Association "Child's Friend"

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Education
Children
Social
 
Mission
Сдружение “Приятел на Детето” е създадено през 1996 г. с цел да обедини опита и усилията на наши изтъкнати дейци на културата и образованието / артисти, писатели, художници, композитори, учители и университетски преподаватели/, чиято творческа и научна дейност е посветена на подрастващите и доказали своите възможности за практическа работа с деца в областта на обучението чрез изкуства.

Осъществявайки идеите на сдружението, неговите членове полагат усилия както за съхранение и утвърждаване на традиционните национални ценности въплътени в българската култура, изкуство и образователни практики, така и за внедряване на добрия опит на развитите европейски страни, откриване и осмисляне на същностните прилики и историческите обусловените различия между Европейската култура като общоприето понятие и културите на отделните съставящи страни членоки на ЕС.
 
Organization Targets
- съхранение и утвърждаване на традиционните национални ценности въплътени в българската култура, изкуство и образователни практики

- внедряване на добрия опит на развитите европейски страни, откриване и осмисляне на същностните прилики и историческите обусловените различия между Европейската култура като общоприето понятие и културите на отделните съставящи страни членоки на ЕС.

• Обогатяване на средствата и методите на преподаване.

• Разширяване възможностите за възприемане, запаметяване и практическо приложение на наученото.

• Стимулиране на детския интерес към знанията и процеса на тяхното придобиване.

• Подпомагане развитието на разностранни интереси.

• Откриване и усъвършенстване на индивидуалните заложби.

• Възпитание на способността за работа в екип.

Last Project

Year:
" Идеите оживяват" /Bringing Ideas to Life/ - Regio
 
Description:
Регионален проект България - Румъния, съвместно със столичен район "Изгрев" и областния център за усъвършенстване на учители - Галац, Румъния.
Проекта има за цел да заподнае широката общественост с резултатите и добрите практики от приключен през 2008 г. проект "Европейската култура и образование - източник и вдъхновение за ново качество в ранното образование", координиран от "Приятел на Детето" с участието на 10 организации от България, Франция, Англия, Испания, Германия, Малта, Полша, Турция, Румъния и Гърция.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
20 000 - 100 000

History

2000 г. – до сега – сдружение “Приятел на Детето” е координатор и партньор на редица европейски културно-образователни проекти по програми “Socrates” , Culture,Youth, Citizenship и др.

2000–2003

o “Приказките на европейските народи – посланици на доброто през вековете”-

/“Fairytales and Myths from Different European Countries – Messengers of Good through Ages” /

o “Обединени ателиета – търсим нови приятели” /“Talleres compartidos – Busco otros amigos”/

2002 - 2005

o “Малки пръстчета на работа” / “Little Fingers at Work” /

o “Развитие на методология за педагогическа документация” / “Developing Methods of Pedagogical Documentation”/

2005 – 2008

o “Мир и толерантност – чрез изкуства и игри” /“ Peace through Arts and Games” /

o “Европейската култура и изкуство – източник и вдъхновение за ново качество в ранното образование” / “European Culture and Art – source and inspiration for extra value in early education” /

2006 – 2007 – програма ”Култура 2000” - “Юго- Източно Европейски център за детска литература и медии”

2007 – Автор и координатор на проект по програма “Младеж” на ЕС с подкрепата на ДАМС и Министерство на културата: “Отговорно родителство и професионална реализация”

2009 – Координатор по Регионален проект „ Да претворим идеите в живота”, съвместно със столичния район „Изгрев”.

2009 – Член-учредител на Платформа „Интеркултурна Европа” към Европейската комисия.

2010 – участник в конференция „Културата – средство за превенция и решаване на конфликти”, под егидата на Европейския съвет за сигурност, НАТО и Британския съвет.

2010 – участник в Европейския Форум на Културните индустрии в Барселона, подготвящ срещата на министрите на Културата от европейските страни, под егидата на Испанското председателство на ЕС.

Други европейски дейности инициирани и осъществени от сдружението:

• Ръководител на ежегодни квалификационни курсове за учители, организирани от сдружение “Приятел на Детето”, съвместно с педагогическия институт в Галац, Румъния, при участието на учители и директори на училища и детски градини от различни румънски градове.

• Организатор, участник и оценител на Международни конкурси за детско творчество.

• Организатор на поредица от международни изложби в Европейския Информационен Център, свързани с европейските инициативи “Пролет в Европа” и “Деня на Европа”.

• “Приятел на Детето” участва в международно изложение “Почит към Сезан” в Екс ан Прованс, Франция и е отличено в юбилейния каталог за честването.

• Председателят на сдружението, г-жа Цветана Платиканова от 2004г. насам е избирана за член на международно експертно жури при оценяване на детски творби за европейски конкурси.

• От 2007 г. насам сдружението е редовен член на международната Асоциация на Детските Музеи.

• През 2009 г. е член-учредител на Платформа «Интеркултурна Европа» към Е К..