Български   3640 NGOs




NGO Profile

Regional Association of Municipalities "Central Stara Planina"

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Economic development
 
Mission
РСО "Централна Стара планина" активно подпомага дейността на местните власти, действа като посредник на техните интереси и допринася за утвърждаването на силно местно самоуправление в България.
 
Organization Targets
Представителство и защита на интересите на членовете пред централната власт и нейните регионални структури, пред български и чуждестранни обществени организации и други институции; Сътрудничество и посредничество между общините в регион Централна Стара планина при разработване на общи стратегии и реализиране на програми за укрепване на местното самоуправление и за устойчиво развитие на региона; Подобряване информираността и капацитета на местните власти за по-ефективно и силно местно самоуправление; Стимулиране на гражданската активност и изграждане на механизми за развитие на демократично местно самоуправление; Изучаване и разпространение на българския и чуждестранния опит в областта на местното самоуправление; Разширяване и обогатяване на общественото разбиране за ролята и важността на местното самоуправление, както и на участието на гражданите в него; Сътрудничество със сродни организации от страната и чужбина.

Last Project

Year:
Креативен растеж
 
Description:
"Креативен растеж" е 3-годишен проект, който ще се изпълнява на територията на общините от РСО "Централна Стара планина" с подкрепата на програма Интеррег ІVC, финансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Водещ партньор е Съветът за регионално развитие на Йостсам (Швеция), а партньори по проекта са публични власти и публичноправни организации от Италия, Испания, Литва, Румъния, Великобритания, Швеция, Унгария и Дания. Регионално сдружение на общини "Централна Стара планина" е единственият партньор от България.

Проектът има за цел да подобри конкурентноспособността и да ускори икономическия растеж на включените европейски региони чрез развитие на креативния сектор като нов сектор на икономиката. Чрез насочване на нови знания и добри практики ще се окаже въздействие върху местните и регионални политики за развитие и ще се подобрят услугите в подкрепа на творческия бизнес. Креативността ще се превърне в катализатор за повишаване на регионалната конкурентноспособност. Предстои частично картографиране на творческия сектор във всеки един регион чрез използване на общи стандарти, което ще послужи за база на сравнителен междурегионален анализ. Чрез обмен на опит ще се тестват услугите в подкрепа на бизнеса като: достъп до финансиране, структури за подкрепа, развитие на клъстери, изграждане на инкубатори и др. В партньорските региони ще се проведат междурегионални семинари с фокус върху креативността.

Проект "Креативен растеж" ще подкрепи 3 пилотни инициативи, чрез които ще се тестват три различни метода за подкрепа на бизнеса: "традиционни" услуги, виртуален инкубатор и материална среда за МСП. Изграждането на Европейска мрежа от креативни региони ще бъде предпоставка за дългосрочно сътрудничество между участниците в проекта.

Креативният сектор е сравнително нов и преди е бил разглеждан отделно от останалите сектори на икономиката. Днес той се възприема като ключов фактор на икономиката, базирана на знанието. Терминът "креативен сектор" включва различни икономически сектори: медии/цифрово изкуство/дизайн, туризъм/почивка/спорт, културно наследство и др. Той се отличава от културния сектор, тъй като обхваща много под-сектори и влиза в производствения процес на други икономически сектори (ИКТ, визуализация, цифрова медия и др.). Различните под-сектори са свързани помежду си, което означава, че повишената конкурентноспособност в креативния сектор ще окаже положително въздействие и върху много други сектори. По последни проучвания през 2003 год. оборотът на културния и креативния сектори е бил 654 млрд. евро, приносът на сектора към БВП на Европейския съюз е бил 2,6% и е нараствал с 12,3% по-бързо от цялата икономика, въпреки че секторът е по-скоро непознат и остава встрани при формирането на политики.

History

Проект "Въвеждане на европейските екологични стандарти в общините от региона на Централна Стара планина" (2004 - 2005)

Донор: Европейски съюз чрез Делегацията на ЕС в България и Министерство на финансите (Програма ФАР 2002: Развитие на гражданското общество)

Обща стойност на проекта: 30 936 евро

Финансиранеот ЕС: 27 796 евро

Цел: повишаване капацитета на гражданското общество в общините от регион Централна Стара планина по отношение приемане и прилагане на европейското право в областта на околната среда

Дейности: информационни срещи, публични обсъждания, обществени дискусии, обучения за еколозите на общините, правно подпомагане на ОбС за хармонизиране на общински нормативни актове с европейските екологични стандарти, семинари и наръчник за общински служители "Прилагане на европейските екологични стандарти при възлагане на обществени поръчки



Проект "Старопланинските общини – информирани, компетентни, силни и отговорни европейски общини (2)" (2005)

Донор: Швейцарска агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС)

Oбща стойност на проекта: 143 064 лева

Финансиране от ШАРС: 83 608 лева

Oсновни дейности и програми:

- Професионални обучения за представители на местните власти (общински служители/ съветници)

- Събиране и разпространение на информация, свързана с дейността на общините и РСО „Централна Стара планина”: Информационен бюлетин, страница в Интернет, „Нова новина от РСО „Централна Стара планина”

- Програма за общинските училища: демонстрационни инициативи

- Програма за общински културни институции: демонстрационни инициативи

- Програма за опазване на общинските гори: демонстрационни инициативи

- „Обади се на приятел”: сътрудничество с полско регионално сдружение на общини със седалище в гр.Познан (запознаване на местните власти от регион ЦСП с опита на местните власти от регион Виелкополска в Полша при подготовката на общинските законодателни и изпълнителни органи преди и след присъединяването на Полша към ЕС)

- Изграждане на нов/доизграждане на Център за услуги и информация на гражданите в община от РСО „Централна Стара планина”

- Програма за подобряване на взаимоотношенията със структурите на Европейския съюз и Съвета на Европа



Проект "Общините от Централна Стара планина - по пътя към Европа" (2005)

Донор: Американска агенция за международно развитие (ААМР)

Обща стойност на проекта: 57 730 лева

Финансиране от ААМР: 34 300 лева

Основни програми:

- "Услуги за общините": обучения за общински служители/съветници, предоставяне на техническа помощ, информация и консултации

- "Застъпничество": работни срещи и дискусии с участието на представители на централната изпълнителна и законодателна власт, кампания за въвеждане на европейските стандарти за управление на околната среда

- "Устойчиво развитие на регион ЦСП": създаване на база данни за свободни общински терени и сгради в 2 пилотни общини

- "Управление на местните финанси и общинската собственост"

- "Увеличаване на прозрачността в местното самоуправление": дискусия „Медии и местна власт”, Габрово. Възможности за конструктивно сътрудничество.



Проект "Подкрепа за популяризирането на Схемата за управление по околна среда и одитиране (ЕМАС) в България" (2006-2008)

Схемата за управление по околната среда и одитиране – ЕМАС, е доброволен инструмент на ЕС за управление по околна среда. Организациите, които са регистрирани по ЕМАС отговарят на всички закони, имат изградени системи за управление по околна среда, и публично обявяват своите постижения в тази насока, като цялата им дейност се проверява от независими експерти- проверяващи по околна среда. Такива организации се познават по специалната емблема на ЕМАС, която гарантира за достоверността на информацията, която те предоставят на широката общественост. ЕМАС е приложима за всички видове организации, от големите промишлени предприятия до малките организации и общините.

Основните дейности по проекта включват събирането на цялостна информация за ЕМАС в България и добри практики от ЕС, организирането и провеждането на встъпителна среща, четири двудневни семинара за местните власти и малките и средни предприятия (МСП), както и заключителен семинар. Дейностите включват още и проучване сред целевите групи и медиен анализ, с цел да се определят допълнителни информационни нужди, както и за разработването на стратегически препоръки за бъдещи дейности по популяризирането на схемата, които да подпомогнат прилагането на ЕМАС в България за периода 2008 - 2010. Една от най-мащабните дейности по проекта е широка информационна кампания, включваща разработването на интернет-страница, издаването на статии в специализирани списания и бюлетини, национални и местни вестници, както и радио и телевизионно отразяване на главните събития по проекта.

Главната цел на проекта е да повиши капацитета на гражданското общество за активното му участие в присъединителния процес на България към ЕС и в прилагането на европейското и националното законодателство, свързано с управлението по околната среда, чрез подкрепата на подобни инициативи.