Български   3642 NGOs




NGO Profile

Association for Development of Psychosocial Rehabilitation in Bulgaria

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Social
 
Mission
Мисията на Сдружението за развитие на психосоциалната рехабилитация в България е да се бори за възприемането на хората с хронично психично заболяване като пълноправни и пълноценни граждани на Република България, ползващи се с всички гарантирани от закона и неписаните норми права и свободи.
 
Organization Targets
1. Модификация и изработка на културално специфични и ефективни модели на психосоциална рехабилитация за хора с хронични и инвалидизиращи психични разстройства, както и селекция сред съществуващи модели.

2. Включване на психосоциалната рехабилитация в програмите от услуги и грижи, предлагани от здравни и социални служби с общинско, държавно или частно финансиране.

3. Иницииране и оказване на подкрепа за създаването на нови служби и програми в областта на психосоциалната рехабилитация, както и осигуряване на съдействие за по-нататъшното им развитие, вкл. предлагане на консултации, супервизии, обучение и т.н.

4. Подготовка на специалисти, способни да управляват програмите за психосоциална рехабилитация и да предлагат услуги в тях.

5. Иницииране на дейности за привличане на вниманието на обществото върху въпросите на психичното здраве.

Last Project

Year:
Изграждане на мрежа от психично-здравни услуги в общността в София
 
Description:
Проектът бе финансиран по конкурс BG 2005/017-353.01.02 - Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи (фаза 2), управляван от Министерство на труда и социалната политика. Проектът трябва да бъде реализиран в рамките на 14 месеца (броено от 01.02.08). Водещ партньор е Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София”. Другите партньори са Амбулатория за психично здраве „Адаптация”, Софийска община (район Слатина), Югоизточен университет в Благоевград „Неофит Рилски”, и като асоцииран партньор – Сдружение „Общество Адаптация”.

History

Проект “Transitional employment program as a way to ensure employment for people with chronic mental disorder” (Програма за преходно работно място като средство да се осигури заетост на хора с хронично психично заболяване), изпълнен в партньорство с ГПСПП “Адаптация”. Проектът бе финансиран от Програма MATRA / KAP на Холандското посолство в София. Приключи на 30-ти ноември 2005 г. Целите на проекта бяха а) да провери хипотезата, че ограниченото време на договора за наемане на работа ще намали съпротивата на работодателите да наемат хора с хронично психично заболяване на работа и ще повиши мотивацията на последните да работят; б) да изследва и опише специфичните форми на подкрепа на работното място и извън него, от която се нуждаят хората с хронично психично заболяване, за да преминат от зависимост от социални помощи към успешна трудова заетост, и в) да изследва степента, в която държавните програми за насърчаване на заетостта могат да изиграят роля в реформата на грижите за психичното здраве и да изготви препоръки за оптимизиране в това отношение.



Проект “Програма за психосоциална рехабилитация: кухня и поддържане на бита”. Партньор по проекта отново е ГПСПП “Адаптация”. Проектът е финансиран от Фонд “Рехабилитация и социална интеграция” към Министерство на труда и социалната политика. Беше реализиран в периода 01.09.04 – 30.11.04. Целта на програмата бе да повиши качеството на живот на хора с психично увреждане чрез интервениране в три ключови области: социално участие, обучение и прехрана. Производни на тази цел бяха следните подцели:

1. Да се намали степента на изолираност и самота. Програмата осигури референтна социална среда, източник на подкрепа за участниците в нея (взаимопомощ). Участието в програмата бе предпоставка за изграждането на трайни и близки отношения с другите участници, които могат да продължат неформално и след приключването на участието в програмата.

2. Да се възстановят/усвоят и тренират основни умения, необходими за самостоятелно справяне с изискванията на ежедневния живот (планиране на разходите, пазаруване, приготвяне на храна, сервиране, съвместно хранене, отсервиране и почистване на съдове, почистване на помещения, пране и навици за личната хигиена).

3. Да се осигури частично дневна прехрана. Осигурявайки едно хранене дневно, програмата позволи на участващите в нея да спестят разходите по него и да така да могат да си осигурят средства за удовлетворяване на други потребности.

Проект за организиране на конференция на тема: “Съвременни подходи и технологии на психиатрията в общността – програми за психосоциална рехабилитация”. Партньори по проекта бяха Национален център по обществено здраве – Министерство на здравеопазването и Сдружение за защита и подпомагане на лица с психични проблеми “Човеколюбие” – Пазарджик. Проектът бе финансиран от Фондация Институт “Отворено общество”, Програма “Обществено здравеопазване”. Конференцията беше проведена в периода 13 – 15 май 2005 в Пазарджик. Целта на проекта беше организиране на конференция, която да обучи и насърчи психично-здравните професионалисти да разработват и прилагат програми за психосоциална рехабилитация в общността, предназначени за хора с нарушено социално функциониране и намалени възможности за адаптация в обичайната социална среда поради затруднения, свързани с хронични психични разстройства или с психични увреждания в резултат на заболяване. Програмите за психосоциална рехабилитация бяха разгледани като алтернатива на традиционното за България “приютно” обслужване и характерната за него “трудова терапия”. Конференцията си поставяше за цел, освен обучение, да изработи становище и препоръки за добра практика в областта на психосоциалната рехабилитация, които да бъдат интегрирани в психично-здравна политика на страната.

Проект “Провеждане на специализирани тренинги за усвояване на съвременни подходи за психосоциална рехабилитация”. Проектът беше финансиран от Националната програма за психично здраве на гражданите на Република България 2001 – 2005 г., реализирана от Национален център за опазване на общественото здраве, Министерство на здравеопазването В рамките на проекта екипът на Амбулатория за психично здраве “Адаптация” беше обучен в реализацията на Комплексен подход към рехабилитацията (Comprehensive Approach to Rehabilitation – CARe). Проектът беше реализиран през лятото на 2005.

Работна група от Сдружението подготви „Становище относно достъпа до висшето образование на хората с увреждане, причинено от психиатрично заболяване”. Становището беше подготвено в отговор на запитване на ректора на Техническия Университет, София, проф. д-р инж. Камен Веселинов. Становището е предадено на 22.11.05 и по-късно е прието като програмен документ на Сдружението.

Проект “Създаване на протокол за социално асистиране на хора с тежки психични увреждания”. Финансиран от Фонд “Социално подпомагане” към Министерство на труда и социалната политика. Проектът целеше създаването на протокол (наръчник) за социално асистиране на хора с трайни психични разстройства, довели до дефицит в социалното им функциониране в една или повече области. Този протокол допълни съществуващия вече „Наръчник на социалния асистент в България: нови умения за работа със стари хора, деца и възрастни с увреждания”, създаден в рамките на Проект “Социални услуги в замяна на нови работни места (СЕЙН)” на Министерството на труда и социалната политика и Програмата на ООН за развитие. За постигането на тази цел в хода на проекта беше изработен предварителен протокол, който беше изпробван; натрупания опит беше използван за създаването на окончателен вариант. Проектът беше реализиран в периода ноември – декември 2005.

Сдружението беше съорганизатор на работна конференция „Привеждане на психиатричната система и практика в съответстгвие с принципите на Националната политика за психично здраве”. Конференицята се проведе в рамките на туининг проект “Преход от институционализирани психиатрични грижи към модел на психиатрия в общността” по Програма ФАР, който се изпълнява съвместно от Министерство на здравеопазването и “Националния център за изследване и развитие на благосъстоянието и здравето” (STAKES) – Финландия. На конференцията бе обсъдено настоящото състояние на психиатрията в България, преминаването от институционализирана психиатрия и психично-здравни грижи към модел на психиатрия и психично-здравни грижи в общността. Конференцията бе проведена на 13 и 14 януари 2006 в хотел „Форум” в столицата.

Проект “Center for Psycho-Social Rehabilitation and Social Integration of People with Severe Mental Illness” (Център за психо-социална рехабилитация и интеграция на хора с тежки психични заболявания). Финансиран бе от The Swiss Co-Operation Office In Sofia (Embassy of Switzerland in Bulgaria) (Офис за сътрудничество при посолството на Швейцария в България). Целта на проекта беше да осигури необходимото преходно пространство на клиентите, в което да експериментират различни начини за свързване с другите, да възвърнат вярата в себе си, да се ползват от разнообразни възможности за приятно изкарване на свободното време, да тренират умения за самостоятелен живот и комуникация, в крайна сметка, да се интегрират по-пълноценно в обществото. Беше реализиран в периода октомври 2005 – март 2006 включително.

Работна група, организирана от Сдружението, подготви “Препоръки за добра клинична практика в областта на психосоциалната рехабилитация – принципи и критерии”. През 2006 този текст беше приет като основен документ на Сдружението по въпроса.

Проект “Разширяване на възможностите за социална интеграция и рехабилитация на хора с психични увреждания от гр. София”. Проектът бе финансиран от Агенция за хората с увреждания при Министерство на труда и социалната политика. Основната цел на проекта е повишаване качеството на живот на хора с психични увреждания в резултат на психични разстройства чрез създаване на условия и възможности за пълноценната им интеграцията в живота на общността. За постигане на целта проектът ще предложи социални услуги, организирани в програми от дейности, насочени към повишаване на капацитета на бенефициентите за самостоятелен живот и пълноценна интеграция в общността. Проектът бе реализиран в периода октомври – ноември 2006.

Сдружението получи изключителни за страната права за преподаването на следните обучителни модули: „Въведение в психично здраве в общността и психосоциална рехабилитация” и „Базисно обучение в Изчерпателен подход към рехабилитацията (Comprehensive Approach of Rehabilitation)”. Правата бяха предоставени от Storm Rehabilitation - European Centre for Psychosocial Rehabilitation & Community Care, в лицето на Президента му - г-н Жан Пиер Уилкен (2007).

Проект “Трениране в социални умения като средство за повишаване на социалната интегрираност на хора с трайни психични увреждания”. Проектът бе финансиран от Агенция за хората с увреждания при Министерство на труда и социалната политика. Проектът бе реализиран успешно в периода 1-ви юни до 30 ноември 2007.