Български   3647 NGOs




NGO Profile

Step by step

Foundation
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Children
Social
 
Mission
Семейството е най-доброто място за живот и развитие на всяко дете
 
Organization Targets
а) Подпомагане приобщаването на българското образование, традиции и специфична регионална култура към новата европейска цивилизация на интеграция и равнопоставеност.

б) Взаимодействие между фондацията и публичната администрация, вътрешните държавни институции и администрацията на частните корпорации, за да се синхронизират усилията , възможностите и силите им в сферата на образованието, културата, социалната помощ и борбата срещу антисоциалното поведение , за да стане възможно структуриране на система за защита, контрол, управление, превенция, въздействие и практическа реализация на гражданските права на децата, малолетни и непълнолетни базирани в Конвенция на ООН за правата на детето.

в) Подпомагане на изграждане центрове на социално учене, като специализирана институция за обгрижващо поведение към децата, базиращи своята работа на необходимостта детето да води живот на самостоятелна личност в обществото и да бъде възпитано в дух на мир, достойнство, толерантност, свобода, равенство и солидарност.

г) Полагане на специални грижи за децата чрез лобиране за създаване на динамична система от връзки между образование, култура, социална помощ, здравни и правни грижи.

д) Осъществяване на взаимен обмен на информация чрез развиване и изграждане на международни контакти.

Last Project

Year:
"Нова перспектива за децата в риск и техните семейства"
 
Description:
Проектът цели преструктуриране на част от специализирана институция, чрез разработване и предлагане на алтернативни услуги за деца и младежи с дълъг институционален престой, в среда близка до семейната /Център за настаняване от семеен тип/. Това реално ще подкрепи процеса на деинституционализация на местно и регионално ниво, ще направи възможно реформирането на самата институция, чрез създаване на малки групи от семеен тип, ще създаде условия за индивидуален подход към нуждите на всяко дете и ще увеличи възможностите за работа по реинтеграция на настанените деца.Ускоряване процеса на деинституционализация на територията на община Берковица, чрез разработване и предоставяне на услуги по превенция и услуги в среда, близка до семейната за деца в риск. Разработване и предоставяне на услугата „Център за настаняване от семеен тип” към ДДЛРГ „Люба Тенева”.Подобряване организацията на работа с деца и функционирането на институционалните групи в ДДЛРГ „Люба Тенева”. Разработване и предоставяне на услугата „Дневен център” за деца в риск в гр. Берковица.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
20 000 - 100 000

History

През последните години Фондация „Стъпка по стъпка” реализира проекти свързани с изработване на модели за социални услуги по превенция и реинтеграция на деца в риск с цел да реформира една от специализираните институции в гр.София. В рамките на реализираните дейности по проектите се създадоха модел „По-добре вкъщи” като услуга по реинтеграция и услуга в среда близка до семейната, Дневен център и Амбулантна социална работа, като услуги по превенция, Тренинг център за младежи. Бе създадена работна документация за планиране на грижата и договаряне със семействата.

Фондация „Стъпка по стъпка” притежава опит в директната работа с клиенти – деца в риск и техните семейства. Теоретичният и практичeски опит в предоставянето на услуги и реформирането на специализирана институция е систематизиран в обучителни материали и издадени наръчници и популяризиран, чрез пресконференции, работни срещи и обучения на професионалисти, работещи в системата на детската грижа.

Опита на организацията, създадените и изпробвани модели ще се използват и надграждат в настоящия проект, като се адаптират съобразно условията, екипите и целевите групи. Цялата история на проектната дейност на фондацията е поместена на http://www.stepbystepbg.com/