Български   3642 NGOs




NGO Profile

Co-participation

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Ethnic issues
Education
Development of local communities
 
Mission
Сдружение “Съучастие” (1997) е неправителствена организация в обществена полза, създадена с цел да съдейства за утвърждаване на европейски стандарти в сферата на социалната работа с младите хора, образованието и превенцията на рисковото поведение. Ние вярваме в способността на хората да се асоциират свободно и в съучастие, стъпка по стъпка, да променят „вертикално” изграденото ни общество в „хоризонтално”.
 
Organization Targets
Направления на работа:



І. Превенция на рисковото поведение (ХИВ/СПИН, туберкулоза, трафик на хора, наркомании, асоциално поведение и др.)

- Превенция на ХИВ, полово предавани инфекции и туберкулоза

- Работа на терен сред високо рискови групи (проституиращи жени и мъже; мъже, които правят секс с мъже; млади хора с множество сексуални партньори; венозно употребяващи наркотици и др.) за превенция на кръвно и полово предавани инфекции. Провеждане на изследвания за ХИВ, Хепатит В и С, сифилис и туберкулоза; консултиране; работа по случай; обучение и лечение на младите хора от ромските махали в Североизточна България по Програми на Министерство на здравеопазването.

- Провеждане на широкообхватни кампании за ваксииране на деца и млади хора от ромските махали във Варна.

- Превенция на трафика на хора от ромска общност

- Работа на терен с млади хора и семейства в риск. Провеждане на информационни кампании, консултиране и обучение за промяна на индивидуалните и групови нагласи и формиране на умения за справяне с натиск на средата.

- Превенция на асоциалното поведение

- Работа в ромска общност, насочена към групи и индивиди с проблемно поведение с цел да се предотврати, или да се трансформира процесът на тяхното социално изолиране.



II. Деинституционализация на грижите за деца



- Приемна грижа

Сдружение “Съучастие”, чрез своя „Център за приемна грижа”, е доставчик на социалната услуга „приемна грижа” от 2008г. като делегирана общинска дейност. В съответствие със стандартите за предоставяне на тази услуга, Сдружението провежда информационни кампании, набира кандидати за приемни родители, проучва и обучава кандидат-приемни родители, осигурява социална и психологическа подкрепа на приемните семейства и децата, настанени в тях.



- Превенция на изоставянето на деца в ромска общност

Информиране на общността за последиците от настаняването на децата в институции; идентифициране на семейства в риск и провеждане на социална и психологическа работа с тях; развиване на родителския капацитет на млади ромски семейства и създаване на негативни нагласи сред млади хора с рисково сексуално поведение по отношение на изоставянето на деца и настаняването им в институции



ІІІ. Образование за личностно развитие



Разработване и въвеждане на модели и програми в сферата на училищното и неформалното образование за: гражданска компетентност и интеркултурно разбирателство; обучение по правата на детето; превенция на рисковото поведение и др.

Last Project

Year:
„Мобилна работа за самопомощ на семейства в неравностойно социално положение”.
 
Description:
Проектът се изпълнява в партньорство със Социална асоциация „Св. Андрей”. Финансиране: сдружение „Акцион Менш” (Германия).

Цел:
Повишаване на родителския капацитет на семейства в неравностойно социално положение, за да бъдат задоволени по-добре основните потребности на техните деца и да не се допусне настаняването им в институции.

Целеви групи:
Семейства в неравностойно социално, икономическо и здравно положение, които трудно задоволяват основните потребности на децата си и съществува риск да ги изоставят в институции. Това са многодетни семейства, живеещи в социална изолация; семейства, в които има деца с хронични болести и деца с увреждания; майки, които сами отглеждат децата си; непълнолетни родители.

Дейности:
1) Идентифициране на семейства, нуждаещи се от подкрепа, които живеят в малки населени места и изолирани градски части.
2) Обучение на мобилни работници и доброволци за работа със семейства от целевата група.
3) Работа на терен с идентифицираните семейства: информиране, първично консултиране; мотивиране и насочване към групи за обучения; насочване към работа по случай.
4) Обучение и работа с групи на млади родители за повишаване на родителския им капацитет.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
200 000 - 500 000

History

Проект: „Превенция на изоставянето на деца от ромска общност”; Финансиране: фондация ОАК и фондация „Лале”



Цели:

- Информиране на общността в четирите ромски квартала на гр.Варна по отношение на негативните последици за развитието на децата, които са изоставени от техните семейства и са принудени да живеят в условията на институция.

- Ранно идентифициране на случаи, при които съществува риск за настаняване на деца в институции, и оказване на социална и психологическа подкрепа на семействата за предотвратяване на изоставянето на деца.

- Развитие на родителския капацитет на млади ромски родители и създаване на негативни нагласи сред млади хора с рисково сексуално поведение по отношение на изоставянето на деца и настаняването им в институции.



Целеви групи:

1) Семейства, при които съществува риск от изоставяне на деца и настаняването им в институции:

- самотни жени; бременни жени и многодетни семейства, живеещи в социална изолация;

- семейства, в които вече има дете/деца, настанени в институция;

- семейства, в които има завърнало се дете/деца от институция;

- проституиращи жени;

- семейства, работещи в чужбина;

- непълнолетни родители.



2) Млади хора с рисково сексуално поведение (с множество сексуални партньори и непрактикуващи безопасен секс; с асоциално поведение).

Проектът предвижда работа с местната ромска общност, със специален фокус: семейства в риск от изоставяне на деца, млади родители и млади хора с рисково сексуално поведение.



Дейности:

1. Провеждане на информационна кампания в ромска общност.

2. Обучение на ромски приемни родители и жени – лидери в общността за ранно идентифициране и консултиране на семейства в риск.

3. Ранно идентифициране на случаи, при които съществува риск за настаняване на деца в институции.

4. Работа по случаи със семейства, при които съществува риск за настаняване на деца в институции.

5. Училище за млади родители.

6. Работа с млади хора с рисково сексуално поведение по превенция на изоставянето на деца.





Други приключени проекти:



1. Проект "Център за приемни родители" (2011). Предоставяне на услугата "приемна грижа" като общинска делегирана дейност (капацитет 30).

2. Проект „Превенция на ХИВ/СПИН сред ромски общности” – Компонент 5 на Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” на МЗ (2004 – 2014). Финансиране: “Глобален фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария” чрез Министерство на здравеопазването.

3. Проект „Подобряване откриването на случаи и успеха при лечението на туберкулозата в ромска общност” - Компонент 5 на Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България” (2009 – 2011г.) Финансиране: “Глобален фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария” чрез Министерство на здравеопазването.

4. Проект „Приемна грижа в ромска общност” (2007). Финансиране: Програма “Социално включване на хора в неравностойно положение, чрез насърчаване инициативи на неправителствени организации от Община Варна”.

5. Проект “Превенция на изоставането на деца от малцинствен произход в с.Каменар, общ.Варна” (2002 – 2003). Финансиране: Световна банка по Програма “Реформа за повишаване на благосъстоянието на децата в България” към МТСП.

6. Проект “Обучение на начални учители за работа по правата на детето с мултиетнически класове” (2002). Финансиране: Програма MATRA на Посолството на Кралство Холандия.