Български   3640 NGOs




NGO Profile

Tourist Association "Veslets"

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Interest clubs
Children
 
Mission
Сдружение осъществяващо дейност в обществена полза.
 
Organization Targets
Развива, популяризира и насърчава социалния туризъм, алпинизма, ориентирането, спелеологията и природозащитната дейност, като подготвя съответните кадри за това.

Last Project

Year:
Изграждане на "Център за работа, консултация и интеграция на деца и младежи-Враца"
 
Description:
Проектът цели чрез съвместни действия на Туристическо дружество “Веслец”, Търговско промишлена палата-Враца и Община Враца, да се предоставят комплекс от услуги за деца и се създадат условия за провеждане на обучение за придобиване знания умения и навици за самостоятелен живот и социална интеграция на 24 младежи и девойки до 18 години, които се подготвят да напуснат специализирани институции. Проектът предвижда посредством семинари, дискусии, участие в практически занимания , включване в дейността на клубовете на ТД “Веслец“, да се създадат условия за достоен и пълноценен начин на живот и подпомагане на личностната и социална интеграция на младежите. Да укрепи местния капацитет посредством задълбочаване на сътрудничеството между общинска администрация, неправителствения и частния сектор. Да се подпомогне реинтеграцията на младежите и девойките в неравностойно социално положение.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
до 5 000

History

ТД „Веслец” е основано на 28.04.1900г. През време на своята вече 107г история дружеството винаги е имало значима роля в живота на Враца и Врачани, преди всичко чрез своята социална дейност и най-вече работата с подрастващото поколение. Като доказателство за това е факта, че ТД ”Веслец” – Враца има 10 клуба по пешеходен туризъм в училищата и е единственото дружество в страната с толкова клубове, като другите имат по един или два клуба.

Дружеството се управлява от Управителен съвет в състав от девет човека, избрани на Общо отчетно – изборно събрание. Председател на обществени начала е Вълчко Марински, който е и член на УС на ЦС на БТС – София, а щатен секретар е Георги Петков.

Численият състав на дружеството е около 1000 членове и в него активно работят клубовете по алпинизъм, спелеология, колоездене, ориентиране, воден туризъм, ски – туризъм, клуб на туристите ветерани и най-силният – клубът по пешеходен туризъм.

От години с помощта на Общината работят спортно туристическите школи по алпинизъм, спелеология, ориентиране, ски и воден туризъм, както и работата с 10-те клуба в училищата.

В сътрудничество с БТС София ТД “Веслец” в своя Център за професионално обучение към БТС обучава кадри в следните специалности съгладно лиценз на основание чл.22, ал.6 от ЗПОО и Протокол

№ 02/16.02.2005г както следва:

- Планински водач;

- Екскурзовод;

- Аниматор;

- Селски туризъм;

- Хотелиерство;

- Камериер.

От няколко години ТД „Веслец” заедно с Българския Алпийски клуб /БАК/ и с Община Враца се утвърждава като организатор на Международна катерачна среща на Вратцата край Враца.

Вече 26 години Ръководството на УС на БТС възлага на ТД „Веслец” управлението и координацията на най-голямото спортно туристическо мероприятие в страната – Националният Туристическо поход „Козлодуй – Околчица”, което се осъществява успешно съвместно с Ботевските комитети във Враца и Козлодуй.

Дружеството работи по проекти за финансиране с различни партньори. А под егидата на кмета на Общината съвместно се провеждат основни за града масови туристически прояви:

- зимен спортно туристически празник;

- зимно състезание по ски за деца и юноши – купа „Пършевица”;

- Общински туристически събор „Леденика”;

- Организирани прояви на ветераните туристи и 10-те клубове в училищата;

- НТП „Козлодуй – Околчица” – където ТД “Веслец” координира участието на над 1200 човека в продължение на 7 дни;

- Национален преглед на ученическите школи на връх Бузлуджа и язовир Копринка – гр. Казанлък;

- Общински поход – събор „Речка”.

Общината предостави на ТД “Веслец” за дългосрочно ползване помещения в ОСКРД, където по настоящем се извършва ремонт за около 30 000 лева собствени средства, след което в тях ще работят нашите клубове.

В плана на Дружеството за бъдещата дейност са в ход действия по:

- изграждане на закрита катерачна стена за обучение на начинаещи катерачи;

- трасиране на планинска писта за екстремно колоездене;

- превръщане на националният туристически поход „Козлодуй – Околчица” в Европейски поход.

Със своята Програма за работа в бъдещите мащабни дейности по развитие на туризма, за по пълното обвързване на младежта в спортно туристически прояви и задоволяване на повече социални потребности и професионално обучение, ТД “Веслец” все повече отговаря на изискванията на времето.